Χειροπέδες σε πασίγνωστο Ρώσο ολιγάρχη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Συνελήφθη στη Βρετανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο Ρώσος επιχειρηματίας που συνελήφθη το Σάββατο στο Λονδίνο αναγνωρίστηκε από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Σε ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου - η οποία δεν κατονόμασε τον Φρίντμαν - αναφέρεται ότι είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του Υπουργείου Εσωτερικών και συνωμοσία για ψευδορκία.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν «μια σειρά από ψηφιακές συσκευές και σημαντική ποσότητα μετρητών» από την «κατοικία αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών» όπου συνελήφθη.
The 58 year old man was arrested on Thursday (1 December) at his multi-million-pound residence in London by officers from the NCA’s Combatting Kleptocracy Cell. pic.twitter.com/rm0PUxCo7W
— National Crime Agency (NCA) (@NCA_UK) December 3, 2022
Δύο άλλα άτομα συνελήφθησαν επίσης σε σχέση με την υπόθεση. Και οι τρεις αφέθηκαν έκτοτε ελεύθεροι με εγγύηση αφού ανακρίθηκαν.
Το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στον Φρίντμαν, η οποία δήλωσε ότι «συνελήφθη ως ύποπτος για παραβίαση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Γεννημένος σε εβραϊκή οικογένεια στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας το 1964, ο Φρίντμαν σπούδασε στη Μόσχα και συνέχισε να χτίζει μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει τα πάντα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και διανομή. Είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της Alfa Bank, του μεγαλύτερου ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Ρωσία.
Ο Φρίντμαν, μαζί με άλλους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, δέχθηκε κυρώσεις από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Αν και ο Φρίντμαν έχει καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Πούτιν, δεν έγινε ποτέ μέλος του στενού κύκλου του προέδρου. Μια ημέρα μετά την εισβολή, μίλησε κατά της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «τραγωδία» και για τις δύο πλευρές.
- Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πότε επιστρέφουν στο ΕΣΥ – Την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών
- Ανδρέας Κατσανιώτης στο ethnos.gr: Ενισχυμένη διπλωματικά και στρατιωτικά η Ελλάδα απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας
- Φρανκ Ζάπα και Σόκρατες: Ποιο ροκ και ποιο ποδόσφαιρο; Οι επαναστάτες που γκρέμισαν τη σκιά τους
- Τροχοδρομεί ο διαγωνισμός για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια
- Γιατί ορισμένα είδη μουσικής μας κάνουν να σιγοτραγουδάμε και κάποια άλλα όχι;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr