Ξεμένει από όπλα η Δύση στην Ουκρανία; - Ενδείξεις ότι οι Ρώσοι αποχωρούν από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν άμεσα τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο αμέσως μετά την εισβολή τους.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης στην μερικώς κατεχόμενη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζιας, όπου η γραμμή του μετώπου έχει μετατοπιστεί ελάχιστα εδώ και μήνες. Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί γύρω από το εργοστάσιο έχουν προκαλέσει επανηλλειμένα φόβους για πυρηνική καταστροφή.
«Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε ουσιαστικά πληροφορίες ότι έχουν εμφανιστεί σημάδια ότι ενδεχομένως ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το (εργοστάσιο)», δήλωσε ο Πέτρο Κότιν, επικεφαλής της Energoatom, στην εθνική τηλεόραση.
«Πρώτον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε να εκκενωθεί το (εργοστάσιο) και ίσως να αξίζει να παραδώσουμε τον έλεγχο (του) στη (Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας - ΙΑΕΑ)», είπε, αναφερόμενος στον πυρηνικό παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και κλέβουν ό,τι μπορούν».
Η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, το Τσόρνομπιλ, κατηγορούν εδώ και μήνες επανειλημμένα η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν το συγκρότημα αντιδραστήρων της Ζαπορίζια, το οποίο δεν παράγει πλέον ενέργεια.
Ερωτηθείς αν είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο, ο Κότιν δήλωσε στην τηλεόραση: «Είναι πολύ νωρίς. Δεν το βλέπουμε αυτό τώρα, αλλά ετοιμάζονται (να φύγουν)».
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Νοεμβρίου για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοαστάσιο της Ευρώπης, για την αποτροπή πυρηνικής καταστροφής. Η Ζαπορίζια άλλωστε πριν από τον πόλεμο παρείχε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι η απόφαση για μια ζώνη προστασίας θα πρέπει να ληφθεί "αρκετά γρήγορα".
Η Ουκρανία ανακατέλαβε αυτόν τον μήνα τη νότια πόλη Χερσώνα και ένα κομμάτι γης στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο στην περιοχή Χερσώνα που βρίσκεται ανατολικά της επαρχίας Ζαπορίζια.
Την Παρασκευή, ο παρατηρητής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά δήλωσε ότι τα τρία πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας που βρίσκονται σε κυβερνητικά εδάφη επανασυνδέθηκαν στο δίκτυο, δύο ημέρες αφότου μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων τα οδήγησε στο να κλείσουν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.
Ξεμένει από όπλα η Δύση;
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής LeMonde, οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν διαρκώς με όπλα τον ουκρανικό στρατό, φαίνεται να ξεμένουν από οπλισμό τη στιγμή τα εργοστάσια τους αδυνατούν να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια με τον ίδιο ρυθμό που δίνεται η βοήθεια στο Κίεβο.
Άμεση συνέπεια είναι πολλά δυτικά κράτη να βλέπουν τα όπλα τους να έχουν εξαντληθεί και να έχουν μειωθεί σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραδώσει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία» υποστηρίζει η Le Monde.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι λόγω της τεράστιας αυτής βοήθειας προς την Ουκρανία, τα αμερικανικά αποθέματα ορισμένων ειδών όπλων είναι «κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται και που έχουν οριστεί για το στρατιωτικό σχεδιασμό και εκπαίδευση». Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει και το ΝΑΤΟ. Πάντως, ελλείψεις αντιμετωπίζει και η Ρωσία που φαίνεται να στρέφεται σε Ιράν και Βόρεια Κορέα για εξοπλισμούς.
- To συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της 21χρονης που έχασε τη ζωή της αφού παρασύρθηκε στη Θεσσαλονίκη - «Φεύγοντας ήθελε να κάνει ένα θαύμα»
- Σκάνδαλο μεγατόνων στη Γαλλία: «Κλεμμένα» από φτωχές χώρες παιδιά δίνονταν παράνομα για υιοθεσία
- Δέσποινα Βανδή: «Δεν έχω εισπράξει την αγάπη όπως θα την ήθελα στη ζωή μου»
- Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Ολο το σχέδιο για την αξιοποίησή τη
- Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές παθήσεις και δεν την ήξερες;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr