Σεισμός: Την ώρα που θρηνούν τους νεκρούς τους, οι Σύριοι αντιμέτωποι και με ρατσισμό από μερίδα Τούρκων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο φονικός σεισμός που έπληξε Τουρκία και Συρία, εκτός από αισθήματα θλίψης, πυροδότησε και δυσαρέσκεια από ορισμένους Τούρκους για τα εκατομμύρια αβοήθητων Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι κατηγορούνται από κάποιους -που επικαλούνται... φήμες- ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω καταστροφής και χάους.
Πολλοί Τούρκοι στις πληγείσες πόλεις κατηγορούν Σύρους για λεηλασίες σε κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα. Αντισυριακά συνθήματα, όπως «δεν θέλουμε Σύρους», «να απελαθούν οι μετανάστες» και «δεν είστε πλέον καλοδεχούμενοι» έκαναν την εμφάνισή τους στο Twitter.
Σύροι λένε πως τους έδιωξαν από καταυλισμούς
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως Σύροι -που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό- λένε ότι τους έδιωξαν από καταυλισμούς για τους πληγέντες. Ένας Σύρος έφτιαξε ένα καταφύγιο στη Μερσίνη αποκλειστικά για συμπατριώτες του, αφού αντιμετώπισαν ρατσιστικές προσβολές.
«Σταματήσαμε να πηγαίνουμε στα σημεία όπου γίνονταν επιχειρήσεις διάσωσης για να παρακολουθήσουμε, επειδή ο κόσμος μας ούρλιαζε και μας έσπρωχνε όταν άκουγαν να μιλάμε αραβικά», είπε ένας άνδρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Μας κατηγορούν συνέχεια για λεηλασίες, αλλά αυτό γίνεται μόνο για να σπείρουν τη διχόνοια», υποστήριξε.
Οι νεκροί από τους σεισμούς στις δύο χώρες ξεπερνούν ήδη τις 37.000 και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και, σε κάποιες περιοχές, περίμεναν επί πολλές ημέρες να τους παρασχεθεί φαγητό και ένα πρόχειρο κατάλυμα. Κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες ανέφεραν λεηλασίες ενώ πολλές ξένες αποστολές διάσωσης διέκοψαν προσωρινά το έργο τους λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο.
Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 48 ανθρώπους με την κατηγορία της λεηλασίας, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να διευκρινίσει την καταγωγή τους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες.
Αυξάνεται η ένταση
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αφού άνοιξε τα σύνορά της σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή. Πολλοί είναι συγκεντρωμένοι στις νότιες περιοχές, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στην πόλη Γκαζιαντέπ, που χτυπήθηκε σκληρά από τον σεισμό, ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Σύροι, είναι δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.
Η δυσαρέσκεια απέναντι στους Σύρους δεν είναι κάτι το καινούριο, όμως, ο σεισμός αύξησε τις εντάσεις.
Η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια από το 2011 για τη φιλοξενία των προσφύγων, σε μια περίοδο έντονων οικονομικών δυσκολιών για τη χώρα. Ορισμένοι Τούρκοι βλέπουν τους Σύρους σαν φθηνό εργατικό δυναμικό που τους παίρνει τις δουλειές και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ το θέμα των Σύρων προσφύγων αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο των φετινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
«Οι Σύροι τριγυρίζουν με άδεια σακίδια και τα γεμίζουν από τα καταστήματα. Εδώ έγιναν πολλές λεηλασίες», είπε ο Άχμετ, οδοντίατρος που καθόταν απέναντι από έναν σωρό ερειπίων, εκεί που κάποτε βρισκόταν το ιατρείο του.
Αναρτήσεις - ντροπή στα social media
Κάποιες προσφορές βοήθειας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ήταν ξεκάθαρα αντισυριακές. «Οι επιζώντες του σεισμού είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στο σπίτι μου στην Άγκυρα για έναν χρόνο, υπό τον όρο ότι δεν είναι Σύροι», έγραφε μια ανάρτηση στο Twitter, κάτω από τη φωτογραφία μιας ξύλινης βίλας. Την ίδια προϋπόθεση έθεταν και άλλοι, στην προσφορά τους για βοήθεια ή προσωρινή στέγαση των πληγέντων.
Ο Σύρος πρώην πολιτικός της αντιπολίτευσης Μουστάφα Άλι έστησε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στη Μερσίνα για περίπου 250 Σύρους και λέει ότι συμφώνησε με τις τοπικές Αρχές να μην πάνε οι άνθρωποι αυτοί σε καταφύγια για εκτοπισμένους Τούρκους.
«Υπάρχουν διαφορές στην κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, τη γλώσσα και αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να επιλύσει πολλά από αυτά τα προβλήματα», υποστήριξε. «Στην αρχή σε πολλά καταφύγια δεν ρωτούσαν τους ανθρώπους αν ήταν Τούρκοι ή αλλοδαποί. Αλλά την επομένη, όταν υπήρξαν κάποιες διαφωνίες και κάποια ρατσιστικά σχόλια, σκεφτήκαμε ότι ίσως ανακύψουν κάποια προβλήματα που δεν τα θέλουμε ούτε εμείς ούτε αυτοί», πρόσθεσε.
«Μας είπαν να πάμε σε άλλο καταφύγιο»
Μεταξύ εκείνων που ζουν στο καταφύγιο του Άλι είναι και ο Μπιλάλ Αλ Σεΐχ, 35 ετών, που έφυγε από το Ισκεντερούν με τα τρία παιδιά του όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού τους. «Ήμασταν σε ένα ομαδικό καταφύγιο και μείναμε μία - δύο ημέρες με κάποιους ανθρώπους και τώρα είμαστε εδώ… Τη νύχτα, τα παιδιά κοιμούνταν και ήρθαν και μας είπαν ότι πρέπει να πάμε σε άλλο καταφύγιο… Έτσι γίνεται εδώ και μία εβδομάδα, υποφέρουμε», είπε.
Πολλοί Σύροι αρχικά θεωρούσαν την Τουρκία ως ένα σκαλοπάτι πριν από τη νέα τους ζωή στην Ευρώπη αλλά μετά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εκεί, όταν η Τουρκία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Ορισμένοι Σύροι που δεν έχουν χαρτιά, και τώρα εκτοπίστηκαν από τον σεισμό, λένε ότι φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές γιατί μπορεί να κινδυνεύσουν με απέλαση.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι «οι ισχυρισμοί περί μιας νέας εισροής προσφύγων από τη Συρία (μετά τον σεισμό) δεν αληθεύουν. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, αποκλείεται».
- Sven Mary: Ποιος είναι ο νέος συνήγορος της Εύας Καϊλή και γιατί αποκαλείται «δικηγόρος των αποβρασμάτων»
- Δένδιας: Σε επίπεδο κλίματος με την Τουρκία, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα
- Πράξη ανθρωπιάς: Εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από όλη την Ελλάδα για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία – Στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
- Η εντυπωσιακή στιγμή που αστεροειδής «σκάει» στη Γη: Εξερράγη πάνω από τη Μάγχη και δημιούργησε «μπάλα φωτιάς»
- Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμός 4,5% το 2023
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr