Εκεί που τα Χριστούγεννα είναι ποινικό αδίκημα: Χώρες που απαγορεύουν τη μεγάλη γιορτή και σκοτώνουν τους Αι Βασίληδες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Κι όμως υπάρουν χώρες όπου τα Χριστούγεννα είναι ποινικό αδίκημα! Υπάρχουν χώρες στην εποχή μας που απαγορεύουν τη μεγάλη γιορτή και σε κάποιες σκοτώνουν τους Αι Βασίληδες, κυριολεκτικά!
Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν φθάνει τελικά σε όλες τις πόρτες των ανθρώπων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Λογικό, αφού ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία και των (περίπου) 8 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Γης. Το παράλογο είναι ότι υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν τα Χριστούγεννα και μάλιστα όποιος συλληφθεί να τα γιορτάζει του επιβάλλονται κυρώσεις, σε πολλά κράτη, αυστηρές! Άσε που κάποιοι, φανατικοί, σκοτώνουν τους ντυμένους Αγιοβασίληδες!
Οι χώρες, που θα έπρεπε να κατοικεί ο ήρωας του Ντίκενς, Εμπενίζερ Σκρουτζ, δεν ακούνε την «Άγια Νύχτα» ή το «White Christmas», οι κάτοικοί τους δεν κατακλύζουν τα πολυκαταστήματα ξοδεύοντας ασύστολά (οι έχοντες) για γαλοπούλες, σκούφιες Άι Βασίλη και λαμπάκια που αναβοσβήνουν όνειρα, δεν κοιτούν από το παράθυρο να δουν με αγωνία αν χιονίσει για να δέσει σε λευκό φόντο η γιορτή της γέννησης του Χριστού…
Να, πριν από λίγα χρόνια ο σουλτάνος του Μπρουνέι ηγήθηκε μιας «εκστρατείας» κατά των Χριστουγέννων και απαγόρευσε ακόμη και τα σκουφιά του Άγιου Βασίλη! Και καλά στο Μπρουνέι. Γνωρίζατε ότι κάποιες χώρες που τώρα λατρεύουν τις Γιορτές κάποτε τις απεχθάνονταν;Όταν, για παράδειγμα, προσκυνητές έφτασαν για πρώτη φορά στον Νέο Κόσμο, τη σημερινή αμερικανική ήπειρο, επέβαλαν απαγόρευση των Χριστουγέννων και οι πουριτανοί του Κρόμγουελ το έκαναν και στην Αγγλία, με πολλές σοσιαλιστικές χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους αιώνες αργότερα.
Μέσα στον περασμένο αιώνα, υπήρξαν αρκετές χώρες που εφάρμοσαν περιορισμούς στον εορτασμό των Χριστουγέννων, όπως η Κούβα, η Αλβανία και η Κίνα, αλλά για να τα πάρουμε τα πράγματα ένα ένα.
Αγγλία: Ο Κρόμγουελ δεν τα είχε καλά με της Γιορτές
Μετά την ανατροπή της μοναρχίας και τον αποκεφαλισμό του βασιλιά Καρόλου Α' κατά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο Όλιβερ Κρόμγουελ απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ 1645 και 1660. Το κοινοβούλιο διέταξε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά και μάλιστα διέλυσε βίαια μυστικές συναθροίσεις που είχαν να κάνουν με εορτασμούς, προκαλώντας ταραχές στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων. Οι στρατιώτες, μάλιστα, είχαν διαταγή να περιπολούν στους δρόμους και να κατάσχουν κάθε φαγητό που ετοιμαζόταν για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι εθνοπατέρες της Αγγλίας, θεωρούσαν τα Χριστούγεννα ως μια σπάταλη γιορτή που απειλούσε τις χριστιανικές πεποιθήσεις και ενθάρρυνε ανήθικες δραστηριότητες (άδικο δεν είχαν, για να λέμε την αλήθεια…). Ο θάνατος του Κρόμγουελ γέννησε και πάλι τα Χριστούγεννα στην Αγγλία.
Μπρουνέι: Ένας είναι ο Θεός, ο σουλτάνος…
Το 2014, το Μπρουνέι απαγόρευσε τους δημόσιους εορτασμούς των Χριστουγέννων, απειλώντας με πρόστιμα και φυλάκιση τους ανυπάκουους. Η απαγόρευση αφορούσε συγκεκριμένα τις χριστουγεννιάτικες στολές, συμπεριλαμβανομένων των σκουφιών του Άγιου Βασίλη, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τον στολισμό καταστημάτων ή δημόσιων χώρων με χριστουγεννιάτικα σύμβολα και ασφαλώς τα χριστουγεννιάτικα δένδρα. Το αυστηρό διάταγμα δημοσιεύτηκε στους «Brunei Times» - κάτι σαν τη δική μας Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - και έφερε την υπογραφή του δισεκατομμυριούχου Σουλτάνου του Μπρουνέι, ο οποίος το εφάρμοσε επικαλούμενος το νόμο της Σαρία.
Τατζικιστάν: Γιορτάζεις; Θα πεθάνεις!
Όπως το Μπρουνέι έτσι και το Τατζικιστάν, το 2015, ήταν μια ακόμα χώρα της οποίας το υπουργείο Παιδείας απαγόρευσε μια σειρά από χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του στολισμού χριστουγεννιάτικων δέντρων, των εορταστικών εκδηλώσεων, των πυροτεχνημάτων και της ανταλλαγής δώρων. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, αυτοί οι περιορισμοί ήταν επέκταση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία νεαρού που ήταν ντυμένος σαν Πατέρας των Χριστουγέννων το 2014 (Father Christmas είναι το παραδοσιακό αγγλικό όνομα για την προσωποποίηση των Χριστουγέννων και Father Frost στη Ρωσία) και την τραγική υπόθεση ανθρωποκτονίας ενός άνδρα ντυμένου Άγιου Βασίλη που είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου το 2011. Γιορτάζεις τα Χριστούγεννα στο Τατζικιστάν; Πέθανες!
Βόρεια Κορέα: Χρόνια πολλά Κιμ…
Θεωρούμενη ως μία από τις πιο εχθρικές χώρες στον κόσμο προς τους Χριστιανούς, η Βόρεια Κορέα δεν επιβάλλει επίσημους περιορισμούς στη χριστιανική θρησκεία, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις κοινώς ασκούμενες παραδόσεις της, όπως ο εορτασμός της παραμονής των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου – μια ημέρα που οι Βορειοκορεάτες γιορτάζουν ως τα γενέθλια της μητέρας του Κιμ Γιονγκ ιλ, της Ιερής Μητέρας της Επανάστασης.
«Πολλοί Βορειοκορεάτες Χριστιανοί ρισκάρουν τα πάντα για να συγκεντρωθούν την ημέρα των Χριστουγέννων και να θυμηθούν την ελπίδα που έφερε η Γέννηση στον κόσμο», λέει ένας εκπρόσωπος των Open Doors (θρησκευτική οργάνωση που υποστηρίζει τους διωκόμενους χριστιανούς). «Μια από μόνο δύο άτομα σε ένα παγκάκι του πάρκου που σιγοψιθυρίζουν προσευχές είναι ο τρόπος εορτασμού».
Επιπλέον, το 2013, η χώρα του Κιμ παραλίγο να κηρύξει πόλεμο στη Νότια Κορέα λόγω του γιγαντιαίου χριστουγεννιάτικου δέντρου της τελευταίας, το οποίο τοποθετήθηκε στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτοί πήγαιναν γυρεύοντας…
Αμερική: Οι Πουριτανοί δεν έπιναν Coca Cola…
Το 1620, όταν οι Πουριτανοί έφτασαν για πρώτη φορά στον Νέο Κόσμο, προσπάθησαν να απαγορεύσουν τα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «Foolstide» (ενοχλητικά). Πίστευαν έντονα και αποφάσισαν ότι η μόνη θρησκευτική γιορτή που αξίζει να γιορτάζεται ήταν η Sabbath (το Σάββατο δηλαδή, που είναι η ημέρα ανάπαυσης του Ιουδαϊσμού την έβδομη ημέρα της εβδομάδας). Αυτή η πουριτανική απαγόρευση εφαρμοζόταν αρκετά αυστηρά και όποιος την παρέκαμπτε έμπαινε φυλακή. Ακόμη και ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης βίωσε αυτήν την αντιχριστουγεννιάτικη πολιτική όταν τον έσυραν πίσω από τα κάγκελα επειδή οργάνωσε χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Η απαγόρευση κράτησε μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα. Μετά ήρθε ο Μπινγκ Κρόσμπι με τα Λευκά Χριστούγεννα, τα καταστήματα στη Νέα Υόρκη με τις στολισμένες βιτρίνες, η Coca Cola με τον ερυθροντυμένο Άι Βασίλη της και όλα πια συντάχτηκαν με το Πνεύμα των Χριστουγέννων…
Σαουδική Αραβία: Η επανάσταση στο Facebook...
Τα Χριστούγεννα στη Σαουδική Αραβία, τα γιόρταζαν στο παρελθόν οι ομογενείς, σιωπηλά κρυμμένοι στα σπίτια τους. Πριν από μερικά χρόνια, φήμες για παράνομα χριστουγεννιάτικα πάρτι προκάλεσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να ανακοινώσουν δημόσια την απαγόρευση των εορτασμών των Χριστουγέννων στο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου. Απαγορευόταν επίσης στους μουσουλμάνους να χαιρετούν τους μη μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια των Γιορτών. Τον Δεκέμβριο του 2012, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας - οι Mutaween - εισέβαλαν σε οικία, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 40 καλεσμένους επειδή «σχεδίαζαν» να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι, κυρίως μετανάστες, συνεχίζουν να τηρούν τα έθιμα και το κοινοποιούν αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολισμένα σπίτια τους. Ριψοκίνδυνοι!
Αλβανία: Κρυφό Σχολειό…
Γνωστή ως η πρώτη και μοναδική συνταγματικά αθεϊστική χώρα, η Αλβανία απορρίπτει, όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και κάθε θρησκευτική εκδήλωση. Κατά την περίοδο του σκληρού κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία τη δεκαετία του ‘70, πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες και ιερείς καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν, αλλά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα εξακολουθούσαν να γιορτάζονταν κρυφά από τους ευσεβείς. Όταν το κομμουνιστικό καθεστώς έπεσε στις αρχές της δεκαετίας του '90, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπόρεσαν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Σομαλία: Ούτε Πρωτοχρονιά!
Το 2013, η Σομαλία απαγόρευσε τα Χριστούγεννα και το 2014 απαγόρευσε επίσης τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς επειδή θεώρησαν ότι τέτοιου είδους γιορτές δεν είχαν καμία σχέση με το Ισλάμ.
Το BBC News ανέφερε ότι «Οι αλλοδαποί είναι ελεύθεροι να τιμούν τη χριστιανική εορτή στα σπίτια τους, αλλά ξενοδοχεία και άλλοι δημόσιοι χώροι απαγορεύεται να σηματοδοτούν την Γιορτή».
Κάθε χρόνο κυκλοφορεί ανακοίνωση που υπενθυμίζει στους πολίτες ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι παράνομος.
Το 2015, η κυβέρνηση «προειδοποίησε» τους Σομαλούς ενάντια στον εορτασμό των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι είναι μόνο για Χριστιανούς.
Κίνα: Επιστροφή στις βιτρίνες...
Σε αντίθεση με σήμερα, που οι άνθρωποι στην Κίνα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, το 1949 η κομμουνιστική Κίνα απαγόρευσε εντελώς τον Χριστιανισμό και τις γιορτές του. Σήμερα, οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και γιορτάζουν.
Κούβα: Και πώς θα έφτιαχναν κουραμπιέδες;
Όταν το 1958 ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία στην Κούβα χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ως «άθεη»· το 1967, απαγόρευσε τα Χριστούγεννα για να μην παρεμποδίσουν οι εορτασμοί τη συγκομιδή της ζάχαρης. Η απαγόρευση των Χριστουγέννων διήρκεσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1997, όταν ο Κάστρο δήλωσε ότι, μόνο για εκείνη τη χρονιά, τα Χριστούγεννα θα ήταν εθνική εορτή λόγω της επίσκεψης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 1998.
Και στον υπόλοιπο κόσμο τα Χριστούγεννα δισεκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τα γενέθλια του Χριστού και ελάχιστοι από αυτούς ακολουθούν τις διδαχές του… Και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς το πρωί των Χριστουγέννων και να μην είσαι πια παιδί… Καλές γιορτές!
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr