Η ποινικοποίηση των παιδικών γάμων στην Ινδία φέρνει χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η 19χρονη Nureja Khatun στέκεται ανήσυχη έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα στο χωριό της στη βορειοανατολική Ινδία. Κρατώντας στην αγκαλιά το 6 μηνών μωρό της, περιμένει να δει μία τελευταία φορά τον σύζυγό της, πριν η αστυνομία τον οδηγήσει στο δικαστήριο.
Πράγματι, περίπου μία ώρα αργότερα, βλέπει για μερικά δευτερόλεπτα μόνο τον σύζυγό της, Akbar Ali, κατά την μεταφορά του στο όχημα της αστυνομίας. Πριν η 19χρονη προλάβει να πάρει απαντήσεις, αστυνομικός της κλείνει την πόρτα στα μούτρα. «Σάς παρακαλώ, αφήστε τον σύζυγό μου ελεύθερο ή, διαφορετικά, πάρτε και εμένα υπό κράτηση», ικετεύει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο σύζυγός της είναι ένας από τους πάνω από 3.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ινδουιστές και μουσουλμάνοι ιερείς, που συνελήφθησαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στη βορειοανατολική πολιτεία Assam, στο πλαίσιο ευρείας καταστολής των παράνομων γάμων ανηλίκων, οι οποίοι αφορούν κορίτσια κάτω των 18 ετών. Η Nureja, όπως και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που παντρεύτηκαν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, περιμένει με αγωνία. Πολλές από τις γυναίκες, οι οποίες είναι πλέον ενήλικες, νιώθουν θυμωμένες και αβοήθητες καθώς, όπως λένε, οι οικογένειές τους έχουν διαλυθεί.
Ο βιοπορισμός της Khatun βασιζόταν στον Ali, με τον οποίο κλέφτηκε το 2021 όταν ήταν 17 ετών. Ο σύζυγός της, κερδίζοντας 400 ρουπίες (5 δολάρια) την ημέρα ως εργάτης, αποτελεί τον μοναδικό εργαζόμενο της οικογένειας. Έξι μήνες μετά τον γάμο του, το ζευγάρι απέκτησε ένα κοριτσάκι. «Δεν υπάρχει κανείς πια να μάς ταΐσει. Δεν ξέρω αν η οικογένειά μου μπορεί να επιβιώσει», δηλώνει η Khatun στο Associated Press. Τα αυστηρά μέτρα κατά των γάμων ανηλίκων εφαρμόζονται σε μία πολιτεία 35 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου αναρίθμητες περιπτώσεις παιδικών γάμων δεν καταγγέλλονται. Στο Ασάμ μόλις 155 τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν το 2021. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων, για το 2020, ο αριθμός ανήλθε σε 138.
Η νόμιμη ηλικία γάμου στην Ινδία είναι τα 21 έτη για τους άνδρες και τα 18 για τις γυναίκες. Η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι παραδόσεις, που επικρατούν ιδίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας, θεωρούνται οι αιτίες για τις οποίες πραγματοποιούνται τόσοι πολλοί γάμοι μεταξύ παιδιών.
Τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο τα κορίτσια κάτω των 18 που παντρεύονται κάθε χρόνο
Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο στην Ινδία, γεγονός που καθιστά τη χώρα την πατρίδα του μεγαλύτερου αριθμού παιδιών- νυφών στον κόσμο. Τα κορίτσια – νύφες μόνο της Ινδίας αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου. Τα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Υγείας Οικογένειας της Ινδίας δείχνουν ότι πάνω από το 31% των γάμων που καταγράφονται στο Assam αφορούν την απαγορευμένη ηλικιακή ομάδα. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της πολιτείας ενέκρινε ψήφισμα για την πλήρη εξάλειψη της πρακτικής των γάμων παιδιών μέχρι το 2026.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας του Assam, AVY Krishna, σε ορισμένες περιοχές, οι εγκυμοσύνες εφήβων φτάνουν το 26%. «Οι παιδικοί γάμοι είναι κοινωνικό κακό ενώ έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας», σημειώνει. Οι συλλήψεις των ανδρών συζύγων έχουν προκαλέσει μαζική αγωνία στις οικογένειες, με τις γυναίκες να κλαίνε με λυγμούς έξω από τα αστυνομικά τμήματα ολόκληρης της πολιτείας. Την ίδια στιγμή, η τιμωρητική δράση από μέρους των Αρχών έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε δικηγόρους και ακτιβιστές. Η ποινή φυλάκισης που επισύρει ο νόμος για την απαγόρευση του γάμου παιδιών, είναι τα δύο έτη. Αντιμέτωποι με την ποινή πολλοί συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι παντρεύτηκαν κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών. Άλλοι άνδρες, οι οποίοι παντρεύτηκαν κορίτσια κάτω των 14 ετών, κατηγορούνται βάσει ενός πιο αυστηρού νόμου που προστατεύει τα παιδιά από σεξουαλικά αδικήματα. Αυτός είναι ακατάσχετος, με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 7 χρόνια έως ισόβια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, αντί να προχωρά σε συλλήψεις, η πολιτεία θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες μέσω εκπαιδευτικών και κοινωνικών εκστρατειών. «Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι συλλήψεις θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση», υπογραμμίζει ο δικηγόρος Anshuman Bora. «Ξαφνικά, αποφασίζουν να αρχίσουν μαζικές συλλήψεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αντ' αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να το σταματήσουν».
Ακτιβιστές θεωρούν το κυβερνών, ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) – παράταξη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι- για ρατσισμό, καθώς πραγματοποιεί συλλήψεις σε περιφέρειες και περιοχές όπου ζουν πολλοί από τους μουσουλμάνους της πολιτείας. Ισχυρίζονται ότι, με την πάροδο των ετών, η πολιτεία, με πολλούς από τους κατοίκους της να έχουν καταγωγή από το Μπαγκλαντές, έχει συχνά περιθωριοποιηθεί από τις αρχές, ενώ φέρνουν ως παράδειγμα το αμφιλεγόμενο μητρώο ιθαγένειας που θεσπίστηκε και, όπως λένε, έκανε διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.
«Διαπιστώσαμε ότι άνθρωποι όλων των θρησκειών έχουν εμπλακεί σε παιδικούς γάμους. Δεν πρέπει να κρίνουμε έτσι τις κοινότητες. Δεν πρέπει να βλέπουμε την κάστα και τη θρησκεία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις έρευνες και να προχωρήσουμε νομικά στην επίλυση των ζητημάτων», υπογράμμισε η κοινωνική ακτιβίστρια Hasina Ahmed, η οποία σημειώνει ότι, οι συλλήψεις, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην κοινωνία του Assam. Η πλειονότητα των συζύγων – κοριτσιών που πλήττονται είναι κορίτσια χωρίς μόρφωση, άνεργα και προερχόμενα από φτωχές οικογένειες των οποίων το μοναδικό εισόδημα ήταν αυτό των συζύγων τους.
Η 50χρονη Radha Rani Mondal είναι αποφασισμένη να βγάλει τον γιο της από τη φυλακή, ωστόσο δεν έχει τα χρήματα ή την τεχνογνωσία να ασχοληθεί με το νομικό σύστημα. Ο 20χρονος γιος της συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου. Η 17χρονη νύφη της είναι έγκυος. Η Radha ξόδεψε τις τελευταίες της 500 ρουπίες (6 δολάρια) για να προσλάβει δικηγόρο, στον οποίο χρωστάει άλλες 20.000 ρουπίες (250 δολάρια). «Κάθε μέρα πηγαίνω στο αστυνομικό τμήμα και στον δικηγόρο με άδειο στομάχι. Από τη μία, πρέπει να βρω χρήματα για τα νομικά έξοδα. Από την άλλη, πρέπει να φροντίζω το σπίτι και τη νύφη μου. Είναι πολύ δύσκολο. Αισθάνομαι αβοήθητη», σημείωσε κλαίγοντας.
- Θάνατος 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε ΕΔΕ από το Δήμο - Και στο παρελθόν παρουσίασε πρόβλημα με τις αμυγδαλές
- Τσικνονέφος τύλιξε την Αθήνα: 2,5 φορές πάνω από το όριο η αιθαλομίχλη στην πρωτεύουσα! Τι εξηγεί ειδικός
- «Πήγαινε σε χαρτορίχτρα για να μού κάνει μάγια» - Τι ο Μάνος Δασκαλάκης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου
- Στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle: Εντυπωσιακές εικόνες
- Ανατρεπτική έρευνα για τον κορονοϊό: Η μόλυνση προστατεύει εξίσου καλά με το εμβόλιο
- Πλειστηριασμοί: Τι αποκαλύπτει η ΕΛΣΤΑΤ και γιατί οι servicers προτιμούν τις ρυθμίσεις
- Μέγκαν Φοξ - Μασίν Γκαν Κέλι: Η κιθαρίστριά του ξεκαθαρίζει τη θέση της και απαντά στις φήμες περί απιστίας
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr