Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανισόρροπη η Ελλάδα - Παράνομο το μνημόνιο με την Αίγυπτο – Δεν έχει καμία σημασία για εμάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Παράνομο» χαρακτηρίζει το μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, που αποτελεί ένα από τα μέρη της συμφωνίας.
Υποστηρίζει ότι οι περιοχές αυτές που περιλαμβάνονται στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, και ότι η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το μνημόνιο και το τοποθετεί στο γενικότερο πλαίσιο της αντι-τουρκικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κατά την Άγκυρα «μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια».
Αποκαλεί «ανισόρροπη» την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι με αυτήν την κίνηση προσπαθεί να καλύψει το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίστηκαν από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων περιοχών παροχής υπηρεσιών.
Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έχουν κοινοποιηθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό επικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απέφευγε να συνεργαστεί με τη χώρα μας στο θέμα αυτό και απέρριπτε τις προτάσεις για συμφωνία που κάναμε στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που έχουν σχέση με την κυριαρχία και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.
Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιαδήποτε άλλη σημασία πέραν αυτών των δεδομένων στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση για μια χώρα που απωθεί αθώους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα, το βασικό κίνητρο της Ελλάδας με την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η ανισορροπία που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα οφείλεται πιθανώς σε αυτό».
- Κιβωτός του Κόσμου: «Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα - Αποθηκάριος έγινε παιδαγωγός με μαγικό τρόπο»
- Λέκκας στο ethnos.gr για τον σεισμό στην Τουρκία: Θα παρακολουθούμε για μήνες το ρήγμα για να ησυχάσουμε
- Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Denise»: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
- Πετρέλαιο: Πλαφόν για το ρωσικό αργό στα 65-70 δολάρια το βαρέλι συζητά η ΕΕ - Πτώση τιμών
- Kanye West: Έδειχνε πορνό και άσεμνες φωτογραφίες της Kim Kardashian ως τακτική εκφοβισμού – Οι νέες καταγγελίες από υπαλλήλους της Adidas
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr