Ο Σι στη Μόσχα και η ενίσχυση της κινεζικής παντοδυναμίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, στο πρώτο του (άμεσο, θα έλεγε κανείς) ταξίδι μετά την επανεκλογή του για τρίτη θητεία την προηγούμενη εβδομάδα. Με τις μάχες στην Ανατολική Ουκρανία να μαίνονται και τις σχέσεις Ανατολής – Δύσης να μην είναι στο καλύτερό τους σημείο, η επίσκεψη αυτή του Κινέζου ηγέτη στον Ρώσο ομόλογό του φανερώνει τις διπλωματικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.
Στη συζήτηση των δυο ανδρών φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, λίγες ημέρες, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ότι κατέρριψαν drone Mugin -5, κινεζικής κατασκευής, κοντά στο Σλοβιάνσκ.
Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, δεν υιοθετεί τις αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ πέρυσι διεμήνυε ότι η φιλία με τη Μόσχα «δεν έχει όρια». Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι προκαλούν τη ρωσική στρατιωτική αντίδραση.
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, εδώ και 13 μήνες, η Κίνα τονίζει ότι η εθνική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές αν επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη χώρα διαμεσολάβησης ή αν υπονοεί ότι τα ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά είναι νόμιμα εδάφη της Ρωσίας.
Το ταξίδι του Σι ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί και από τις δυο χώρες, με τον Πούτιν να στέλνει σαφές μήνυμα στις δυτικές χώρες, που προσπαθούν με κυρώσεις να τον απομονώσουν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες θα έχουν μια προσωπική συνάντηση και ένα ανεπίσημο δείπνο τη Δευτέρα, ενώ οι διπλωματικές συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Σι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης του, λέγοντας ότι η συνάντηση των δυο «θα δείξει σε όλον τον κόσμο τη δύναμη των Σινορωσικών δεσμών» και θα αποτελέσει «το βασικό πολιτικό γεγονός του έτους σε επίπεδο διμερών επαφών».
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του την προηγούμενη Τρίτη, πιέζοντας για την άμεση εύρεση πολιτικής λύσης και για την προώθηση της ειρήνης στη χώρα. Το τηλεφώνημα αυτό ήρθε μετά από μια εβδομάδα επιτυχημένων διπλωματικών επαφών της Κίνας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφιλίωση του Ιράν με τον αιώνιο αντίπαλό του στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία.
- Κατώτατος μισθός: Όσα αλλάζουν μετά την αύξηση – Τα επιδόματα που συμπαρασύρονται, τι ισχύει με τις 3ετιες
- «Μαρία Τ»: Στους illegals η κατάσκοπος που εντόπισε η ΕΥΠ - Η σκληρή εκπαίδευση και η στρατολόγηση γυναικών
- Νέα επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου: Έρχονται έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές θα πλήξουν
- Μια αφίσα της Ακσενέρ «προκαλεί» και πάλι τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία
- Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ μπαίνει ο κατώτατος μισθός - Τι φόρο θα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι - Πίνακες
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr