Στρατιωτική σύγκρουση Ινδίας - Κίνας με τραυματίες στα σύνορα: Η πρώτη ένταση μετά από δύο χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συγκρούστηκαν κατά μήκος αμφισβητούμενης περιοχής των συνόρων τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ελαφροί τραυματισμοί στρατιωτών και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για το πρώτο ένοπλο περιστατικό μεταξύ των δύο ασιατικών χωρών που γίνεται γνωστό εδώ μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέφερε ότι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές υπέστησαν ελαφρά τραύματα στην αντιπαράθεση, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή στον τομέα Ταουάνγκ στο βορειοανατολικό έδαφος της Ινδίας, το Αρουνατσάλ Πραντές, μια απομακρυσμένη, αφιλόξενη περιοχή που συνορεύει με τη νότια Κίνα.
Τα αμφισβητούμενα σύνορα μήκους 3.379 χιλιομέτρων αποτελούν εδώ και καιρό πηγή τριβών μεταξύ του Νέου Δελχί και του Πεκίνου, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται απότομα τον Ιούνιο του 2020, με μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 Ινδών και τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας κατηγόρησε τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας ότι προσπαθούν να αλλάξουν «μονομερώς» το status quo επιχειρώντας να διασχίσουν τη γραμμή πραγματικού ελέγχου (LAC) - τα de facto σύνορα των δύο χωρών.
«Η αντιπαράθεση οδήγησε σε μια συμπλοκή κατά την οποία ο ινδικός στρατός εμπόδισε γενναία τον PLA να εισέλθει στο έδαφός μας και τον ανάγκασε να επιστρέψει στις θέσεις του», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί από την ινδική πλευρά.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το ινδικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές «αποχώρησαν αμέσως από την περιοχή» και οι αντίστοιχοι διοικητές των χωρών πραγματοποίησαν συνάντηση με σημαία για να συζητήσουν το θέμα «σύμφωνα με τους μηχανισμούς για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας».
Ο Ινδός υπουργός είπε ότι η συνάντηση αυτή έγινε την Κυριακή και ζητήθηκε από την κινεζική πλευρά «να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία» κατά μήκος των συνόρων. Το θέμα αντιμετωπίστηκε επίσης μέσω της διπλωματικής οδού, πρόσθεσε.
Η Κίνα δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα το περιστατικό.
Η Ινδία και η Κίνα προχώρησαν σε πόλεμο για τις παραμεθόριες περιοχές τους το 1962, δημιουργώντας τελικά την LAC.
Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν συμφωνούν για την ακριβή θέση και αμφότερες κατηγορούν τακτικά την άλλη ότι την υπερβαίνει ή ότι επιδιώκει να επεκτείνει την επικράτειά της. Υπήρξαν μια σειρά από κυρίως μη θανατηφόρες συμπλοκές για τη θέση των συνόρων στα χρόνια που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου του προηγουμένως πιο πρόσφατου το 2021, αναφέρει το CNN.
Τον Σεπτέμβριο, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα άρχισαν να απομακρύνονται από τη συνοριακή στα δυτικά Ιμαλάια, δύο χρόνια μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα που επιβάρυναν τις διπλωματικές σχέσεις. Η δήλωση αυτή έγινε πριν από μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι όσο και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ.
Οι δραστηριότητες στην περιοχή εξακολουθούν να παρακολουθούνται στενά και από τις δύο πλευρές.
Η νέα ένταση φαίνεται πως ήρθε λόγω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Ινδίας κοντά στα σύνορα που φαίνεται να ενόχλησαν την Κίνα.
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος Κώστας που πυροβόλησε ο αστυνομικός
- Εύα Καϊλή: Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου - Ομόφωνη η απόφαση
- Καιρός: Τα φετινά Χριστούγεννα θα θυμίζουν Πάσχα - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Στεγαστικά δάνεια: «Ευέλικτη» η επιδότηση επιτοκίου στην πρόταση των τραπεζών
- «Είτε θα έκανα μεταμόσχευση, είτε θα πέθαινα»: Η ιστορία για το θαύμα της ζωής που θέλεις να διαβάσεις σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr