Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με στρατιωτικό εξοπλισμό 13 δισ. δολαρίων σε μια πενταετία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με οπλικά συστήματα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και το Νέο Δελχί έκανε παραγγελίες στη Μόσχα για περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άλλων 10 δισεκ. δολαρίων, μετέδωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο —σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας—, κάτι που εξηγεί εν μέρει το γιατί το Νέο Δελχί έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις σε Μόσχα και Κίεβο να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.
Δεκάδες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ιδίως στη βιομηχανία όπλων της, σε αντίποινα για την εισβολή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ινδία, η Κίνα και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.
«Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκήθηκε στην Ινδία από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή συνεχίζει να είναι από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας στο πεδίο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σουγκάγεφ, κατά το Interfax.
Οι ετήσιες εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε περίπου 14-15 δισεκ. δολάρια και οι παραγγελίες που έχει λάβει η Μόσχα παρέμειναν σταθερές, περί τα 50 δισεκ. δολάρια, πρόσθεσε.
Οι πελάτες της Ρωσίας στην Ασία ενδιαφέρονται κυρίως για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως οι Όσα, Στρέλα και Πετσόρα, μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29, επιθετικά ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάντα σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr