«Κάποια στιγμή θα είναι πλέον αργά» - Διχασμένη η Γερμανία για την εκκένωση χωριού με σκοπό την επέκταση ανθρακωρυχείου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επιχείρηση πραγματοποίησε, με τις ειδικές δυνάμεις της η γερμανική αστυνομία, για να αντιμετωπίσει του κατοίκους του χωριού Λούτζεραθ, στα δυτικά της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επέκταση του ανθρακωρυχείου της περιοχής. Το πρωί της Τετάρτης (11/01) το μικροσκοπικό χωριό μετατράπηκε σε εστία αντιπαράθεσης και μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε ανταλλαγή πετρών και χημικών, καθώς οι ακτιβιστές για το κλίμα είναι αποφασισμένοι.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντρέας Μιούλερ δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιθέσεις κατά των αντρών της αστυνομίας «δεν ήταν ωραίες», ωστόσο σημείωσε ότι, στο μεγαλύτερο βαθμό της, μέχρι στιγμής, η διαμαρτυρία είναι ειρηνική. Σημείωσε ότι η αστυνομία θα επιμείνει στην τακτική της για την αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης ενώ προσφέρθηκε να αφήσει τους ακτιβιστές που το επιθυμούν να αποχωρήσουν, χωρίς περαιτέρω αστυνομικά μέτρα ή διώξεις.
Oρισμένοι από τους διαδηλωτές έκαναν λόγο για αδικαιολόγητη χρήση βίας, από την αστυνομία, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η κλίμακα της αστυνομικής αντίδρασης - με αστυνομικούς που μεταφέρθηκαν από όλη τη χώρα και κανόνια νερού σε ετοιμότητα - ήταν από μόνη της μια μορφή κλιμάκωσης που δε δικαιολογείται για μία ειρηνική διαμαρτυρία.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες ήταν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες που παρέμεναν στο Λούτζεραθ. Κάποιοι από αυτούς έχουν κατασκηνώσει σε περίτεχνα δεντρόσπιτα. Η αστυνομία κυκλοφορεί μέσα στο χωριό, διαλύοντας τα αυτοσχέδια οδοφράγματα, καθώς και τη συλλογική κουζίνα που είχε στηθεί.
«H ελπίδα πεθαίνει τελευταία»
«Σήμερα πραγματικά φοβάμαι», σημείωσε η 53χρονη Πέτρα Σούμαν, κάτοικος της περιοχής, η οποία βρέθηκε αρκετές μέρες να παρατηρεί τη διαμαρτυρία από το παράθυρο του τελευταίου ορόφου ενός εκ των εναπομεινάντων σπιτιών του χωριού. Όπως δήλωσε η ίδια, εξακολουθεί να ελπίζει στη διατήρηση των κτιρίων που έχουν απομείνει στο Λούτζεραθ, «μέχρι να μη μείνει τίποτα όρθιο- η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Για τους περιβαλλοντολόγους, η ισοπέδωση του χωριού με σκοπό την επέκταση του κοντινού ανθρακωρυχείου Garzweiler θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου, ενώ κυβέρνηση και εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ο άνθρακας είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας.
Σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ωστόσο, αντί αυτού στο Λούτζεραθ, θα μπορούσα να χρησιμοποιηθούν άλλα, υπάρχοντα κοιτάσματα άνθρακα. Το κόστος, όμως, για την RWE θα ήταν μεγαλύτερο.
Η άλλη εναλλακτική για τη Γερμανία θα ήταν να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και να μειώσει τη ζήτηση μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης καθώς και να εισάγει περισσότερο άνθρακα ή φυσικό αέριο από το εξωτερικό.
Ο ακτιβιστές, επικαλούμενοι τη μελέτη καθώς και την επείγουσα ανάγκη να περιοριστούν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αρνούνται να λάβουν υπόψη τους τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας η οποία, ουσιαστικά, τους απαγόρευσε την είσοδο στην περιοχή. Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν την οργή τους κατά του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο συμμετέχει τόσο στην περιφερειακή όσο και στην εθνική κυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με την RWE στην οποία και επετράπη να κατεδαφίσει το χωριό, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα έως το 2030, αντί για το 2038.
Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων ενώ εκτελεί χρέη υπουργού Οικονομίας και Κλίματος υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως «καλή απόφαση για την προστασία του κλίματος» ενώ τόνισε ότι αυτή ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα των οικολόγων και σώζει άλλα πέντε χωριά από την κατεδάφιση. «Θεωρώ πως η προστασία του κλίματος και οι διαμαρτυρίες χρειάζονται σύμβολα. Το άδειο χωριό Λούτζεραθ, όπου δε ζει πια κανείς, είναι, κατά την άποψή μου, λάθος σύμβολο», είπε.
Από την πλευρά των ακτιβιστών αντιτείνεται ότι, η επέκταση ενός τεράστιου ορυχείου άνθρακα ανοιχτής εξόρυξης αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η χώρα αναμένεται να μην πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της.
Για τον «ευρωπαϊκό τόπο αποκρυστάλλωσης του κλιματικού κινήματος» έκανε λόγο, αναφερόμενη στο χωριό η Lakshmi Thevasagayam, εκπρόσωπος της ακτιβιστικής ομάδας για την προστασία του περιβάλλοντος, Luetzerath Lives. «Γνωρίζουμε ότι ο άνθρακας κάτω από το Luetzerath δεν είναι απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια – θα πρέπει να παραμείνει στο έδαφος ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε κλιματική δικαιοσύνη», υπογράμμισε και κατέληξε: «αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι κατά της καταστροφής του κλίματος. Κάποια στιγμή θα είναι πλέον αργά».
- Έφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κράκεν»: Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν - Έξαρση των λοιμώξεων στη χώρα
- Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» για Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ: Η διαφοροποίηση Σαμαρά και το ερώτημα για το ποια και πόσα «γαλάζια» στελέχη θα πάνε στην κηδεία
- Οι τράπεζες θα αποζημιώνουν τους καταναλωτές που έχουν πέσει θύμα απάτης: Τι θα ισχύει με τις περιπτώσεις κλοπής καρτών
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Το σκληρό δράμα «Ο Όρκος του Παμφίρ» και ο Φατίχ Ακίν σαρκάζει τους ναζιστές
- «Καίει» η ακρίβεια: Ποια τρόφιμα είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Δεκέμβρη
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr