Κίνα: Η πολιτική μηδενικής ανοχής εξοργίζει τους πολίτες - Εξαπλώνεται η δυσαρέσκεια και ξεσπούν ιστορικές διαμαρτυρίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ένα κύμα πολιτικής ανυπακοής φαίνεται να εξαπλώνεται στην Κίνα καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού εντείνονται όσο περνούν οι μέρες και φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν το γύρου του Διαδικτύου δείχνοντας τις αντιδράσεις σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Κίνας. Πολλές από τις εικόνες μάλιστα αφαιρούνται τάχιστα από τις κινέζικες Αρχές, αλλά πολλές συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο Twitter - ένα από τα μέσα που έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Πολλοί πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω των περιορισμών του Κόβιντ - ισχυρισμό που αρνήθηκε η τοπική κυβέρνηση.
«Η ελευθερία θα επικρατήσει»
Φοιτητές του πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «η ελευθερία θα επικρατήσει» και ζητώντας τον τερματισμό των lockdown. Tην ίδια ώρα, διαδηλωτές ξαναβγήκαν για δεύτερη ημέρα στους δρόμους της Σαγκάης καταστρέφοντας τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί από την πανδημία στη Γουχάν.
Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το οργισμένο πλήθος διαδήλωνε στη Σανγκάη κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οι Κινέζοι συνήθως απέχουν από το να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του από φόβο για αντίποινα.
Κάποιοι άλλοι καταγράφηκαν να φωνάζουν: «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!» και ακολούθησαν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις «Ελευθερία! Ελευθερία!».
Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείωμα κολλημένο σε έναν φανοστάτη στην οδό Middle Urumqi, αναφέρει: «Στους φίλους μας στο Ουρούμτσι: Σας αγαπώ όπως αγαπώ αυτόν τον δρόμο, όπως αγαπώ την οικογένειά μου. 26 Νοεμβρίου 22».
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν μια αγρυπνία με κεριά μπροστά από ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στον ίδιο δρόμο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από λευκά κεριά, με μια χαρτονένια επιγραφή που γράφει: «Ουρούμτσι 24 Νοεμβρίου. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι πέθαναν».
Και σήμερα στους δρόμους παρά τις συλλήψεις
Παρά την αστυνομική καταστολή και τις συλλήψεις διαδηλωτών χθες Σάββατο, πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους της Σαγκάης και σήμερα Κυριακή.
Στο Πεκίνο, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Tsinghua δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι φοιτητές σήκωσαν ένα λευκό χαρτί κοντά στην καντίνα περίπου στις 11.30 π.μ. και 200-300 άτομα είχαν ενωθεί μαζί τους μέχρι το απόγευμα. Τα λευκά χαρτάκια έχουν γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Αυτή δεν είναι φυσιολογική ζωή, έχουμε βαρεθεί. Η ζωή μας δεν ήταν έτσι πριν».
NOW - People tear down barricades in #Wuhan. Anti-lockdown protests are spreading to more and more cities in China.pic.twitter.com/BpIfRCZ07Q
— Disclose.tv (@disclosetv) November 27, 2022
Επίκεντρο των διαδηλώσεων τα Πανεπιστήμια
Στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας στο Ναντζίνγκ, πλήθος φοιτητών ανάψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».
Στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου, φοιτητής φαίνεται σε βίντεο να κρατά πλακάτ αναφερόμενος στις τραγωδίες που συνέβησαν λόγω των περιορισμών της Covid: «Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ. Ήμουν στο λεωφορείο που αναποδογύρισε... Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ».
Amazing photos coming from the Communication University of China, Nanjing, where students are protesting, making their voices heard at a time of growing unrest in light of zero Covid, following the Urumqi fire. pic.twitter.com/uFp7ZeboQL
— Manya Koetse (@manyapan) November 26, 2022
Στη Σαγκάη, το μήνυμα «Μην μένετε σιωπηλοί» γράφτηκε με σπρέι σε μια κόκκινη διαφημιστική πινακίδα για τον εορτασμό της 70ής επετείου του Πανεπιστημίου Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας.
Στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Qingdao στην ανατολική Κίνα, ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στην είσοδο έγραφε: «Θρήνος για τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου. Μην αδιαφορείτε. Μην μένετε σιωπηλοί. Μην ξεχνάτε»..
Έρχεται χαλάρωση;
Όπως γράφει ο Guardian, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι θα μειώσει το χρόνο καραντίνας και θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας θα συνεχιστεί, εγείροντας ερωτήματα για το πώς μπορούν να ισχύουν παράλληλα και οι δύο αυτές «οδηγίες».
Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα για την «εξάλειψη» της Covid δύσκολα θα χαλαρώσουν. Επιπλέον εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι διαμαρτυρίες θα κλιμακωθούν χωρίς ωστόσο να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση.
Ο καθηγητής Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, Chung Kim-wah, τόνισε ότι αν και οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται, είναι απίθανο να απειλήσουν την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να κατευνάσει αλλά και να καταστείλει τη δυσαρέσκεια.
«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε αν τα συνθήματα κατά του Σι θα εξαπλωθούν. Βέβαια, ο κινέζος πρόεδρος θα μπορούσε να μεταθέσει την ευθύνη στις τοπικές αρχές, υποστηρίζονται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς όσο αφορά τον covid».
- To συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της 21χρονης που έχασε τη ζωή της αφού παρασύρθηκε στη Θεσσαλονίκη - «Φεύγοντας ήθελε να κάνει ένα θαύμα»
- Σκάνδαλο μεγατόνων στη Γαλλία: «Κλεμμένα» από φτωχές χώρες παιδιά δίνονταν παράνομα για υιοθεσία
- Δέσποινα Βανδή: «Δεν έχω εισπράξει την αγάπη όπως θα την ήθελα στη ζωή μου»
- Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Ολο το σχέδιο για την αξιοποίησή τη
- Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές παθήσεις και δεν την ήξερες;
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr