Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους διαβίωσης, λένε οι Πορτογάλοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τις τιμές να αυξάνονται σε μια από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, πολλοί Πορτογάλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν τους βοηθάει να αντεπεξέλθουν και απαξιώνουν ένα νέο μέτρο για τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις τιμές των βασικών τροφίμων.
«Τα προϊόντα είναι πράγματι ακριβότερα και είναι δύσκολο να προμηθευτούμε ό,τι έχουμε ανάγκη ... αγοράζουμε λιγότερα», λέει η κάτοικος της Λισσαβώνας, η 62χρονη Τερέσα Πέρες, η οποία επιλέγει να κάνει τα ψώνια της σε ένα κατάστημα τροφίμων της συνοικίας Μπενφίκα για να κάνει οικονομία.
«Νομίζω ότι είναι τόσο γελοίο το ποσό (της μείωσης του ΦΠΑ) ... δεν πρόκειται να γίνει αισθητό έτσι κι αλλιώς», λέει. Η κυβέρνηση, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα για να σχολιάσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια λίστα από 44 απαραίτητα αγαθά--όπως γάλα, ψωμί, ρύζι, ντομάτες, κάποια είδη κρέατος και ψαριού--από τα οποία θα αφαιρεθεί προσωρινά ο ΦΠΑ 6%.
Αύξησε εξάλλου τις επιδοτήσεις ώστε να ωφεληθούν οι φτωχότερες οικογένειες, αλλά μόνο το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ αφορά το αίτημα του γενικού πληθυσμού των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους πάνω από το 50% των εργαζομένων αμείβονται με λιγότερο από 1.000 ευρώ τον μήνα.
«Αυξήστε τους μισθούς των ανθρώπων», προτείνει από την πλευρά της η 45χρονη Άνα Σίβα, ιδιοκτήτρια φούρνου στην αγορά της Μπενφίκα. «Το μέτρο για τον ΦΠΑ είναι ασήμαντο. Η διαφορά θα είναι της τάξης των πέντε ή έξι σεντς», σημειώνει. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 1% στους μισθούς των περισσότερων από 740.000 δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.
Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία επιβραδύνθηκε σε μικρό βαθμό στο 8,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξήθηκαν κατά 20,11%. Το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην Πορτογαλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Deco Proteste, η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών στη χώρα, ανακοίνωσε ότι το καλάθι με τα αγαθά πρώτης ανάγκης κοστίζει περίπου 226 ευρώ, αύξηση κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
«Οι καταναλωτές χρειάστηκε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών που χρειάστηκε να σταματήσουν να αγοράζουν\», λέει η Ρίτα Ροντρίγκες της Deco Proteste.
Ο Αντόνιο Μπρίτο, ένας πωλητής ειδών μαναβικής, εξηγεί ότι εμφανίζονται όλο και λιγότεροι πελάτες στο κατάστημά του. «Αυτοί που έρχονται μετράνε και το τελευταίο κέρμα γιατί υπάρχει πολύ μικρή αγοραστική δύναμη», προσθέτει και καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει μισθούς και συντάξεις.
- Ερντογάν: Στις 27 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία το Άκουγιου - «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το όραμά μας»
- Γεωργιάδης: Οι Έλληνες πάσχουν από οικονομικό αναλφαβητισμό, δεν καταλαβαίνουν ακόμα και βασικές έννοιες
- Κώλυμα με το επίδομα παιδιού: Γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις δικαιούχων - Τι απαντά ο ΟΠΕΚΑ
- Γιώργος Στρατάκης: «Λευτεριά στις καρδιές και στα μυαλά όλων» - Η ανάρτηση του αδελφού του στα social media
- Ζήτηση ρεκόρ για το 5ετές ομόλογο - Στα 15 δισ. η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο στο 3,9%
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr