Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν: Αντιμέτωπος με προτάσεις μομφής και την οργή των Γάλλων για το συνταξιοδοτικό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει σήμερα αρκετές προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνησή του επέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γαλλία.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό για να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να διαταράξουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και την αποκομιδή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα ελπίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Το Σάββατο, περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι μετά από διαδήλωση αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης που εξελίχθηκε σε βίαιη.
Όπως μεταδίδει το Politico 573 νομοθέτες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί δύο προτάσεων δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, μια επιτυχής πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Μακρόν.
Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαίρ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.
«Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά θα είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Λε Μαίρ με αναφορά στις ψηφοφορίες της Δευτέρας. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων; Η απάντηση είναι σαφώς όχι», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν θέλει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και να επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου προέδρου και η αποτυχία της να περάσει θα είχε επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.
Εν μέσω σκηνών οργής και εξέγερσης στο κοινοβούλιο, ο έμπιστος υπολοχαγός του Μπορν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες έντονης και πικρής συζήτησης. Η επίκληση του άρθρου 49.3, ωστόσο, επέτρεπε στους νομοθέτες να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.
- Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή: Καραμανλής, Σπίρτζης και Χρυσοχοϊδης στη Θεσμών και Διαφάνειας - Τι θα πουν
- Εκλογές 2023: Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να επανασυσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους μετά τα Τέμπη
- Ολοκληρωτική αλλαγή στο ΕΣΥ και νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ όπως το Παίδων επιδιώκει η κυβέρνηση - Πώς θα γίνει η μετατροπή
- Ετοιμάζεται να αρχίσει τα δρομολόγια ο Προαστιακός όμως οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται σχεδόν στα... τυφλά - «Βουβό» το σύστημα της τηλεδιοίκησης
- Τρόφιμα: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης σαρώνει η ακρίβεια - Με καταιγίδα ανατιμήσεων μπήκε το 2023
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr