«Στο τέλος, μπορεί να ανακαλύψεις ότι όλη σου η οικογένεια έχει χαθεί» - Η κλιματική κρίση αφήνει πίσω της νεκρούς, αγνοούμενους και μία νέα γενιά μεταναστών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Περισσότερους από 7.300 νεκρούς και αγνοούμενους αλλά και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων άφησε, στο πέρασμά του από τις Φιλιππίνες ο τυφώνας Χαϊγιάν. Ο Τζέρεμι Γκάρινγκ πέρασε μέρες βοηθώντας στην αποκατάσταση από την ιστορική καταιγίδα. «Εξακολουθώ να βοηθάω άλλους ανθρώπους. Στο τέλος, όμως, μπορεί να ανακαλύπτει κανείς ότι όλη του η οικογένεια έχει χαθεί», λέει ο ίδιος στο Associated Press, επαναφέροντας στη μνήμη του τις τρομερές στιγμές του 2013. «Είναι τόσο οδυνηρό», συμπληρώνει.
Επτά συγγενείς του ίδιου και της συζύγου του, Ιασίνθ, χάθηκαν από τον τυφώνα. Μεταξύ αυτών, οι γονείς, τα αδέλφια και η ενός έτους κόρη τους. Η 28χρονη μητέρα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το κοριτσάκι τους έφυγε από τη ζωή. Το ζευγάρι ζει, πλέον, σε μία κοινότητα στην ενδοχώρα, περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές. Η κοινότητα δημιουργήθηκε από το κράτος για τους πληγέντες του Χαϊγιάν. Εκτός από το ζευγάρι, 5 εκατομμύρια άνθρωποι μετατοπίστηκαν μετά τον τυφώνα.
Λίγες ημέρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας, οι Αρχές γνώριζαν ήδη ότι η ανοικοδόμηση της περιοχής δεν αποτελούσε επιλογή. Ο ιστορικός τυφώνας δεν θα ήταν ο τελευταίος που θα πέρναγε από την περιοχή. Έτσι, ανακοινώθηκε σχέδιο ανοικοδόμησης ύψους 3,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε στέγαση για δεκάδες χιλιάδες επιζώντες της καταιγίδας. Επιπλέον ανακοινώθηκε και η κατασκευή ενός προστατευτικού αναχώματος που θα θωρακίσει 33.000 κατοίκους από μελλοντικές καταιγίδες και μια ρυθμιστική ζώνη 40 μέτρων από την ακτογραμμή όπου απαγορεύεται η ανάπτυξη.
Η ανοικοδόμηση μετά το πέρασμα του τυφώνα υπήρξε κολοσσιαίο εγχείρημα για την κυβέρνηση της φτωχής χώρας που έχει γνωρίσει πολλές φυσικές καταστροφές. Όταν χτύπησε ο Χαϊγιάν, οι Φιλιππίνες ήταν στη φάση ανάκαμψης από πρόσφατο σεισμό που έπληξε κάποια από τα νησιά τους, αλλά και τη μαζική επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά.
«Για τους αμέτρητους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα»
Καθ’ όλο το διάστημα ανοικοδόμησης των κατοικιών από το κράτος, ολόκληρες οικογένειες ζούσαν σε σκηνές ή αυτοσχέδιες καλύβες. Μετά από μήνες, ολοκληρώθηκε το χτίσιμο κατοικιών για περίπου 16.000 οικογένειες σε διάφορες τοποθεσίες. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να νοσταλγούν την παλιά τους ζωή αλλά -κυρίως- να θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους. Κάποιοι κρατούν φωτογραφίες των νεκρών συγγενών στα τηλέφωνά τους, όσο περνούν από το νεκροταφείο με τους ομαδικούς τάφους με σειρές λευκών σταυρών στη μνήμη των θυμάτων της κλιματικής κρίσης. «Για τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους εξακολουθούν να αγνοούνται. Για τους αμέτρητους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα», γράφει η επιγραφή στην είσοδο του κοιμητηρίου.
Η κλιματική μετανάστευση, εντός ή εκτός συνόρων αποτελεί αυξανόμενη πραγματικότητα η οποία, τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να αυξηθεί. Τα επόμενα 30 χρόνια, 143 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκαστούν να μετοικήσουν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της ξηρασίας, της ανόδου της θερμοκρασίας και άλλων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από τα Ηνωμένα Έθνη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr