Ερντογάν: Πρώτα να έρθει ο Τραμπ και μετά θα πάω κι εγώ
Αμερικανο-τουρκικά, Συρία, δημοτικές εκλογές, ζαρζαβατικά, σε μια διακαναλική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Τούρκο πρόεδρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Διακαναλική συνέντευξη εφ’ όλης της… ανωτέρω ύλης έδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, αποκάλυψε τι συζήτησε με τον πρόεδρο Τραμπ και ποιος πρέπει να επισκεφτεί πρώτος τον άλλον, τι θα κάνει με τη Συρία, γιατί δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις ειδικά στην Άγκυρα και πώς τα ζαρζαβατικά θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς CNNTürk και Kanal D (ιδιοκτησίας του φίλου του Ντεμιρορέν), σχολίασε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκε στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι περιμένει εκείνον πρώτα να επισκεφτεί την Τουρκία. «Του είπα ότι τον περιμένω πρώτα εγώ. Μπορεί να επισκεφτώ την Ουάσιγκτον μετά τις 31 Μαρτίου ή μπορεί εκείνος να επισκεφθεί την Τουρκία», σημείωσε.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν και για τη ζώνη ασφαλείας που ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει στη βόρεια Συρία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προτείνει κάτι διαφορετικό, που όμως ο Τούρκος ηγέτης δεν φάνηκε να συμμερίζεται.
«Αν η ασφαλής ζώνη μεταφερθεί σε μέρος που είναι εκτός της στρατηγικής μας αντίληψης, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη στα σύνορα μας, θα είναι υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε για να προσθέσει ότι μόνο η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
«Είναι σημαντικό για εμάς η απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη Συρία να μην πυροδοτήσει εξελίξεις αντίθετες προς τα συμφέροντα των χωρών μας και την εδαφική ακεραιότητα και, το πιο σημαντικό, αντίθετες προς την πολιτική ενότητα της Συρίας. Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε μια ασφαλή ζώνη για τις τρομοκρατικές οργανώσεις το κενό που θα δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση».
Τόνισε τη σημασία της εκκαθάρισης της συριακής πόλης Μανμπίτς από τους Κούρδους, διαφορετικά –όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα περιμένουμε για κάποιο διάστημα να δούμε αν θα γίνει κι αν δεν γίνει, μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά».
Αναφερόμενος στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από την Ε.Ε. και αν δεν θέλουν να εντάξουν την Τουρκία, τότε «να μη μας χασομερούν». Επανέλαβε δε ότι το θέμα της ένταξης ή μη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ένα θέμα για το οποίο απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο λαός του με δημοψήφισμα.
Κατηγόρησε παράλληλα τη Γαλλία ότι έχει διαποτίσει την κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη με το δόγμα ‘Είστε Μουσουλμάνοι, δεν πρόκειται να σας πάρουν στην Ε.Ε.’, αλλά στο δόγμα αυτό απαντά ότι η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος φυλάρχων. «Διακατεχόμαστε από την αντίληψη ότι αυτό το κράτος κάποτε εξουσίαζε 22 εκατ. τ.μ. του κόσμου», είπε με νόημα κάνοντας έμμεσες αναγωγές στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τους κυβερνητικούς υποψήφιους δημάρχους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και ειδικά στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποβίβασε τη σημασία τους, λέγοντας ότι δεν τις πιστεύει πλέον. «Το λέω πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα. Εγώ πλέον δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις δημοσκοπήσεις. Στην Άγκυρα έχουμε ένα πολύ σπουδαίο υποψήφιο που έχει κερδίσει 5 φορές το δήμο της Καισάρειας», υποστήριξε.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αναφορά σε αυτό που ο μέσος καταναλωτής-ψηφοφόρος ενδιαφέρεται να ακούσει τώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ακρίβεια, μειώνοντας τις τιμές σε βασικά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά στο μισό. Υποσχέθηκε δε ότι αν μετά τις εκλογές οι τιμές αυξηθούν πάλι, τότε το μέτρο των κρατικών πάγκων θα εφαρμοστεί σε όλη την Τουρκία και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα, αν παρατηρηθεί αισχροκέρδεια, όπως π.χ. στο κρέας.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr