Άρθρο «φωτιά» της Washington Post για τα μπαλόνια της Κίνας: Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είναι μέσο παγκόσμιας κατασκοπείας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνδέουν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε το Σάββατο με ένα τεράστιο πρόγραμμα παρακολούθησης που εκτελεί η Κίνα, με αξιωματούχους να έχουν αρχίσει να ενημερώνουν συμμάχους και εταίρους που έχουν στοχοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post.
Τα κατασκοπευτικά αυτά αερόστατα φέρεται να έχουν συλλέξει πληροφορίες για στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία σε χώρες και περιοχές με αναδυόμενο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, αυτό, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο αμερικανικό μέσο.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά τα αερόπλοια επιτήρησης, που λειτουργούν εν μέρει από την αεροπορία, έχουν εντοπιστεί σε πέντε ηπείρους.
«Αυτό που έχουν κάνει οι Κινέζοι είναι να πάρουν μια απίστευτα παλιά τεχνολογία και βασικά να την παντρέψουν με σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας και παρατήρησης για να προσπαθήσουν να συλλέξουν πληροφορίες για τους στρατούς άλλων εθνών», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια», σημείωσε ο ίδιος.
Τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ηγήθηκε μιας ενημέρωσης σχετικά με την κατασκοπεία με αερόστατα σε περίπου 150 άτομα από περίπου 40 πρεσβείες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που γνωρίζει το θέμα. Το υπουργείο απέστειλε επίσης σε κάθε αμερικανική πρεσβεία «λεπτομερείς πληροφορίες» για την κατασκοπεία που μπορούν να μοιραστούν με συμμάχους και εταίρους.
Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να διαμοιράζονται λεπτομέρειες με αξιωματούχους σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των οποίων αποτέλεσαν στόχο του Πεκίνου.
«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
«Πολλοί από αυτούς αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι ή επιρρεπείς σε αυτό ή αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη Κίνα», τόνισε ο ίδιος.
Στην Ιαπωνία το 2020, μια εναέρια σφαίρα προκάλεσε εικασίες. «Κάποιοι πίστευαν ότι επρόκειτο για UFO», δήλωσε ένας Ιάπωνας αξιωματούχος. «Εκ των υστέρων οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα κινεζικό μπαλόνι κατασκοπείας. Αλλά εκείνη την εποχή ήταν πρωτοφανές - κανείς δεν το είχε δει αυτό».
Μάλιστα, φαίνεται πως αυτά τα μπαλόνια μπορούν να πετάξουν πιο ψηλά και από τα εμπορικά αεροσκάφη.
Οι αναλυτές δεν γνωρίζουν ακόμη το μέγεθος του στόλου των μπαλονιών, αλλά έχουν γίνει «δεκάδες» αποστολές από το 2018, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
«Αυτά τα αερόστατα είναι όλα μέρος ενός στόλου αερόστατων της Κίνας που αναπτύχθηκε για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιτήρησης, τα οποία παραβίασαν την κυριαρχία άλλων χωρών», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.
Ο αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το μπαλόι που κινείτο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μετεωρολογικό που ξέφυγε της πορεία του. «Αυτό είναι ψευδές», τόνισε. «Αυτό ήταν ένα αερόστατο επιτήρησης της Κίνας. Αυτό το αερόστατο επιτήρησης διέσχισε σκόπιμα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Και είμαστε βέβαιοι ότι επεδίωκε να παρακολουθήσει ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες», τόνισε.
Ο αμερικανικός στρατός έστειλε μαχητικά αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα για να παρατηρήσουν το αερόστατο. Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που συνετρίβη στα ανοικτά των νησιών της Χαβάης τον περασμένο Ιούνιο έδωσε επίσης χρήσιμες πληροφορίες, μεταξύ άλλων για τη φύση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Κίνα.
Για παράδειγμα, ορισμένα από τα αερόστατα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες ή ψηφιακές κάμερες που, ανάλογα με την ανάλυση τους, μπορούν να καταγράψουν εικόνες υψηλής ακρίβειας, είπαν οι αξιωματούχοι. Είναι επίσης εξοπλισμένα με δυνατότητα μετάδοσης ραδιοφωνικού σήματος και δορυφορικής μετάδοσης.
- Η Ελλάδα στέλνει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία μετά τον σεισμό - Φεύγει πακέτο με φάρμακα, σκηνές και υλικό για τους άστεγους
- Τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος ξεκινά η ΟΣΥ - Ποια η κατάσταση των τραυματιών
- Συντάξεις Μαρτίου: Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει νωρίτερα την πληρωμή - Πότε θα δουν χρήματα οι συνταξιούχοι
- Google Maps: Η νέα λειτουργία που κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη - Τι αλλάζει
- ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Ποια προβλήματα έδειξαν οι εποπτικοί έλεγχοι
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr