Σεισμός: «Ακούγονται ήχοι, αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω» - Μάχη με τις ελλείψεις δίνουν οι διασώστες - Πάνω από 5.000 νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία που κατέρρευσαν μέσα σε μια στιγμή μετά τους μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ενώ ο χρόνος κυλά. Λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν, με τους διασώστες να δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο... Σύμφωνα με τους ειδικούς το «παράθυρο» επιβίωσης είναι 72 ώρες.
Ατελείωτη η λίστα των νεκρών
Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες. Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.
«Μάχη» με το χρόνο
Παρόλα αυτά, η έλλειψη συντονισμού είναι φανερή. «Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.
Στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, την περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.
Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.
"Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί", λέει ο Ντενίζ.
Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.
Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.
Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.
Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.
Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4» μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.
Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.
«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή», λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.
"Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;", διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.
Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες
Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που κρυώνουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.
Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ
Έλληνας διασώστης από Τουρκία: Βιβλική καταστροφή, τα κτίρια είναι πεσμένα σαν χαρτόκουτα
O Σωκράτης Δούκας, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΕΚΑΒ που αποτελείται από δύο γιατρούς, τρεις διασώστες, και ομάδα της ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο Χατάι της Αντιόχειας μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολη εικόνα και ατελείωτο χάος. Θα γίνουν προσπάθειες από εμάς και απ όλους τους συμμετέχοντες, είμαστε από τις πρώτες αποστολές που φτάσαμε στην Τουρκία. Θα μας υποδείξουν σημεία. Η πρώτη ομάδα επιχειρεί ήδη, και μοιραζόμαστε σε βάρδιες για να καλύψουμε όλο το 24ωρο γιατί αυτό δε θα σταματήσει ούτε μια στιγμή» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
«Τα κτίρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο, δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό στη ζωή μου, πρωτοφανείς εικόνες, είναι μια βιβλική καταστροφή. Μιλάμε, πρόσθεσε, για 34.000 τραυματίες, πολλοί δε θα τα καταφέρουν… Είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές».
Έχει κρύο ακόμα, και τώρα που έχει ήλιο, το βράδυ το κρύο είναι πολύ» πρόσθεσε ο κ. Δούκας.
Αναμένεται να φτάσει και άλλη βοήθεια
Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.
Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.
- Τραγική εκτίμηση της Unicef: Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία ίσως έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά - Τεράστια ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών
- Έλληνας διασώστης από Τουρκία: Βιβλική καταστροφή, τα κτίρια είναι πεσμένα σαν χαρτόκουτα
- My Health: Ηλεκτρονικά από σήμερα ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας - Τα νέα e-πιστοποιητικά
- 60 χρόνια από το τσουνάμι του Κορινθιακού: Καράβια βγήκαν στη στεριά, ψάρια μπήκαν στα σπίτια και χταπόδια ανέβηκαν στα δένδρα
- «Πάρτι» στο Twitter με τον Τσιάρτα: «Ούτε η μάνα του δεν θα τον ψηφίσει»
- EE: Η «πράσινη» κόντρα με τις ΗΠΑ και η επανασυσπείρωση του άξονα Γερμανίας-Γαλλίας
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr