Guardian: Στο Ευρωκοινοβούλιο «φώναζαν» την Καϊλή... εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ - Τι αποκαλύπτουν συνάδελφοί της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Φαίνεται πως η στάση της Εύας Καϊλή και ο ζήλος που έδειχνε για τα ζητήματα που αφορούσαν το Κατάρ είχαν κινήσει τις υποψίες των συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να της δώσουν το προσωνύμιο της... εκπροσώπου Τύπου του καταριανού Λόμπι.
«Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το Κατάρ. Κάποιοι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν… εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ. Ένας ευρωβουλευτής μάλιστα θυμάται να πίνει καφέ με την Εύα Καϊλή, η οποία του ζήτησε να τη βοηθήσει να διορθώσουν τη γλώσσα σε ένα κείμενο για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν λίγο αργότερα μια καταγγελία του Κατάρ σχετικά με τον θάνατο μεταναστών εργατών στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην οποία καλούσαν το Κατάρ να προχωρήσει σε έρευνες. Η Καϊλή ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με το κείμενο.
«Σκέφτηκα, πως εντάξει, δεν έχω ιδέα γιατί δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για το Κατάρ» λέει βουλευτής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εν λόγω ψηφοφορία η κα Καϊλή είχε αφήσει τους συναδέλφους της άφωνους χαρακτηρίζοντας το Καταρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» και αδιαφορώντας για εκθέσεις σχετικά με τους θανάτους μεταναστών εργατών.
Η Χάνα Νιούμαν, βουλευτής των Γερμανών Πράσινων, η οποία είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, θυμάται πως η Καϊλή «είχε μια ισχυρή θέση που ήταν συχνά ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».
Η ίδια θυμάται ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία το 2020, η Καϊλή έγειρε θέμα για μια πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση -μεταξύ των οποίων και σε μια με εκπροσώπους οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη. «Όταν της έδωσαν βήμα, όχι μόνο δεν ρώτησε τίποτα για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα από το Κατάρ. Και σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι αφελής ή απλά δεν καταλαβαίνει το νόημα της συνάντησης» αναφέρει η ευρωβουλευτής.
Πώς η Καϊλή κατέληξε να ψηφίζει στην ψηφοφορία για την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ
Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της La Republica ρίχνει «φως» σε όσα συνέβησαν σε πρόσφατη ψηφοφορία στην επιτροπή Libe για την απελευθέρωση της βίζας σε πολίτες από το Κατάρ. Πρόκειται για την ψηφοφορία στην οποία είχε ψηφίσει και η Εύα Καϊλή, αν και δεν ήταν μέλος της επιτροπής Libe.
«Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα. Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο, ο δεύτερος είναι ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ, και στη συνέχεια δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών. Και ακολουθούν τα έργα. Δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.
Από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους: Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, το κείμενο για τις θεωρήσεις και η συμφωνία με την Qatar Airways, σε σημείο που να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους συναδέλφους του. Ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία. Και επίσης παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.
Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε πολιτικό επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν η μητέρα των μαχών και ίσως και συλλογή αποδείξεων. Αρκεί να πούμε ότι ακριβώς για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.
Η μέθοδος της «κλίκας» ήταν αυτή: Περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει και να πείθει. Και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι που έκανε στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ. Μια αποστολή που οργανώθηκε με την έγκριση του Μαρόκου, το οποίο πολεμά τον τοπικό πληθυσμό της Σαχάρας εδώ και δεκαετίες, αλλά η οποία χρησίμευσε για να οικοδομήσει μια εικόνα αμεροληψίας.
Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται και σε ένα ισπανικό μέτωπο της έρευνας. Ένα ενδεχόμενο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των βουλευτών του S&D. Μάλιστα, πολλοί ρώτησαν την επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρσία για τους λόγους της υποψηφιότητας της Καϊλή για την αντιπροεδρία. Και η αναπαράσταση των γεγονότων έκανε την ιστορία να πέσει και πάλι πάνω στον Παντσέρι και σε έναν Ισπανό εκπρόσωπο του PSE: Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ. Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ιταλός βουλευτής φέρεται να διαπραγματεύτηκε μαζί του την εκλογή της Καϊλή. Τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο ευρύ ήταν το δίκτυο σχέσεων του Παντσέρι».
Από το Κατάρ στο Μαρόκο
Το Qatar Gate έχει βάλει «φωτιά» στο σκηνικό της ΕΕ και όσο περνούν οι ώρες, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Μάλιστα, πλέον έχει ανοίξει και μία νέα πτυχή στο ζήτημα, καθώς σημαντική θεωρείται και η έρευνα για στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν το... Morocco Gate.
Όσον αφορά στη... μαροκινή εκδοχή του σκανδάλου του Κατάρ, ΜΜΕ του Βελγίου όπως η Le Soir αλλά και οι ιταλικά μέσα όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera, υπογραμμίζουν τις επαφές του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σ.σ. συντρόφου της Εύας Καϊλή) με το Μαρόκο είτε με ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Μαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν.Η La Repubblica χαρακτηρίζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως το τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι -βάσει της κατάθεσης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να δρούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα -το ίδιο και ο Παντσέρι με τον οποίο «αντάλλαζαν» τη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου, μεταδίδει το ίδιο μέσο.τόσο, ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».
Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, ανέστειλε προληπτικά τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρμοδίων.
- Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων: Βρέφος έχασε τη ζωή του όταν βάρκα έπεσε σε βράχια
- Και φέτος γιορτινό τραπέζι με μέτρα; Η Ελλάδα «βράζει» από λοιμώξεις του αναπνευστικού - Ποιοι πλήττονται περισσότερο
- Κρας τεστ: Ποια θέρμανση συμφέρει καλύτερα τον φετινό χειμώνα - Σύγκριση
- Μελέτη-«σταθμός»: Βρήκαν πλανήτες που πιθανότατα αποτελούνται κυρίως από νερό - «Η καλύτερη απόδειξη για υδάτινους κόσμους»
- Ο βασιλιάς Κάρολος θα καλέσει τον Harry και τη Meghan στην τελετή στέψης του – Αποφασισμένος να κρατήσει μια στάση «αξιοπρεπούς σιωπής»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr