Εκλογές Τουρκία: Η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και η υπό κατάρρευση οικονομία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία να στήνονται με μια εβδομάδα διαφορά, ερώτημα προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τους πολλούς αναλυτές να μην αναμένουν κάποια σημαντική αλλαγή στην αναθεωρητική στάση της γειτονικής χώρας, όποιος και αν εκλεγεί.
Για τον λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία από τη Ρόδο ενώ από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έβαλε στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο του πολέμου με την Ελλάδα.
Τα ίδια τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Αμέσως μετά τις εκλογές, η Αθήνα αναμένει ότι τα προβλήματα θα είναι ακριβώς τα ίδια, όσο η Τουρκία δεν αποσύρει την απειλή πολέμου και δεν δέχεται να συζητήσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε την άμυνά ως «υπέρτατο αυτοσκοπό» και σημείωσε ότι έχει σημασία ποιος θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου να υπερασπιστεί τις εθνικές θέσεις, όσο και να εμφανίζεται ο Τσαβούσογλου από τη μια να απειλεί με πόλεμο και από την άλλη τείνει χείρα φιλίας.
«Δεν πρόκειται να είμαστε αφελείς. Θα ζυγίσουμε τις πράξεις της Τουρκίας, όχι τα λόγια. Και θα είμαστε πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και δικαιωμάτων» ανέφερε στη Ρόδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Δεν υπάρχει ευημερία και οικονομική ανάταξη χωρίς ελευθερία, χωρίς την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε σε προεκλογική του ομιλία, ότι «Σαφής στόχος μας πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη. Σαφείς κόκκινες γραμμές μας η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα άμυνας στα νησιά. Σαφής στρατηγική μας η αξιοποίηση των συμμαχιών μας προκειμένου να δεσμευτεί η Τουρκία σε διάλογο, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις. Σαφείς οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για διασύνδεση της Χάγης με τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με τις όμορες χώρες μας».
Οι επιθετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης σε μία από τις ομιλίες του: «Συζητάμε μόνο για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Πώς θα τερματίσετε αυτή την ένταση όταν δεν επιλύονται και τα άλλα προβλήματα; Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τα άλλα προβλήματα. Εμείς λέμε ότι είναι όλα προβλήματα και ας τα λύσουμε όλα μαζί. Θα τα λύσουμε με διπλωματία; Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο; Η τρίτη επιλογή είναι ο πόλεμος άλλωστε. Γιατί, λοιπόν, δεν μπορούμε να τα λύσουμε μεταξύ μας χωρίς να χρειαστεί κάτι τέτοιο;»
Και συνέχισε λέγοντας «είναι απαραίτητο να καταβληθεί μία προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, τότε μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα».
Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θα είναι πάντα η ίδια
Εντωμεταξύ αναλυτές θεωρούν ότι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θα παραμένει η ίδια και μετά τις εκλογές. «Αύριο έχει σημασία ποιος θα κάνει την καταμέτρηση των ψήφων. Ο πρόεδρος Ερντογάν έστω και αν ηττηθεί δεν είναι διατεθειμένος να χάσει. Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θα είναι πάντα η ίδια, τόνισε ο διεθνολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Στην ίδια γραμμή και η διεθνολόγος, Άννα Κωνσταντινίδου «ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει εισχωρήσει στο κατεστημένο της Τουρκίας . Να μην έχουμε αυταπάτες. Όποιος και να κερδίσει δεν θα αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Η υπό κατάρρευση οικονομία το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Την ίδια ώρα, ακόμα και τα βασικά αδυνατούν να εξασφαλίσουν πολλοί πολίτες στην Τουρκία, με την χώρα να πηγαίνει στις κάλπες με βασικό διακύβευμα, την οικονομία της επόμενης ημέρας. H λίρα βρίσκεται σε ιστορικά, χαμηλά, στα 19,56 έναντι του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει παρά την πτώση από το 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο σε 43.7% τον Απρίλιο.
«Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να εξασφαλίσεις το φαγητό. Πλέον, δεν μπορούν να αγοράσουν παιδικές τροφές, ούτε καν τις πιο φτηνές και προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδιά τους δίνοντάς τους νερό με ζάχαρη» τόνισε το μέλος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης “Deep Poverty”, Σεντά Οζντεμιρ.
«Οι οικογένειες υποφέρουν βασικά. Και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι ακόμα πάνω από το 100%», υπογράμμισε ο δημοσιογράφο της DW, Εκρέμ Εκίτσι
Ο Ερντογάν κάνει πως δεν βλέπει, μοιράζοντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιμένοντας στην αντιδυτική ρητορική. Ωστόσο αυτές οι αυξήσεις που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 40% εξανεμίζονται από την κατάρρευση της λίρας και την εντεινόμενη ακρίβεια.
«Το διαθέσιμο εισόδημα δεν αλλάζει παρά τις αυξήσεις» τονίζει ο Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.
Ένα βήμα από την αγκαλιά του ΔΝΤ;
Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν την αγκαλιά του ΔΝΤ και ασκούν δριμεία κριτική στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική Ερντογάν με τα χαμηλά επιτόκια σε καιρό υψηλού πληθωρισμού, βλέποντας μεγαλύτερη βουτιά της λίρας σε περίπτωση επανεκλογής του.
«Για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση των ανόητων νομισματικών ιδεών του Ερντογάν, η τουρκική λίρα είναι εξαιρετικά ασταθής και σε κατάσταση κρίσης. Σε περίπτωση νίκης του, είναι πολύ πιθανό η τουρκική λίρα να καταρρεύσει μέσα σε μήνες» τόνισε ο Οικονομικός αναλυτής, Μάικ Χάρις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, χωρίς τις ενέσεις ρευστότητας από το Κατάρ και την Ρωσία, η τουρκική οικονομία θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
- Ερντογάν: Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να με ρίξουνε - Η αντιπολίτευση διαπραγματεύεται με Γκιουλενιστές
- Δημοσθένης Βεργής στο ethnos.gr για τον θάνατο του καναλάρχη Παπανικόλα: Μου ανήκει η τηλεοπτική άδεια - Θα πω πολλά στον εισαγγελέα
- Υπάρχουν ιοί που σκοτώνουν το 70% του πληθυσμού: Καμπανάκι για νέα πανδημία ανά πάσα στιγμή - «Θα είναι χειρότερη», λέει ο Μαγιορκίνης
- Eurovision: Τα 8 μεγαλύτερα σκάνδαλα του διαγωνισμού τραγουδιού που πιθανώς δεν είχατε ακούσει ποτέ
- 3άλφα: Εβαλε τα όσπρια σε συσκευασία και έγινε leader στην αγορά – Τα νέα λανσαρίσματα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr