Εκλογές στην Τουρκία: Guvenc, Μούδουρος και Τριανταφύλλου για την επόμενη μέρα - Τι θα κάνει ο Ερντογάν αν χάσει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τρεις καθηγητές Διεθνών Σχέσεων, ο Τούρκος Serhat Guvenc, ο Έλληνας Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο Κύπριος Νίκος Μούδουρος μιλούν στο ethnos.gr για την επόμενη μέρα στην Τουρκία, «διαβάζουν» τις κινήσεις Ερντογάν και αναλύουν τον Κιλιτσάρογλου λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η ξαφνική αποχώρηση του πρoέδρου του κόμματος Memleket (Χώρα) Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας θα λειτουργήσει υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εκτιμά ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Kadir Has, Serhat Guvenc τονίζοντας ότι θα αυξήσει την δυναμική του ηγέτη της αντιπολίτευσης. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Μετά την αποχώρηση Ιντζέ πλέον υπάρχει λιγότερη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα». Ο Τούρκος καθηγητής θεωρεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών ενώ εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο νοθείας.
«Αυτό που μετράει είναι οι ψήφοι να υπολογιστούν με ακρίβεια, χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Όλη η κοινωνία είναι σε συναγερμό ζητώντας να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Για το σκοπό αυτό η αντιπολίτευση προκειμένου να διασφαλίσει την αρτιότητα διεξαγωγής των εκλογών οργανώνεται με αντιπροσώπους σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας».
Serhat Guvenc: Τι θα κάνει Ερντογάν αν χάσει
Απαντώντας στο ενδεχόμενο τι θα κάνει ο Ερντογάν αν χάσει ο Serhat Guvenc σημειώνει ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. «Μία από αυτές είναι να φύγει από την χώρα το οποίο, όμως δεν θεωρώ ότι θα γίνει. Θα πρέπει να αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί μόνο μέσα από την εκλογική διαδικασία υπάρχει νομιμοποίηση. Όποιος πολίτικός δεν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα θα χάσει την δημοτικότητά του. Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θέλει να χάσει την φήμη του. Αν δεν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα δεν θα χάσει μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό».
Και ο Έλληνας Διεθνολόγος του πανεπιστημίου Kadir Has Δημήτρης Τριανταφύλλου συμφωνεί με τον Τούρκο ομόλογό του στο σενάριο παραμονής Ερντογάν στη χώρα. «Με δεδομένο ότι θα είναι μια ξεκάθαρη νίκη του Κιλιτσντάρογλου το πιο πιθανό είναι να μην φύγει ο Ερντογάν φοβούμενος τις πολιτικές διώξεις, αλλά να κάτσει και να το παλέψει. Και αν δεν μπορεί να κυβερνήσει η αντιπολίτευση σε λίγους μήνες να ξαναγίνουν στην Τουρκία εκλογές και έτσι να έχει ξανά τη δυνατότητα να τις κερδίσει. Μην ξεχνάτε ότι δεν μπορείς να ξηλώσεις διοικήσεις από την μια μέρα στην άλλη και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να ελέγξει την πολιτική σκηνή και ενδεχομένως να παραμείνει και να διεκδικήσει την ηγεσία».
Μούδουρος: Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Νίκος Μούδουρος εκτιμά ότι η μάχη θα κριθεί από τρεις παράγοντες: από το πόσο θα μειωθούν οι ψήφοι του τρίτου και τέταρτου κόμματος που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις. Όσο αυτές μειώνονται, αυξάνεται το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου. Κρίσιμες είναι οι ψήφοι των γυναικών και τα έξι εκατομμύρια νέων ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν και ΄κλείνουν΄ προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ρόλο θα παίξει και η παραδοσιακή ψήφος των μισθωτών εργαζομένων που αποτελεί μεγάλο άξονα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.
Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και οι τρεις καθηγητές συμφωνούν ότι οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να καθορίσουν τον τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας.
Τριανταφύλλου: «Άμεσα υπάρχει περισσότερος κίνδυνος με την αντιπολίτευση παρά με τον Ερντογάν στην οικονομία»
Σε κάθε περίπτωση το βασικό ζητούμενο μετά το άνοιγμα της κάλπης είναι σύμφωνα με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το μέγεθος της οποίας θα φανεί την επόμενη μέρα αλλά και ποια πλευρά μπορεί να την διαχειριστεί καλύτερα.
Η κυβερνητική παράταξη ισχυρίζεται ότι μπορεί να τα καταφέρει, επικαλούμενη την εισροή κονδυλίων από χώρες του κόλπου αλλά και από την Ρωσία. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, αυτά τα κονδύλια θα συνεχίσουν να έρχονται και μετά αλλά και που θα βρει χρήματα για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
«Άμεσα υπάρχει περισσότερος κίνδυνος με την αντιπολίτευση παρά με τον Ερντογάν. Σε βάθος χρόνου αν βρει τα βήματά της η αντιπολίτευση και καταφέρει να δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει την χώρα θα μπορεί να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές από την Δύση. Αλλά αυτό μπορεί να καθυστερήσει λίγο. Θα δούμε, πάντως, μια προσπάθεια τήρησης του συναλλάγματος σε κάποια επίπεδα υψηλά, μεν αλλά να μην ξεφύγει η ισοτιμία της λίρας από το δολάριο και το ευρώ».
Και οι τρεις καθηγητές δεν περιμένουν ριζικές αλλαγές στην εξωτερική πολίτικη είτε κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου. είτε παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν.
«Αν διαβάσει κανείς τα μανιφέστο των δύο πλευρών, αυτά δεν διαφέρουν πάρα πολύ σχετικά με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η αντιπολίτευση μιλά για επαναπροσέγγιση με την Δύση και το ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει την εξισορρόπηση των σχέσεων με την Ρωσία και άλλες τρίτες χώρες.
Μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου αν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου η Τουρκία ενδέχεται να είναι πιο διαλλακτική στα ελληνοτουρκικά. Αυτό, όμως, θα φανεί σε βάθος χρόνου» σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου.
«Η προτεραιότητα Κιλιτσάρογλου δεν θα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εκτιμά από την πλευρά του ο Τούρκος καθηγητής.
Μούδουρος: Πανομοιότυπες προτάσεις για την Κύπρο από Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο-μελετώντας κανείς όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων το ουκρανικό μπαίνει στη σφαίρα των ισορροπιών της ανατολικής Μεσογείου. «Βλέπουμε μια αύξηση της επιρροής του Κυπριακού λαμβάνοντας τι συμβαίνει στη μεσόγειο και στα ζητήματα της ενέργειας. Έχουμε δυο πανομοιότυπες προτάσεις τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τον Κιλιτσντάρογλου για την δημιουργία μηχανισμού διαλόγου επί των ζητημάτων της ανατολικής Μεσογείου. Ίσως να επηρεάζεται το Κυπριακό με μία έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Από την άλλη ζητούμενο είναι κατά πόσον θα υπάρξει διαφορά στον χειρισμό των υποθέσεων εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το κυπριακό πλέον τουλάχιστον σε ότι αφορά την Τουρκία δεν θα είναι ένα ζήτημα διαπραγμάτευσης το οποίο να επηρεάζεται καθοριστικά από τις ευρωτουρκικές σχέσεις».
Το διακύβευμα των τουρκικών εκλογών
Αναφερόμενος, τέλος ο Κύπριος Διεθνολόγος στο διακύβευμα των τουρκικών εκλογών εκτιμά ότι αυτό καθορίζεται από τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την αδυναμία του Ερντογάν να αναπαράξει την εξουσία του για τόσα πολλά χρόνια. Και αυτό αποτυπώνεται και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας . Στόχος δεν ήταν η διεύρυνση της εκλογικής βάσης. Υπήρχε μια αδυναμία να διευρύνει τα στρώματα από τα οποία αντλεί ψήφους. Αυτό μας δείχνει ότι μπορεί οι φετινές εκλογές στην Τουρκία να αποδειχθούν ένα παγκόσμιο παράδειγμα πως τελικά αναπαράγεται και διακόπτεται ένα αυταρχικό καθεστώς μέσα από την κάλπη
Το δεύτερο ζητούμενο σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το μέλλον του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και πως ο νέος Πρόεδρος θα χειριστεί την κυβερνητική εξουσία δεδομένου ότι στις κοινοβουλευτικές εκλοογές τον έλεγχο αναμένεται να αποκτήσει το κόμμα του Ερντογάν.
Τρίτο ζητούμενο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο βαθμός αντοχής εκείνων των στρωμάτων που ανήκουν στην αντιπολίτευση και δεν διακρίνονται από πολιτική ομοιογένεια. Κατά πόσο αυτά θα αντέξουν το κυβερνητικό βάρος και κατά πόσο θα μπορούν να συνεργαστούν στα πολύ μεγάλα ζητήματα αν επικρατήσουν.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr