Ξεπέρασε ο πληθωρισμός το 100% στην Αργεντινή: «Είναι δύσκολο να ζήσει κανείς» - Ο καθημερινός αγώνας των πολιτών για επιβίωση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Καθώς ο πληθωρισμός της Αργεντινής που ξεπερνά το 100% πλήττει την αγοραστική δύναμη και ξεπερνά τους μισθούς, ο Χόρχε Πέντρο Αρμόα, 67 ετών, κατέληξε σε μια δύσκολη λύση: προσπαθεί τα βγάλει πέρα κάνοντας τρεις δουλειές, ως μεταλλουργός, προπονητής ποδοσφαίρου και πωλητής μερικής απασχόλησης θεραπευτικών αλοιφών και μελιού. Ο Αρμόα, που ζει σε μια μικρή πόλη στα προάστια της πρωτεύουσας Μπουένο Άιρες, σηκώνεται κάθε μέρα νωρίς το πρωί και εργάζεται επτά μέρες την εβδομάδα για να αποφύγει τη φτώχεια που επηρεάζει σχεδόν τέσσερις στους 10 ανθρώπους σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής.
«Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, τα πράγματα είναι πολύ ακριβά. Άρα κάποιες φορές δεν επαρκούν», δήλωσε ο Αρμόα, εργάτης σε εργοστάσιο μεταλλικών καλουπιών που είναι επίσης ο τεχνικός διευθυντής μιας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και χρηματοδοτεί τη δική του μικρή επιχείρηση. Οι Αργεντίνοι βιώνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση με ετήσιο πληθωρισμό στο 102,5%, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αυστηρούς κεφαλαιακούς έλεγχους που πλήττουν την αξία του πέσο και μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που τροφοδοτούν φόβους για μελλοντική αδυναμία πληρωμών.
Η φτώχεια, που περιορίστηκε λόγω της κρατικής στήριξης κατά την πανδημία της COVID-19, εκτιμάται ότι επανήλθε σχεδόν στο 40% στα τέλη του περασμένου έτους από το 36,5% το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός διέβρωσε την αγοραστική δύναμη των μισθών. «Η πρόβλεψή μας για το ποσοστό φτώχειας…είναι περίπου 40%», δήλωσε ο Μαρτίν Γκονζάλες Ροζάντα, οικονομολόγος και καθηγητής στο Universidad Di Tella, προσθέτοντας ότι θα είναι πιθανόν ακόμα υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς.
«Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, το εισόδημα αυτό έχει αυξηθεί λιγότερο από τον πληθωρισμό του συνολικού καλαθιού βασικών τροφίμων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχά νοικοκυριά. Οι παροχές και τα επιδόματα της κυβέρνησης έχουν κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την ακραία φτώχεια αλλά σε αυτό το μέτωπο μπορεί να προκύψουν δυσκολίες καθώς το κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσει τις δαπάνες την ώρα που τα δολάρια είναι σπάνια και η ξηρασία έχει πλήξει το κρίσιμο γεωργικό τομέα.
Πολλοί από τους σχεδόν 46 εκατ. κατοίκους της Αργεντινής δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για το βασικό καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών, που κοστίζει 177.000 πέσος τον μήνα (περίπου 849 δολάρια). Ο Αρμόα, ακόμα και με τρεις μισθούς και εισόδημα από την πλευρά της συζύγου του, που εργάζεται ως βοηθός δασκάλου, συχνά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
«Με το θέμα της τιμής των προϊόντων, είναι δύσκολο να ζήσει κανείς. Αλλά, κάποιες φορές τα καταφέρνουμε και κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα», είπε. «Πρέπει να βλέπεις θετικά τα πράγματα, να έχεις καλή ενέργεια και να σκέφτεσαι ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα».
- Mητσοτάκης από Γέρακα - «Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει»
- Ερντογάν: Ίσως έρθει ο Πούτιν στις 27 Απριλίου - Σκληρή απάντηση στην πρόταση να γίνει μέρος της Αγιάς Σοφιάς μουσείο
- Οικονόμου: Το θέμα με Νικολάου, Σπυράκη και Χειμάρα έχει κλείσει, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια - Υπομονή για Καραμανλή
- Ο Λευκός Οίκος τίμησε την 25η Μαρτίου και η Ρίτα Γουίλσον τραγούδησε... Κόκοτα - Στιγμιότυπα από την τελετή - Δίπλα της ο Τομ Χανκς
- Ρεύμα: Συναγερμός ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα - Συνεδριάζει η ΡΑΕ
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr