Μελέτη εξηγεί γιατί το να βρίζεις σου «κάνει καλό»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η βωμολοχία συχνά αντιμετωπίζεται ως ένδειξη χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή χαμηλής ευφυΐας, ωστόσο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, παρουσιάζει σημαντικά εξελικτικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα φανερώνει την ύπαρξη πλούσιου λεξιλογίου.
Αναλυτικότερα, μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ήταν πιο επιδέξιοι στο να εφευρίσκουν βρισιές. Σε πείραμα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν τις λέξεις που γνωρίζουν από με F, A και S και στη συνέχεια να επινοήσουν βρισιές που να ξεκινούν με αυτά τα τρία γράμματα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που γνώριζαν περισσότερες λέξεις ήταν σε θέση να επινοήσουν και περισσότερες βρισιές. «Αποτελεί ένδειξη ευφυΐας στο βαθμό που η γλώσσα συσχετίζεται με τη νοημοσύνη. Οι άνθρωποι που ήταν καλύτεροι χρήστες της γλώσσας ήταν καλύτεροι στο να φτιάχνουν βρισιές» σχολιάζει στο CNN, ο καθηγητής Ψυχολογίας, Tim Jay, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
«Η βωμολοχία μπορεί να είναι ένδειξη ευφυΐας» προσθέτει και εξηγεί ότι το να επιλέγεις την κατάλληλη βρισιά είναι γνωστική δεξιότητα όπως το να επιλέγεις το κατάλληλο ρούχο για την κατάλληλη περίστασή».
Παράλληλα, μελέτες έχουν εντοπίσει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της βωμολοχίας και της ειλικρίνειας. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που έβριζαν έτειναν να λένε λιγότερα ψέματα και να είναι περισσότερο ακέραιοι.
«Αν εκφράζετε τα συναισθήματά σας, χρησιμοποιώντας δυνατές λέξεις θα φανείτε πιο ειλικρινής» αναφέρει ο δρ Jay, αν και δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.
Την ίδια ώρα, έχει παρατηρηθεί ότι το να ξεσπά κανείς σε βρισιές τον κάνει πιο ανθεκτικό στον πόνο. Σε πείραμα, που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν ποδήλατο και έβριζαν είχαν περισσότερη δύναμη και αντοχή από όσους χρησιμοποιούσαν «ουδέτερες» λέξεις.
Άλλη έρευνα πάλι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έβριζαν, ενώ έσφιγγαν το χέρι τους ήταν σε θέση να σφίγγουν δυνατότερα και για περισσότερη ώρα.
«Το να ξεστομίζετε βρισιές δεν βοηθάει μόνο την αντοχή σας κάνει να νιώθετε λιγότερο πόνο» εξηγεί ο καθηγητής στο Εργαστήριο Ψυχοβιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Keele, Richard Stephens, που έχει μελετήσει εκτενώς το θέμα.
«Οι βωμολοχίες προκαλούν μια αντίδραση στρες που ενεργοποιεί ένα αρχαίο αμυντικό αντανακλαστικό στον οργανισμό μας. Μια έκρηξη αδρεναλίνης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, προετοιμάζοντας τους μυς για μάχη ή φυγή» εξηγεί.
«Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται μια άλλη αντίδραση που ονομάζεται αναλγητική και κάνει το σώμα πιο αδιαπέραστο στον πόνο» προσθέτει.
Η βωμολοχία ενεργοποιεί τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, που συνδέεται με τη δημιουργικότητα. «Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό στη δεξιά πλευρά τείνουν να γίνονται λιγότερο συναισθηματικοί, λιγότερο ικανοί να καταλαβαίνουν και να λένε αστεία και τείνουν να σταματούν να βρίζουν,» λέει η Emma Byrne, συγγραφέας του βιβλίου «Swearing Is Good for You».
Όμως, γιατί επιλέγουμε να βρίζουμε σε πρώτη φάση; «Ίσως επειδή η βωμολοχία παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα που μπορεί να μας προστατεύσει από σωματική βλάβη» εξηγεί ο δρ Jay.
«Ένας σκύλος ή μια γάτα θα σας γρατζουνίσει, θα σας δαγκώσει όταν φοβούνται ή θυμώνουν. Η βρισιά μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας συμβολικά.Με άλλα λόγια είναι μια απομακρυσμένη μορφή επιθετικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και πιθανώς να αποφύγουμε τις συνέπειες» προθέτει ο καθηγητής Ψυχολογίας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr