Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Η πόλη των 73 χιλιάδων κατοίκων που κινδυνεύει να την «καταπιεί» η Γη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια ολόκληρη πόλη στη Βραζιλία κινδυνεύει να «καταβροχθιστεί» από τη γη καθώς η ανεξέλεγκτη δόμηση και η αποψίλωση των δασών έχουν προκαλέσει την καταστροφική διάβρωση του εδάφους.
Ειδικότερα, η πόλη Buriticupu, στα βορειοανατολικά της χώρας, με 73.000 κατοίκους αντιμετωπίζει ζήτημα ύπαρξης καθώς τεράστιοι κρατήρες βάθους 70 μέτρων και κατολισθήσεις απειλούν να εξαφανίσουν την πόλη τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.
Σήμερα υπάρχουν 26 χαράδρες μήκους πάνω από 298 μέτρων, οι οποίες έχουν σχηματιστεί μέσα και γύρω από την πόλη, μετά από χρόνια αποψίλωσης των δασών και ανεξέλεγκτης δόμησης. Οι χαράδρες ξεκίνησαν ως ρωγμές στο έδαφος που προκλήθηκαν από το νερό της βροχής, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε τεράστιους κρατήρες.
Οι χαράδρες και οι κρατήρες δημιουργήθηκαν από επιφανειακά ύδατα που συγκεντρώθηκαν σε ορισμένες περιοχές καθώς η αποψίλωση με τα χρόνια έκανε αδύνατο για το έδαφος να απορροφά το νερό.
Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο καταστροφική, με τις αρχές να αναγκάζονται να κηρύξουν την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού επέτρεψε την επιδείνωση του υποκείμενου προβλήματος από την ίδρυση της πόλης το 1994.
Καταστροφές και νεκροί
Τώρα πολλοί κάτοικοι πρέπει να μετεγκατασταθούν μια κατάσταση που ο δήμαρχος Joao Carlos περιέγραψε ως «περίπλοκη» που «περιλαμβάνει την αποζημίωση ιδιοκτησιών, την κατασκευή νέων συγκροτημάτων κατοικιών, και νέες υπηρεσίες αποχέτευσης».
Ο ειδικός Augusto Carvalho Campos, δήλωσε σύμφωνα με την Daily Mail, ότι η διάβρωση του εδάφους έγινε πολύ χειρότερη από την «άναρχη δόμηση σε συνδυασμό με έναν κακό αποχετευτικό σύστημα».
Τα τελευταία 10 χρόνια, τρεις δρόμοι και περισσότερα από 50 σπίτια έχουν καταρρεύσει από την διάβρωση της γης ενώ 7 άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει από πτώση στις τρύπες τα τελευταία 20 χρόνια.
Μεταξύ 2000 και 2020 το Buriticupu έχω το 41% των δασών του, πάνω από το 20% αποψιλώθηκε μεταξύ 2002 και 2021.
Ενώ οι αρχές έχουν δώσει τουλάχιστον 109.505 λίρες Αγγλίας για να βοηθήσουν οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λίγα έχουν γίνει για να σταματήσει η κλιματική καταστροφή.
Ο Celio Roberto της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Maranhao δήλωσε ότι η παρέμβαση θα πρέπει να είναι άμεση διαφορετικά «το πρόβλημα θα αυξάνεται και θα προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στις οικογένειες που διαμένουν εκεί».
Σημειώνεται ότι η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία έχει δυσκολέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να ανακάμψει από ξηρασίες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους εκχερσώθηκε μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Νέας Υόρκης!
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr