Εκλογές Κύπρος: Ο Ν. Χριστοδουλίδης στο ethnos.gr: «Αν εκλεγώ θα σχηματίσω κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στις 5 Φεβρουαρίου, η Κύπρος θα κληθεί να εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο, μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν διεκδικεί επανεκλογή.
Σημαντική δυναμική αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις για την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, δείχνοντας ότι θα είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο των κυπριακών Προεδρικών εκλογών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μιλά στο ethnos.gr για την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία, παρά την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού να στηρίξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ παράλληλα αναλύει τις στοχεύσεις του σε περίπτωση που εκλεγεί, καθώς και το πλαίσιο στο οποίο προτίθεται να κινηθεί αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Χριστοδουλίδη
1. Αν και προέρχεστε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος για την Προεδρία, κόντρα στην κομματική γραμμή. Αν στον δεύτερο γύρο ανθυποψήφιός σας είναι ο κ. Μαυρογιάννης πώς θα ζητήσετε τη στήριξη του κ. Νεοφύτου και του κόμματος, μετά από όσα έγιναν μεταξύ σας το τελευταίο διάστημα;
Κατέρχομαι στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έντιμα και καθαρά, δεν απαρνήθηκα ποτέ την πολιτική μου καταγωγή, τα πολιτικά μου πιστεύω και τον χώρο στον οποίο ανήκω και ούτε πρόκειται να το πράξω. Δεν πρόκειται να πω ψέματα στον κόσμο. Οι διαδικασίες που έγιναν στο κόμμα δεν ήταν αυτές που είχαν ανακοινωθεί. Οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν για να αποτραπούν κάποιες υποψηφιότητες. Έλαβα τις αποφάσεις μου μετά από ένα μακρύ διάλογο με την κοινωνία. Συζήτησα με συμπολίτες μου σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, άκουσα με προσοχή τις αγωνίες, τις έγνοιες, τα προβλήματά τους, τις προσδοκίες τους. Ενθαρρύνθηκα από τον διάλογο αυτό και στηριζόμενος στη διαβούλευση μαζί τους πήρα τη δύσκολη απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Θα ήταν αλαζονικό από μέρους μου να αποκλείσω οποιονδήποτε από τη συζήτηση για συνεργασία. Οι εκλογές θα τελειώσουν. Την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις και προβλήματα, οι οποίες δεν έχουν ούτε ιδεολογικό, ούτε κομματικό χαρακτήρα.
Η δική μου υποψηφιότητα δεν είναι εδώ για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Γι’ αυτό και η πρώτη μου πολιτική πράξη με την ανάληψη της διακυβέρνησης είναι η σύσταση κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Γιατί οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι κοινά. Επαναλαμβάνω, δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα ή κομματική προέλευση.
2. Θέλετε να είστε συνεχιστής της κυβέρνησης Αναστασιάδη ή θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης;
Ο Πρόεδρος δεν διεκδικεί επανεκλογή. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βήματα μπροστά, τα τελευταία δέκα χρόνια. Έγιναν φυσικά και λάθη. Εμείς δεν μηδενίζουμε. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε στα θετικά που έγιναν και να αντιμετωπίσουμε τα κακώς έχοντα. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο. Είναι η ώρα για ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών και προσεγγίσεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο, μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσα από ένα μακρύ διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, με στόχο μια κοινωνία που θα είναι συμπεριληπτική και με ενσυναίσθηση, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και για ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Για καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους ανεξαιρέτως, δημιουργώντας ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του κυπριακού λαού και δίνοντας ιδιαίτερη, αν θέλετε, έμφαση στη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά.
Το πλαίσιο για το Κυπριακό και η προσέγγιση για την Τουρκία
3. Είναι κοινή αποδοχή ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα και ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί εξίσου υπεύθυνες για αυτό και τις δύο πλευρές. Σε περίπτωση εκλογής σας στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
Συμφωνώ ότι υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά δεν συμφωνώ ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί εξίσου υπεύθυνες γι’ αυτό και τις δύο πλευρές. Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλούν την Τουρκία να συνεργαστεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να μείνει μακριά από προκλήσεις κατά της Κύπρου. Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ίδια κατεύθυνση και ότι υπάρχει ψήφισμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που καταλογίζει ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά στην Τουρκία.
Τα ΗΕ στις εκθέσεις τους, τηρούν δυστυχώς ίσες αποστάσεις, λόγω του γεγονότος ότι θέλουν να διατηρήσουν τον μεσολαβητικό τους ρόλο και αυτό είναι μια διαχρονική τους προσέγγιση που πολύ ορθά δεν μας ικανοποιεί.
Στην παρούσα συγκυρία με το διεθνές πλαίσιο όπως διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία, ώστε να αναδείξει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πρωτίστως στην Τουρκία, τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρότασή μας αφορά στον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Για αυτή την πρόταση, έχω ήδη ενημερώσει τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και πρώην συνάδελφούς μου υπουργούς Εξωτερικών. Υπάρχουν θέματα σημαντικά για την Τουρκία, όπως η διεύρυνση της τελωνειακής σύνδεσης της με την ΕΕ, η ελευθεροποίηση θεώρησης βίζας εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, οι συμφωνίες αεροπορικών συνδέσεων, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ που βρίσκονται σε αδιέξοδο, οικονομικής υφής συνεργασίες, θέματα υγείας, θέματα συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα οποία επιδιώκει η Τουρκία. Η δική μας πρόταση, είναι όλα αυτά να μπουν σε ένα καλάθι και με το Κυπριακό, έτσι ώστε να αντιληφθεί η Τουρκία τα οφέλη από ενδεχόμενη λύση για να έχει κίνητρο να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θέλω να υπενθυμίσω τα συμπεράσματα, τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο, τον Ιούνιο αλλά και τον Νοέμβριο του 2020, όπου ξεκάθαρα η ΕΕ προσφέρει θετική ατζέντα στην Τουρκία, ώστε να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές που έχει μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
4. Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Με δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που σας στηρίζουν απορρίπτουν το συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, πώς θα κινηθείτε σε περίπτωση εκλογής σας; Θα δούμε νέες ιδέες στο τραπέζι;
Δεν συμφωνούμε σε όλα. Προς τιμήν τους, και τα κόμματα που με στηρίζουν λένε το ίδιο και κάνουν λόγο για υπερβάσεις.
Έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι αυτό που με δεσμεύει ως υποψήφιο και μελλοντικά εφόσον με τιμήσει ο λαός με την ψήφο του ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης μου, το οποίο είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά στην επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού: Είναι μια λύση στη βάση ενός Διζωνικού Δικοινοτικού Ομοσπονδιακού κράτους, ενός κανονικού, δημοκρατικού κράτους εντός της ΕΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των δεσμών της. Κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
4. Πώς κρίνετε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να τηρήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στη Μόσχα;
Συμφωνούμε απολύτως με τη στάση της ΕΕ. Η θέση μας σε σχέση με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σαφώς εναρμονισμένη με την κοινή στάση που έχουμε εντός της ΕΕ και ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με παράνομες εισβολές και με παράνομες κατοχές. Εάν απαιτηθεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, η Κύπρος ασφαλώς θα συνταχθεί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr