Η «μετάφραση» της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο: Η στάση του Καΐρου και ο στόχος της Τουρκίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Σάββατο (18/3) στην Αίγυπτο ήταν μια επίσκεψη που περισσότερο την ήθελε η Άγκυρα, παρά το Κάιρο.
Μετά από 11 χρόνια η Άγκυρα προσπάθησε, δράττοντας την ευκαιρία που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών, να ανοίξει την πόρτα (και) του Καΐρου, ενόψει μάλιστα εκλογών, που επιτάσσουν μία συμφιλίωση με τον εξωτερικό παράγοντα, είτε αυτός βρίσκεται στη Δύση είτε είναι δορυφόροι της Δύσης στη γειτονιά της.
Αν κοιτάξουμε, ωστόσο, τις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών το Σάββατο, είναι προφανές ότι έμειναν μόνο σε... δηλώσεις, σε ευχολόγια και σε μία δυνατή έκφραση πρόθεσης για διάλογο και συνεργασία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν φάνηκε να φεύγει με κάτι πιο χειροπιαστό, με κάποια συμφωνία, ούτε καν με ημερομηνία διορισμού πρεσβευτών για επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων, παρά μόνο με τη φωτογραφία από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας τουλάχιστον μία αρχή. Πρόκειται για μια φωτογραφία που θα μπει στο αρχείο ως κειμήλιο επανέναρξης σχέσεων λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές που μπορεί να αλλάξουν ακόμη και τον πολιτικό ρου της Τουρκίας.
Η δήλωση που δείχνει ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της επαφής είναι αυτή που έκανε ο Τσαβούσογλου: «Αν υπάρξει πολιτική βούληση, τότε μπορούν να γίνουν και πιο συγκεκριμένα βήματα».
Άρα, ακόμη η Άγκυρα διερευνά προθέσεις της άλλης πλευράς, της Αιγύπτου, η οποία φαίνεται να μεταθέτει την όποια στροφή της για μετά τις εκλογές -ανάλογα με το ποιον θα βγάλουν οι κάλπες της Τουρκίας.
Η Αίγυπτος του Σίσι δεν θα ήθελε να δώσει κανένα πλεονέκτημα τώρα στον Ερντογάν και από τις δηλώσεις επίσης που έγιναν, φάνηκε ότι δύο ήταν τα βασικά θέματα που θέλουν να υπάρξει συνεννόηση οι δύο χώρες: Στα περιφερειακά ζητήματα, δηλαδή βλέπε Λιβύη, και στο θέμα της ενέργειας.
«Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Τσαβούσογλου, με τον Σάμεχ Σούκρι να συμφωνεί ψελλίζοντας ότι «τουλάχιστον στο θέμα του φυσικού αερίου θα κοιτάξουμε τις δυνατότητες συνεργασίας, που είναι μεγάλες, αλλά θα...». Η Τουρκία όμως θέλει τώρα. «Θέλει σε πρώτο επίπεδο συνομιλίες και σιγά σιγά συνεργασία», αυτό τόνιζε σε κάθε φράση του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Πρέπει να αυξήσουμε τις διαβουλεύσεις μας. Χωρίς διαβουλεύσεις δημιουργείται μια εικόνα σαν να διαφωνούμε, ενώ στα περισσότερα σήμερα φάνηκε ότι μπορούμε να τα βρούμε», είπε.
«Είμαστε αδέλφια», πρόσθεσε και όχι τυχαία... Γιατί αυτό που προσπάθησε να τονίσει για άλλη μια φορά είναι πως η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι μεγαλύτερες χώρες της Ανατ. Μεσογείου και αυτές ουσιαστικά πρέπει να κάνουν το κουμάντο εδώ, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή το Κάιρο θα πειστεί να προσεταιριστεί την Άγκυρα και όχι μόνο τις άλλες «αντίπαλες» χώρες της περιοχής.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr