Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα με νεκρούς - Βρέθηκαν πάνω από 400 πτώματα αμάχων στην περιφέρεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, απ΄όπου οι δυνάμεις της Μόσχας αποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης.
«Οι Ρώσοι εισβολείς έπληξαν κατοικημένη περιοχή με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων. Ένα μεγάλο κτίριο πήρε φωτιά», δήλωσε στο Telegram ο Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας.
Πάνω από 400 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στη Χερσώνα
Ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε σήμερα ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό βρέθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και εννέα δωμάτια βασανιστηρίων.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εννέα δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα, πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει», γράφει το Interfax Ukraina.
Σύμφωνα με τον Γενικό εισαγγελέα, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη παραμένει μεγάλη. «Παραμένουν πολλά εδάφη και κτίρια που είναι ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Κόστιν δήλωσε ότι στην περιοχή της Χερσώνας εργάζονται από κοινού 12 ομάδες εισαγγελέων και ανακριτών, τις οποίες συνδράμουν εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα.
Η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι συνεργάτες των οργάνων επιβολής της τάξης εντόπισαν στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονέτσκ, του Νικολάγιεφσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας τα πτώματα 991 αμάχων. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντενίς Μοναστίρσκι είχε δηλώσει ότι στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής Χερσώνας είχαν βρεθεί 63 πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από βασανιστήρια.
Την 1η Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Χερσώνα. Την επόμενη μέρα άρχισε να λειτουργεί η στρατιωτική διοίκηση, η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Στην πόλη της Χερσώνας άρχισαν να εργάζονται περίπου 200 αστυνομικοί, ενώ τοποθετήθηκαν γύρω από την πόλη σημεία ελέγχου. Η αστυνομία καταγράφει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές «αρχές» κατοχής.
Τουλάχιστον 15.000 οι αγνοούμενοι
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICMP).
Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Χάγη και ιδρύθηκε μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990, άνοιξε ένα γραφείο στο Κίεβο τον Ιούλιο για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εντοπίσουν οικείους τους που αγνοούνται. Ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντεϊ, είπε σήμερα ότι είναι ασαφές πόσοι από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αλλού δια της βίας κρατούνται στη Ρωσία και είναι ζωντανοί ή αν πέθαναν και θάφτηκαν σε αυτοσχέδιους τάφους.
Η διαδικασία του εντοπισμού των αγνοουμένων θα διαρκέσει χρόνια, ακόμη και αφού τερματιστούν οι μάχες, είπε ο Χόλιντεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο αριθμός των 15.000 είναι μια «συντηρητική εκτίμηση» δεδομένου ότι μόνο στη Μαριούπολη, για παράδειγμα, οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.
«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία μεγάλες», πρόσθεσε.
Ο Χόλιντεϊ έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθίσουν πολλές ουκρανικές πόλεις στο σκοτάδι και το κρύο.
Συγκεντρώνοντας δείγματα DNA σε μια βάση δεδομένων, η ICMP εντόπισε περισσότερους από 27.000 ανθρώπους από τους 40.000 που είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στο Κίεβο, έχει αρχίσει να συλλέγει δείγματα DNΑ και εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει επίσης τις εισαγγελικές αρχές στις έρευνές τους για εγκλήματα πολέμου. «Το βασικό τώρα είναι να εφαρμόσουμε όλα τα σωστά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα ταυτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους, αυτοί που πέθαναν, είναι θύματα εγκλημάτων πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Χόλιντεϊ.
- Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο ακόμα μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου
- Πλεύρης μετά το μπλόκο ΣτΕ σε παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών: Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Η εφηβεία του Σπίλμπεργκ, ο Πινόκιο και το αντισυμβατικό δράμα «Bones and All»
- Ομπρέλα προστασίας για δάνεια 6-12 δισ. ευρώ - Η επιδότηση «γέφυρα» και το ισπανικό μοντέλο
- Τόσο καιρό το κάνεις λάθος! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις και να κόψεις τις πατάτες σου πριν τις μαγειρέψεις
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr