Λέκκας για σεισμούς στην Τουρκία: Δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα - Μετασεισμοί έως 7 Ρίχτερ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τις αμέτρητες πληγές τους προσπαθούν να μετρήσουν οι κάτοικοι της Τουρκίας και της Συρίας, μετά και τις νέες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την επαρχία Χατάι και είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νεκροί και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι.
Οι σεισμοί 6,4 Ρίχτερ και 5,8 Ρίχτερ έγιναν με διαφορά τριών λεπτών και έρχονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τις φονικές δονήσεις των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνδράμει με όλα τα μέσα που μπορεί στους σεισμόπληκτους, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια ενώ παραδόθηκαν και οι πρώτοι τόνοι στη Συρία.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε την ανησυχία του για τους σεισμούς στην Τουρκία. «Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την πλούσια μετασεισμική ακολουθία» εξηγεί.
«Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη από την Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και βεβαίως θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια η ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας», εξηγεί ο κ. Λέκκας ενώ επισημαίνει πως «δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Nα έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».
Πότε αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμά μιλώντας στην ΕΡΤ:
«Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Όμως το συνειρμικό ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, γιατί το 1999 είχαμε μετά το σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι.
Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».
«Δεν θα δούμε στην Ελλάδα τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία»
Ερωτηθείς για το πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα, με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας ο κ. Λέκκας ανέφερε:
«Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος.
Έχουμε θέσει -μετά τη σύσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή- δέκα προτεραιότητες οι οποίες αρχίζουν ουσιαστικά με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιος ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Ελέγχους οι οποίοι θα επεκταθούν στη συνέχεια και στα ιδιωτικά κτίρια. Πρόκειται για δράσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων υπηρεσιών.
Είναι δράσεις οι οποίες αφορούν την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και την ενσωμάτωση αυτής της δράσης μέσα στους επερχόμενους Ευρωκώδικες που θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο για τη δόμηση των κατασκευών.
Δράσεις εκπαίδευσης ενημέρωσης. Δράσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται τώρα. Είναι δέκα δράσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Όλες αυτές τις δράσεις θα τις εξετάσουμε αύριο στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης».
Στη Συρία 26 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλει η Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό στη Συρία παραδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.
Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια –συνολικά 26 τόνοι από φάρμακα, υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, αναδιπλούμενα κρεβάτια, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα– μεταφέρθηκε αεροπορικώς στον κόμβο του Γκαζιαντέπ, απ’ όπου θα διοχετευθεί στη Βορειοδυτική Συρία με μέριμνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η Ελλάδα ήταν έτοιμη αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για παροχή συνδρομής που υπέβαλαν οι Συριακές Αρχές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Παραμένει δε σε συνεχή επικοινωνία με τον Μηχανισμό της ΕΕ, μέσω του οποίου διασφαλίζεται συντονισμένη και αποτελεσματική παροχή συνδρομής από τα κράτη-μέλη σε πληγείσες περιοχές, για την αποστολή επιπρόσθετης βοήθειας.
Η οργάνωση και μεταφορά της Ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ανακούφιση και την κάλυψη αναγκών των πληγέντων στη Συρία, πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες στη Συρία αποστέλλεται παράλληλα και από άλλους φορείς στην Ελλάδα.
- Πούτιν: Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά
- Τι λέει ο παιδίατρος Μαζάνης για τον θάνατο του παιδιού από στρεπτόκοκκο και την ανησυχία που υπάρχει - Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς
- Σοκαρισμένη η Μύκονος μετά τη δολοφονία: Τι λέει η ιδιοκτήτρια του μπαρ όπου ξεκίνησε ο καβγάς
- Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είναι μια θρασύτατη νυφίτσα
- ΗΠΑ: Επενδυτές «ξεπουλάνε» αμερικανικά ομόλογα υπό τον φόβο χρεοκοπίας
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr