Κίνα και Ρωσία εμβαθύνουν τους δεσμούς τους - «Η κρίση είναι ευκαιρία» είπε στον Πούτιν ο κινέζος ΥΠΕΞ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στη Μόσχα, Ουάνγκ Γι, με τις δύο χώρες να επιβεβαιώνουν τη στενή διμερή τους σχέση, λίγες ημέρες πριν από την μαύρη επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε σύντομες δηλώσεις του ο Ουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Νωρίτερα, ο Κινέζος διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένεται να επιτευχθεί μια «νέα συναίνεση» για την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων.
«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (...) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (...) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Κινέζο σύμμαχό του.
«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.
Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (...) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.
Ο διπλωμάτης μάλιστα σημείωσε ότι «μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία» και ότι οι σινορωσικές σχέσεις «δεν επηρεάζονται από τρίτους».
Ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο θέλει η Κίνα
Η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Ο Ουάνγκ Γι έφθασε την Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.
Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.
Αντί να θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση, η επίσκεψη του Ουάνγκ στη Μόσχα ήταν μια ευκαιρία να προωθήσει την ιδέα ότι η Κίνα επιθυμεί μια «ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε η Ρόζμαρι Φουτ, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η κινεζική ηγεσία τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στις διεθνείς υποθέσεις, τόσο ως ιδεολογία όσο και ως μέσο για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων, σύμφωνα με την ίδια.
Η καθηγήτρια εκτιμά πως η Κίνα βλέπει επίσης τη Ρωσία ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι του δυτικού ελέγχου, αναφέρει ο Guardian.
Πέρυσι ο Τόμας Χάλντενγανγκ, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε ότι όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, «η Ρωσία είναι η καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή».
Και ο διευθυντής της MI5, έχει κάνει παρόμοια σχόλια. Το επιχείρημα αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση του Πεκίνου ότι «η Κίνα θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του βάρους των δυτικών επικρίσεων και δράσεων εάν η Ρωσία δεν υπήρχε με τη σημερινή της μορφή», τόνισε η Φουτ.
Η Κίνα «κλειδί» για την επιβίωση της Ρωσίας
Για τη Ρωσία, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα είναι το «κλειδί» για την επιβίωσή της από τις δυτικές κυρώσεις και τη διατήρηση της δύναμής της στον πόλεμο.
«Η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο μια σανίδα σωτηρίας που κρατάει το καθεστώς στην επιφάνεια και το εμποδίζει να μετατραπεί σε μια γιγαντιαία Βόρεια Κορέα με στρατιωτικοποιημένη βιομηχανία και πλήρη καταστροφή της κανονικής ζωής», δηλώνει ο Αλεξάντερ Γκάμπουεβ, συνεργάτης του think tan Carnegie Endowment for International Peace.
«Φυσικά, η Ρωσία έχει μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να πουλά στην κινεζική αγορά ή να έχει πρόσβαση στην κινεζική τεχνολογία, η ζωή θα είναι πιο δύσκολη και η πολεμική προσπάθεια θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί».
«Επομένως, νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη Ρωσία να διατηρήσει και να επεκτείνει αυτούς τους δεσμούς», καταλήγει ο ειδικός.
- Το μοντέλο της δεκαετίας των κρίσεων απέτυχε! Η υπερφορολόγηση μειώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και τα έσοδα του κράτους
- Εκλογές 2023: Οι κινήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες - Τα συνθήματα, οι παροχές και οι περιοδείες
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή με πυροβολισμό τα ξημερώματα στα Λαδάδικα - Δύο άτομα στο νοσοκομείο
- Απίστευτο: Μάχες των Χαρακωμάτων αναβιώνουν έναν αιώνα μετά στην Ουκρανία – Τίποτα δεν άλλαξε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- Δάνεια με κρατική εγγύηση: Νέα ευκαιρία ρύθμισης με 120 δόσεις και «ψαλίδι» στις προσαυξήσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr