«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φύση»: Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φύση» και πρέπει να «συνάψουμε ειρήνη», καθώς οι χώρες συγκεντρώνονται του Cop15 στο Μόντρεαλ για να συνομολογήσουν μια συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη.
«Μόλις υποδεχθήκαμε το 8 δισεκατομμυριοστό μέλος της ανθρώπινης φυλής σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτό είναι μια υπέροχη γέννηση ενός μωρού, φυσικά. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν, τόσο περισσότερο πιέζουμε τη Γη», δήλωσε η Inger Andersen, εκτελεστική διευθύντρια του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ.
«Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φύση. Πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τη φύση. Επειδή η φύση είναι αυτό που συντηρεί τα πάντα στη Γη ... η επιστήμη είναι ξεκάθαρη».
Η Andersen τόνισε ότι το τελικό κείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να αντιμετωπίσει «τους πέντε καβαλάρηδες της αποκάλυψης της βιοποικιλότητας»: την αλλαγή της χρήσης γης, την υπερεκμετάλλευση, τη ρύπανση, την κλιματική κρίση και την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών.
Περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες αναμένονται στο Cop15, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου, με τους υπουργούς να καταφθάνουν τη δεύτερη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του κειμένου. Το σχέδιο στόχων που περιλαμβάνεται στο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα (GBF) περιλαμβάνει προτάσεις για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας, την επαναχρησιμοποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβλαβών επιδοτήσεων και την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ειδών».
«Εάν οι κυβερνήσεις πρόκειται να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη τελική συμφωνία, η Κίνα πρέπει να επιδείξει ηγετική ικανότητα στις συνομιλίες», δήλωσε στον Guardian ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, Virginijus Sinkevicius.
Η Κίνα, η οποία ασκεί την προεδρία του Cop15, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο - αν και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν πολύ υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές CO2. Θα είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο αναλαμβάνει την ηγεσία σε μια σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία του ΟΗΕ.
«Νομίζω ότι ο ρόλος της Κίνας θα είναι καθοριστικός», δήλωσε ο Sinkevicius. »Έχουν μεγάλη ευθύνη και ως πρόεδρος [του Cop15] βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Είμαι ευχαριστημένος με τη δέσμευσή τους μέχρι στιγμής και οργάνωσαν μια υπουργική συνάντηση στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Cop27. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Αν θέλουν να είναι μια "στιγμή του Παρισιού" για τη φύση, το έχουν στα χέρια τους, αλλά πρέπει να ηγηθούν».
Η σύνοδος κορυφής για τη βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5C, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον περασμένο μήνα. Οι ηγέτες της G20 τόνισαν επίσης τη σημασία της στο ανακοινωθέν τους κατά τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ποτέ εκπληρώσει πλήρως τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα και η Andersen δήλωσε ότι ένας κατάλληλος μηχανισμός λογοδοσίας - παρόμοιος με τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές που υποβάλλουν οι χώρες μέσω της διαδικασίας για το κλίμα - ήταν ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος επρόκειτο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του αυτή τη φορά.
«Αυτή είναι η τρίτη μας προσπάθεια [να συμφωνήσουμε στόχους για τη βιοποικιλότητα]. Έχουμε μάθει πολλά για να κατανοήσουμε τι συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές, τι λειτούργησε και τι όχι», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτή την τροχιά απώλειας 1 εκατομμυρίου από τα 8 εκατομμύρια είδη στον πλανήτη. Αυτή είναι ξεκάθαρα μια τροχιά που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως άνθρωποι: πρέπει να τρώμε και να ζούμε με τρόπους που είναι θετικοί για τη φύση».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr