Τα «γεράκια» της Ρωσίας δικαιολογούν την υποχώρηση από τη Χερσώνα - «Μπορεί να μας φέρει σε ισχυρότερη θέση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα κορυφαία «γεράκια» της Ρωσίας που ηγούνται του πολέμου, συσπειρώθηκαν γρήγορα μετά την απόφαση να εγκαταλειφθεί η πόλη Χερσώνα της Ουκρανίας, θέλοντας να δείξουν ότι κρατούν μια γενναία στάση σε μία από τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις της Μόσχας στους εννέα μήνες του πολέμου.
Η αποχώρηση την οποία πρότεινε ο στρατηγός Σουροβίκιν, ο οποίος επελέγη τον περασμένο μήνα για να ηγηθεί της συνολικής πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, σημαίνει ότι η Μόσχα παραδίδει μία στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται βόρεια της προσαρτημένης Κριμαίας και ήταν η μοναδική επαρχιακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας η οποία είχε καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Με την Ουκρανία να απειλεί να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου ο εφοδιασμός τους καθίσταται δύσκολος, ο στρατηγός με το ξυρισμένο κεφάλι Σουρόβικιν, πρότεινε στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να υιοθετήσει η Ρωσία νέες αμυντικές γραμμές στην απέναντι όχθη, προκειμένου να διαφυλάξει τις ζωές των στρατιωτών.
Ο Σοϊγκού συμφώνησε και διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν.
Την απόφαση, την οποία ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ χαρακτήρισε «μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού», υπερασπίστηκαν ωστόσο γρήγορα ορισμένοι από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές του πολέμου ως μια σοφή και αναγκαία ενέργεια.
«Αφού στάθμισε όλα τα υπέρ και τα κατά, ο στρατηγός Σουρόβικιν έκανε τη δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για χάρη ηχηρών δηλώσεων και στη διάσωση των ανεκτίμητων ζωών των στρατιωτών», δήλωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος έχει συχνά ταχθεί υπέρ μιας πιο επιθετικής προσέγγισης στον πόλεμο και έχει ζητήσει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων μικρής εμβέλειας.
«Η απόφαση που έλαβε ο Σουρόβικιν δεν είναι εύκολη, αλλά ενήργησε σαν άνθρωπος που δεν φοβάται την ευθύνη», δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γιεβγένι Πριγκόζιν, ένα άλλο ολοένα και πιο ειλικρινές γεράκι του πολέμου και ιδρυτής του μισθοφορικού στρατού Wagner που πολεμάει για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού μέσου ενημέρωσης RT (Russia Today), προχώρησε ακόμη περισσότερο, συγκρίνοντας την υποχώρηση με την απόφαση του στρατηγού Μιχαήλ Κουτούζοφ να εγκαταλείψει τη Μόσχα και να την αφήσει στον Ναπολέοντα το 1812, για να διατηρήσει τον στρατό του και να σώσει την Ρωσία.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Σιμονιάν επέκρινε δριμύτατα τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστράτευση στη Ρωσία, ενώ τόσο ο Καντίροφ όσο και ο Πριγκόζιν -πριν από τον διορισμό του Σουροβίνικιν- είχαν στηλιτεύσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος και είχαν γελοιοποιήσει ορισμένους από τους επικεφαλής στρατηγούς.
Η συγχορδία των υποστηρικτικών τους σχολίων υποδηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια να συσπειρωθούν πίσω από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία σε μια επικίνδυνη στιγμή του πολέμου και να παρουσιάσουν την εικόνα ενός ενιαίου μετώπου.
Αλλά τα σχόλιά τους μόλις και μετά βίας συγκάλυπταν την πικρή γεύση της υποχώρησης.
«Ξέρω σίγουρα ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη για κανέναν. Ούτε για εκείνους που την πήραν, ούτε για εκείνους από εμάς που καταλάβαμε ότι θα ήταν έτσι, αλλά εξακολουθούσαμε να προσευχόμαστε να μην συμβεί», δήλωσε η Σιμονιάν του RT.
Η Ρωσία εγκαταλείπει τόσο ένα συμβολικό «βραβείο» -μια πόλη που ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη τον 18ο αιώνα- όσο και ένα στρατηγικό στήριγμα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, λίγες εβδομάδες αφότου ανακήρυξε την προσάρτησή της, μαζί με άλλες ουκρανικές περιοχές, και δήλωσε ότι θα είναι μέρος της Ρωσίας «για πάντα».
Η αποχώρηση από τη Χερσώνα μπορεί να φέρει τη Ρωσία σε ισχυρότερη θέση
Ανάλογα με το πόσο ασφαλώς και αποτελεσματικά η Ρωσία μπορεί να απομακρύνει τους άνδρες της και τον εξοπλισμό της, η αποχώρηση μπορεί να την φέρει σε ισχυρότερη θέση για να διατηρήσει άλλες γραμμές του μετώπου στη νότια και ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Ρομπ Λι.
Ωστόσο, είπε ότι η εκχώρηση της Χερσώνας στην Ουκρανία θα έθετε τη ρωσική Κριμαία εντός της εμβέλειας των ουκρανικών συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων και των πυραύλων HIMARS τους οποίους προμηθεύουν οι ΗΠΑ.
Η απώλεια της πόλης είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αρχιστράτηγο της Ρωσίας, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει τη δημόσια κριτική, καθώς γεράκια όπως ο Πριγκόζιν και ο Καντίροφ εστίαζαν την οργή τους στους στρατηγούς του.
Ο Πούτιν έχει κρατήσει αποστάσεις από τις αντιδημοφιλείς στρατιωτικές αποφάσεις. Καθώς ο Σοϊγκού και ο Σουροβίκιν ανακοίνωναν χθες την υποχώρηση, ο Πούτιν συνέχαιρε τους υπαλλήλους ενός κορυφαίου επιστημονικού ινστιτούτου για την 75η επέτειό του.
Όμως, παρά την επίδειξη ενότητας, οι δηλώσεις του Πριγκόζιν υπαινίχθηκαν ένα πιθανό ξεκαθάρισμα που θα ακολουθήσει.
Ήταν απαραίτητο, είπε, «να βγάλουμε συμπεράσματα και να δουλέψουμε πάνω στα λάθη. Και ύστερα από αυτό, να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο, ποιος φταίει και ποια είναι η ουσία του προβλήματος».
- Ουκρανικοί φόβοι για Χερσώνα: «Οι Ρώσοι τη ναρκοθετούν και θέλουν να τη μετατρέψουν σε “πόλη του θανάτου”»
- «Πονοκέφαλος» η ενεργειακή κρίση για τους Έλληνες - Ανησυχούν για ελλείψεις σε θέρμανση και τρόφιμα τον χειμώνα
- Αστυνομικός στη Βαλτιμόρη πυροβόλησε 12 φορές ακτιβιστή που απειλούσε γυναίκα με μαχαίρι - Βίντεο-σοκ
- Πληθωρισμός: Μειώνει ταχύτητα το ράλι με 9,1% τον Οκτώβριο - Επιμένει η ακρίβεια
- «Ψέματα ότι δεν ήθελα οικογένεια με τον Brad Pitt. Έκανα τα πάντα για να αποκτήσω παιδί»: Η Jennifer Aniston μιλάει ανοιχτά
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr