Μία οικονομική σταθερότητα που «σβήνει» και τουριστικές πόλεις... φάντασμα: Ο αντίκτυπος της πολιτικής κρίσης στο Περού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η πολιτική αναταραχή δεν είναι κάτι καινούργιο στο Περού, το οποίο έχει «γνωρίσει» έξι προέδρους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά ίσως να του στοιχίσει την οικονομική σταθερότητα.
Παρά την «ανώμαλη» διαδρομή, από το 2000, η οικονομία του Περού αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4% -περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής- με χαμηλό πληθωρισμό και σταθερό νόμισμα. Μάλιστα, μέχρι να χτυπήσει η πανδημία, η φτώχεια είχε μειωθεί στο μισό.
Όμως η έκταση της βίας μετά την παραπομπή του προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου και τη σύλληψή του για μια αδέξια προσπάθεια να κλείσει το Κογκρέσο -ταραχές που άφησαν πίσω τους 57 πολίτες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες- αναζωπύρωσαν τις ταξικές και φυλετικές διαιρέσεις και έκαναν πολλούς Περουβιανούς να αναρωτιούνται αν η μακρά περίοδος της αβέβαιης σταθερότητας έχει εξαντληθεί...
Τα σημάδια της οικονομικής πτώσης είναι παντού, όπως γράφει το Associated Press.
Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό
Τον Δεκέμβριο -όταν ξεκίνησε η πολιτική κρίση- ο αριθμός των τουριστών που έφταναν στο Περού είχε ήδη πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, πλην των δύο ετών που χάθηκαν λόγω της Covid-19.
Χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο τομέας του τουρισμού στο Περού υφίσταται απολεσθέντα έσοδα ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στο νότιο τμήμα της χώρας, ανάμεσά τους αυτό στο Κούσκο, που αποτελεί πύλη για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου.
Το Κούσκο έχει μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα, με τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια να έχουν βάλει λουκέτο, καθώς πλήττονται από τις ελλείψεις καυσίμων και ειδών διατροφής.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr