Qatar Gate: Ο διευθυντής της Le Soir διαμηνύει - «Αρκετά σοβαρή ως έχει η υπόθεση, δεν είναι παραγωγή του Netflix»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate έχει συνταράξει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και τις έρευνες της εισαγγελίας των Βρυξελλών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πάντως, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Soir που το τελευταίο διάστημα πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις διαμήνυσε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Foglio πως «δεν μας προκύπτουν άλλα εμπλεκόμενα ονόματα, δεν είναι παραγωγή του Netflix». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει άλλα στοιχεία, ο,τι έπρεπε να γράψει η Le Soir, το έχει γράψει. Η όλη ιστορία, ως έχει, είναι ήδη αρκετά σοβαρή». «Το όλο έργο αυτής της έρευνας, το πώς εξελίχθηκε, ξεπερνά κάθε διάσταση της φαντασίας» είπε, χαρακτηριστικά.
Στις φυλακές του Χάρεν για επισκεπτήριο ο πατέρας της Εύας Καϊλή
Στις φυλακές του Χάρεν βρέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη του που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών θα παραμείνει προφυλακιστέα κατηγορούμενη για το Qatar Gate.
Ο Αλέξανδρος Καϊλής έφτασε στις φυλακές μία ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη του επισκεπτηρίου για να αποφύγει τις κάμερες. Όπως μετέδωσε η Μαρία Αρώνη στο Open όταν ο γονέας της κ. Καϊλή αντίκρισε την κάμερα του σταθμού φάνηκε ενοχλημένος και προτού μπει στο εσωτερικό του κτιρίου, έσπρωξε την κάμερα.
Ο ίδιος κρατούσε μία τσάντα σούπερ μάρκετ με διάφορα προϊόντα. «Δεν καταλαβαίνετε τι περνάμε, δεν καταλαβαίνετε τίποτα», δήλωσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο κτίριο των φυλακών.
Σε κάθε περίπτωση, η Εύα Καϊλή θα κρατείτε στις γυναικείες φυλακές για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα μετά την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης που απέρριψε το αίτημά της να αποφυλακιστεί φέροντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ευρωβουλευτής δεν έχει δει ακόμα την κόρη της, ενώ το παιδί βρίσκεται στο σπίτι μαζί με τον παππού του. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες φυλακές έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να πραγματοποιήσει το παιδί επισκέψεις, ακόμα και να μείνει μαζί με τη μητέρα του κάποιες ημέρες, εφόσον η ίδια το επιθυμεί.
Γιατί δεν έπεισε τους δικαστές
Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, καταγγέλλοντας ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο».
Μιλώντας στο Mega, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική αιτιολόγηση. Ο δικηγόρος τόνιες ότι, στη διάταξη της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου δεν υπήρξε ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι, η ευρωβουλευτής, είναι ύποπτη φυγής. «Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», σημείωσε και τόνισε ο ίδιος ζήτησε, κατά την αγόρευσή του, η αξιολόγηση της πελάτη του, να είναι με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια.
«Ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την ανάλυση της απόφασης της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.
«Παρατείνεται η προληπτική κράτησή της κατά έναν μήνα», ήταν η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας ενώ, η ευρωβουλευτής, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εισαγγελίας, η Εύα Καϊλή βρέθηκε ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
«Ο Φραντζέσκο δανείζεται χρήματα από τους γονείς του»
Τις πρώτες κινήσεις της, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έξω από το σπίτι τους στις Βρυξέλλες, περιέγραψε η Εύα Καϊλή. Στις καταθέσεις που έδωσε στην αστυνομία και στον Βέλγο δικαστή Μισέλ Κλεζ, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου και τις οποίες δημοσίευσε ο ιταλικός Τύπος, φέρεται να παραδέχεται πως αποπειράθηκε να ειδοποιήσει τον Αντόνιο Παντσέρι, ενώ κατονόμασε και δύο, εν ενεργεία Ευρωβουλευτές.
«Προσπάθησα πρώτα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν τον βρήκα. Έτσι προσπάθησα να πάρω τον Ταραμπέλα και μετά την Αρένα. Εκείνοι μου είπαν πως δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι», φέρεται να είπε η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano.
Στενές σχέσεις, που έφταναν σε επίπεδο επαγγελματικής εξάρτησης. Έτσι περιγράφεται η διασύνδεση του Αντόνιο Παντσέρι με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, στις ίδιες καταθέσεις.
«Ο Παντσέρι ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο. Ο Τζόρτζι ενεργούσε ως μεσάζων, επειδή αισθανόταν πως είχε ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως και απέναντι στον Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Δεν εμπιστευόμουν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», ισχυρίστηκε η Εύα Καϊλή ενώ ενδεικτικό του πόσο κοντά βρίσκονταν είναι και το γεγονός ότι ο Παντσέρι επισκεπτόταν για καφέ το σπίτι της Καϊλή και του Τζόρτζι ακόμη κι όταν εκείνη απουσίαζε, όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των αρχών. Δεν έδειξε να πιστεύει, ωστόσο, πως ο σύντροφός της θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής ενός κυκλώματος διαφθοράς, καθώς δεν διέθετε τόσα χρήματα.
«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και νεότερος από εμένα. Ξέρω ότι δανείζεται από τους γονείς του ανά διαστήματα, ίσως και από τον Αντόνιο (Παντσέρι). Το γνωρίζω, διότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα για να τα αποκτήσει», τόνισε η κατηγορούμενη για συμμετοχή στο Qatar Gate.
Η Εύα Καϊλή στις καταθέσεις της φέρεται να παραδέχεται μία και μοναδική φορά που η ίδια μετέφερε παρατύπως μεγάλο ποσό. «Είχα βγάλει 20.000 ευρώ από έναν από τους λογαριασμούς μου στην Ελλάδα και τα είχα στο σακάκι μου. Αλλά το έκανα μόνο μία φορά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να μεταφέρω περισσότερα από 10.000 ευρώ», ανέφερε.
Ο δικαστής Μισέλ Κλεζ φέρεται να άσκησε ασφυκτική πίεση στην Εύα Καϊλή για να του πει συγκεκριμένα ονόματα, όσων είχαν ενταχθεί στο δίκτυο του Αντόνιο Παντσέρι. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του!» φέρεται να ζήτησε επιτακτικά, με την Καϊλή να μην διστάζει να δώσει ονόματα. «Ο Τζουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά του. Και ο Νταβίντε... δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά μπορώ να το βρω, γιατί εργάζεται εκεί. Επίσης, η Σιμόνα, η Καρόλα και η Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι τους βοηθούσε και ήταν μία σχέση δούναι και λαβείν», είπε.
Πέρα από τον πρώην βοηθό του Παντσέρι, Τζουζέπε Μερόνι, τα ονόματα που φέρεται να έδωσε η Εύα Καϊλή, ο ιταλικός Τύπος εικάζει ότι αντιστοιχούν στην Καρόλα Μπενάτο, μέλος της Διεύθυνσης Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου και στην Φραντσέσκα Γκαρμπανιάτι, βοηθού της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι. Η Εύα Καϊλή, μάλιστα, φέρεται να διαχώρισε τις σχέσεις που η ίδια είχε με το Κατάρ, οι οποίες υποστήριξε ότι περιορίζονταν σε θεσμικό επίπεδο για θέμα ενέργειας και βίζας, με εκείνες του Παντσέρι, που επικεντρώνοντας σε ζητήματα ανθρωπιστικών δικαιωμάτων.
Θέμα απαγωγής από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ έθεσαν οι εισαγγελείς
Η κ. Καϊλή που απολογήθηκε επί μία ώρα και ζητούσε δια των συνηγόρων της να αποφυλακιστεί με τον περιοριστικό όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (το γνωστό «βραχιολάκι»), δεν έπεισε τους δικαστές. Ο ένας εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, είχε προϊδεάσει για την αρνητική εξέλιξη, καθώς όπως εξήγησε, το κλίμα μέσα στο δικαστήριο δεν ήταν καλό για την ευρωβουλευτή.
Υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και πρότεινε να της αφήσουν μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.
Ωστόσο, αιτιολογώντας το αρνητικό κλίμα για την Εύα Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος απαρίθμησε τις ενστάσεις που εξέφρασε κατά την ακρόαση, ο εισαγγελέας του Βελγίου.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο εισαγγελέας αντέτεινε ότι:
- Το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης.
- Φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα.
- Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ».
Τα χρήματα «ήταν για τον Παντσέρι»
Όπως έχει ισχυριστεί στις Αρχές, δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».
Όταν ρωτήθηκε ποιον κάλεσε μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η κα Καϊλή είπε: «Ταραμπέλα και Αρίνα», όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.
Αναφορικά με τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ούτε δικά της ούτε του συντρόφου της. Ήταν «για τον Παντσέρι», είπε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πάει μετρητά στο σπίτι Καϊλή-Τζόρτζι: το είχε ήδη κάνει άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς.
«Πριν τον Covid είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ο σύντροφός της που «κράτησε κάτι για αυτόν (σ.σ. Τον Παντσέρι)» και «ίσως και για το νυν αφεντικό του Αντρέα Κοτσολίνο».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr