Βραζιλία: Μπολσονάρο, όπως Τραµπ
Βραζιλία και Ηνωµένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον σε κοινή γραµµή, µε τον Λευκό Οίκο να υπογραµµίζει θριαµβευτικά ότι οι δύο χώρες «σκέφτονται µε τον ίδιο τρόπο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ανοιχτά συµπλέουν πλέον ΗΠΑ και Βραζιλία, µόλις λίγες ηµέρες µετά την εκλογή στην προεδρία του ακροδεξιού Βραζιλιάνου Ζαΐχ Μπολσονάρου, µε τις εξελίξεις να σηµατοδοτούν µια γενικότερη δεξιά στροφή της Λατινικής Αµερικής που οδηγεί σε αποµόνωση τις αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής.
Ύστερα από το «εξαιρετικό (συγχαρητήριο) τηλεφώνηµα» (όπως το χαρακτήρισε ο Αµερικανός πρόεδρος) µεταξύ Τραµπ - Μπολσονάρου στις αρχές της εβδοµάδας, η συνεργασία µεταξύ των δύο πλευρών που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραµπ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Πιο συγκεκριµένα, ο Μπολσονάρου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην αµερικανική κυβέρνηση (αλλά και στο Ισραήλ) µε το tweet του ότι το επόµενο διάστηµα σκοπεύει (όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά) να µεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήµ. Σε περίπτωση που η βραζιλιάνικη πρεσβεία µεταφερθεί όντως στην Ιερουσαλήµ, η µεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Λατινικής Αµερικής θα είναι η τρίτη χώρα, µετά τις ΗΠΑ και τη Γουατεµάλα, που στην ουσία αναγνωρίζει την Ιερουσαλήµ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η ανάρτησή του αυτή έγινε δεκτή µε ιδιαίτερο ενθουσιασµό από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαµίν Νετανιάχου, ενώ ήρθε λίγες ώρες αφότου ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, σε οµιλία του τόνισε πως «οι πρόσφατες εκλογικές νίκες ηγετών που σκέφτονται µε τον ίδιο τρόπο µε εµάς σε χώρες-κλειδιά, συµπεριλαµβανοµένου του Ιβάν Ντουκέ στην Κολοµβία και του Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, είναι θετικά σηµάδια για το µέλλον της περιοχής.
Επίσης, αποδεικνύουν µια όλο και αυξανόµενη δέσµευση της περιοχής στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και στην ανοιχτή διακυβέρνηση που διαπνέεται από τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Ο Μπόλτον, στην ξεκάθαρα προεκλογική (εν όψει των ενδιάµεσων εκλογών στις ΗΠΑ) οµιλία του στο Μαϊάµι, ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την επάνοδο του κοµµουνισµού σε αυτό το ηµισφαίριο, τονίζοντας συγκεκριµένα:
«Αυτή η τρόικα της τυραννίας, αυτό το τρίγωνο της τροµοκρατίας που ενώνει την Αβάνα µε το Καράκας και τη Μανάγκουα, έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο στην ανθρωπότητα, ωθεί την περιοχή σε αστάθεια και έχει γεννήσει ένα ρυπαρό κοµµουνιστικό λίκνο στο δυτικό ηµισφαίριο».
Τα προβλήµατα
Όπως σηµείωσε δε, λίγο πριν ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας και της Κούβας: «Όπως έχει πει ο πρόεδρος, τα προβλήµατα που βλέπουµε στη Λατινική Αµερική σήµερα δεν είναι αποτέλεσµα της ελλιπούς εφαρµογής του σοσιαλισµού.
Αντίθετα, οι λαοί της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας υποφέρουν από τη µιζέρια επειδή ο σοσιαλισµός έχει εφαρµοστεί αποτελεσµατικά». Σηµειώνεται ότι ο Μπόλτον απείλησε και τη Νικαράγουα µε κυρώσεις, ενώ επιτέθηκε και στους ∆ηµοκρατικούς λέγοντας ότι θέλουν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις µε τα καθεστώτα αυτά, φέρνοντας ως παράδειγµα την πολιτική Οµπάµα απέναντι στην Κούβα και τις φωτογραφίες του στην Πλατεία της Επανάστασης µε φόντο τη µορφή του Τσε Γκεβάρα.
Η Λατινική Αμερική κλίνει επί δεξιά
Η οµιλία Μπόλτον, αν δεν σταθεί κανείς στην πύρινη ρητορική κατά του κοµµουνισµού, του σοσιαλισµού και των... ∆ηµοκρατικών, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που αρκετοί αναλυτές υπογραµµίζουν το τελευταίο διάστηµα: ότι ο πολιτικός χάρτης της Λατινικής Αµερικής έχει αλλάξει σηµαντικά, µε τις πιο συντηρητικές πολιτικές δυνάµεις να κυβερνούν τις µεγαλύτερες χώρες της περιοχής. Πέραν της Βραζιλίας του Μπολσονάρου, δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Αργεντινή (όπου πρόεδρος είναι ο Μαουρίσιο Μάκρι), στη Χιλή (πρόεδρος ο Σεµπαστιάν Πινέρα) και την Κολοµβία (όπου κυβερνά ο προαναφερθείς Ιβάν Ντουκέ, ο εκλεκτός του πρώην προέδρου της χώρας Αλβάρο Ουρίµπε, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας).
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr