Νάιλα Μανγκούς: Ποια είναι η ΥΠΕΞ της Λιβύης που πρωταγωνίστησε στο διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
H Nάιλα Μανγκούς είναι το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε στο διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια. Πρόκειται για την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης που έχει βάλει την υπογραφή της στην τουρκολιβυκή συμφωνία.
Η Μανγκούς είναι επικεφαλής της διπλωματίας της Λιβύης, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η δυναμική υπουργός σπούδασε νομικά στις ΗΠΑ, διατηρώντας, πάντοτε, ενεργές τις διασυνδέσεις της πέραν του Ατλαντικού.
Η ίδια είναι η υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλαν τις υπογραφές τους στο παράνομο μνημόνιο που προκάλεσε κατακραυγή και πλήθος αντιδράσεων. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάστηκε διεθνώς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2021 το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι η Νάιλα Αλ-Μανγκούς απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών επειδή ασκούσε εξωτερική πολιτική χωρίς συντονισμό με το Συμβούλιο. Τότε, η λιβυκή προεδρία είχε ανακοινώσει επίσης, ότι είχε ανοίξει έρευνα "για διοικητικές παραβάσεις", όπως είχε δηλώσει η εκπρόσωπος Νάιλα Ουαχίμπα στο δίκτυο Libya Panorama.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μέσο El-Marsad, η Αλ-Μανγκούς, χαρακτηριζόμενη ως προσκείμενη στον στρατηγό Χάφταρ, ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, φερόταν να είχε λάβει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με διάταγμα που είχε υπογραφεί από το Προεδρικό Συμβούλιο, "συστάθηκε εξεταστική επιτροπή" για την Αλ-Μανγκούς.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 12/11/2021, η ίδια συνέχισε να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της εκπροσωπώντας το Προεδρικό Συμβούλιο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Χαμούντα, είχε δηλώσει ότι το διάταγμα που είχε δει το φως της δημοσιότητας ήταν λανθασμένο και ότι δεν είχε υπάρξει διαδικασία έρευνα σε βάρος της υπουργού Εξωτερικών.
Το παράδοξο σε σχέση με τη σημερινή καθαρά φιλοτουρκική στάση της είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, ότι είχαν υπάρξει σοβαρές ενδείξεις ότι πίσω από την προσωρινή απομάκρυνσή της, είχε βρεθεί η Άγκυρα, μέσω της επιρροής που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
- Ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Πληροφορίες για νεκρούς
- Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις - Tι προβλέπει
- Μύκονος: Αμερικανός έπεσε σε πηγάδι κοντά σε beach bar και ζητά «βαριά» αποζημίωση - Καταγγέλλει πως έμεινε εγκλωβισμένος για ώρες
- Απίστευτη ομοιότητα: Γάτες και οι άνθρωποι σωσίες τους
- EKT: Γιατί είναι πιο ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες στην αύξηση των κόκκινων δανείων
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr