Qatar Gate: Στη δεύτερη φάση οι έρευνες - Σε αναμονή δύο αιτημάτων άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Θέμα ωρών φαίνεται να είναι η άρση ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με το Qatar Gate. Δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica σημειώνει ότι οι έρευνες περνάνε στη δεύτερη φάση τους.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι το σκάνδαλο χρηματισμού μελών του Ευρωκοινοβουλίου, από ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ, που είχε σαν αποτέλεσμα και τις συλλήψεις της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
«Το Qatar Gate είναι μόνο η αρχή, η πρώτη κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ακόμα πολλά να αποκαλυφθούν. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας των Βρυξελλών θα αρχίσει νέα έρευνα. Η "δεύτερη φάση" της έρευνας θα αρχίσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, με νέα αιτήματα και με νέους υπόπτους», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υποβολή αιτημάτων άρσης ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο. «Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το Mega, στη δημοσίευμα αναφέρεται ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, δύο ημέρες μετά την ομιλία Καϊλή που, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου εκθείαζε το Κατάρ, τα μέλη της Ευρωβουλής έλαβαν ένα mail από τον Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ήταν συνεργάτης του Τζιόρτζι. «Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφερόταν στο mail.
Η ιταλική εφημερίδα προβλέπει ότι οι ρυθμοί με τους οποίους θα εξετασθεί όλο το θέμα θα είναι εξαιρετικά γρήγοροι, και συγκεκριμένα δίνει την 16η Ιανουαρίου ως ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων. Δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην προχωρήσει στην άρση ασυλίας το Ευρωκοινοβούλιο.
Στα ίχνη του Μαροκινού κατασκόπου «M118» οι Αρχές
Ένας κατάσκοπος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed Belahrech, αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς παράγοντες του σκανδάλου διαφθοράς του Κατάρ που έχει κλονίσει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κωδική του ονομασία είναι «M118» και κάνει κύκλους γύρω από τις ευρωπαϊκές κατασκοπικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια.
Ο Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μπερδεμένου ιστού που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Είναι ύποπτος ότι έχει εμπλακεί σε έντονες προσπάθειες άσκησης πίεσης και υποτιθέμενης διαφθοράς με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό.
Πώς επηρέαζε το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ραμπάτ βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το ενδιαφέρον διευρύνεται πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες για διαφθορά Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίες είδαν τη βελγική αστυνομία να κατάσχει εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Μιλώντας σε Βέλγους νομοθέτες, αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί ... όταν πρόκειται για παρεμβάσεις». Εννοείται ότι αναφερόταν στο Μαρόκο, καθώς, σύμφωνα με το Politico, η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέουν τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED. Ο Ιταλός πολιτικός Panzeri βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αν το Μαρόκο και το Κατάρ εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε μια λίστα μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσε από χάκερ το 2014 και το 2015 (και είδε το POLITICO), ο Panzeri περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος ήταν ο Panzeri με το Μαρόκο. Το βελγικό αίτημα έκδοσης της συζύγου και της κόρης του Panzeri, οι οποίες φέρονται επίσης να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.
Για αρκετά χρόνια, ο Panzeri μοιραζόταν την προεδρία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Atmoun, έναν έμπειρο διπλωμάτη που ήθελε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.
Αλλά τώρα υπάρχει η υποψία ότι ο Atmoun έπαιρνε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στη Le Soir αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την επίβλεψη του Belahrech ο Panzeri φέρεται να σφράγισε τη συνεργασία του με την DGED του Μαρόκου, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.
Ο Μπελαχρέχ μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να διαλευκανθεί ένα από τα παρατεταμένα μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: η διαδρομή των χρημάτων. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης που είδε το POLITICO αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Πανζέρι - ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με το αν ο Belahrech θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.
Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Παντσέρι
Σε αποκαλύψεις για το πως λειτουργούσε το κύκλωμα διαφθοράς μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Σύμφωνα με άρθρο της ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ.
Το δημοσίευμα εστιάζει σε μια συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου του υπουργού Εργασίας του Κατάρ με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν, ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις, όπως αναφέρει η La Repubblica.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη δικογραφία περιέγραψε εκείνη τη συνάντηση:
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι. Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και θα αναφερόμασταν στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούνστο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως "ανοιχτή" σε ορισμένα θέματα».
«Αυτό που θέλαμε ήταν να φέρουμε τη συζήτηση εκεί που μας βόλευε. Είχε ειπωθεί ότι θα ήταν χρήσιμο αν, εκτός από την ομιλία, είχαν προετοιμαστεί και ερωτήσεις ώστε ο υπουργός του Κατάρ να κινηθεί σε έναν "κανονικό" δρόμο» φέρεται σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα να καταθέτει ο Τζιόρτζι με τον εισαγγελέα να αναφέρει στην δικογραφία ότι «ο Παντσέρι ρύθμιζε τις ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι».
Η ίδια, πάντως, διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Παντσέρι. Εκείνη την ημέρα έκανα μόνο μια ερώτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και δεν πήρα καμία απάντηση. Και μετά από αυτό, την ημέρα της ψηφοφορίας εμφανίστηκα φορώντας στο χέρι το σήμα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ».
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τα ακριβά φάρμακα και τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Ο Νικήτας Κακλαμάνης νέος Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους
Ο Ροντ Στιούαρτ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία
Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μίμης Δομάζος ανήμερα στα γενέθλια του – Αγωνία για τον παλαίμαχο άσο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr