Εκλογές Τουρκία - Ανάλυση καθηγητή ΑΠΘ: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κερδίσει ο Ερντογάν - Δε θα αλλάξει η πολιτική σε βάρος της Ελλάδας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ως μεγάλη έκπληξη θεωρεί τη διαφορά των πέντε ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης. Όπως λέει στο ethnos.gr, αν και θεωρούσε δεδομένο ή έστω πολύ πιθανό ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική μάχη, πίστευε ότι θα προπορευόταν με βραχεία κεφαλή.
Κατά τον κ. Σαρηγιαννίδη, είναι αξιοσημείωτο ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν τόσο πολύ έξω, γεγονός που οφείλεται ή στο ότι δεν έγινε σωστή και σε βάθος ανάλυση της πρόθεσης ψήφου ή στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπόρεσε να τις χειραγωγήσει σταδιακά και έτσι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του.
«Το τι θα συμβεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα, είναι πολύ ξεκάθαρο. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει χάσει το μομέντουμ και μαζί σε αυτό σε μεγάλο βαθμό και την αξιοπιστία του, από τη στιγμή που προβεβλημένα στελέχη του, όπως, για παράδειγμα, οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας που τον στηρίζουν, έλεγαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Στις 28 Μαΐου δε θα χάσει ο Ερντογάν, αφού και το 5% των ψήφων που συγκέντρωσε ο Ογκάν, εκτιμώ ότι θα κινηθεί προς το κόμμα του Τούρκου προέδρου, στο οποίο θα βρει πολιτική στέγη. Να μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήδη από τις 14 Μαΐου έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτό το γεγονός στέλνει μήνυμα ότι, ακόμα κι αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου σε δύο εβδομάδες, θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει. Άρα ήδη κάποιοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του δε θα πάνε να ψηφίσουν στις 18 Μαΐου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιαννίδης.
«Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική της Τουρκίας»
Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα καθώς και το προσωπικό του όραμα να δημιουργήσει μία Τουρκία που θα είναι αυτόνομη δύναμη, με τα χαρακτηριστικά μιας αυτοκρατορίας.
«Οι συγκυρίες ευνοούν το σχέδιο του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία μία περιφερειακή δύναμη. Δεν πρόκειται να γκρεμίσει, αυτό που έχει χτίσει τόσον καιρό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρουμε ότι είτε κερδίσει ο Ερντογάν είτε ο Κιλιτσντάρογλου , απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Τόσο η πολιτική του Ερντογάν, όσο και των προκατόχων του που ανήκαν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και όχι σε κάποιο μουσουλμανικό, ήταν και παραμένει αναθεωρητική και ρεβιζιονιστική. Έχει ως στόχο να επεκταθεί η επιρροή της Τουρκίας είτε με την κατάκτηση εδαφών είτε με τη δημιουργία σφαίρας οικονομικής και πολιτικής επιρροής. Δεν πρέπει να περιμένουμε καμία θεαματική αλλαγή, όποιος από τους δύο κι αν υπερισχύσει.», λέει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να επικρατήσει ο Ερντογάν, διότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα μας έχει περισσότερες διπλωματικές -και όχι μόνο- ευκαιρίες σε σχέση με τη Δύση.
«Στον αντίποδα, με νίκη του Κιλιτσντάρογλου η Τουρκία θα συνεχίσει να υπηρετεί τις αξίες που έχτισε ο Κεμάλ. Άρα θα προσπαθήσει ο Κιλιτσντάρογλου να έρθει πιο κοντά με τη Δύση κοινωνικά, πολιτισμικά και αξιακά. Επίσης, θερμό επεισόδιο έχει γίνει ξανά στο παρελθόν με ηγεσία των Ρεπουμπλικανών Να μην ξεχνάμε ότι κατά την κρίση στα Ίμια δεν ήταν εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόμματος στην εξουσία αλλά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Άρα αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι και θα παίξει ρόλο ποια οφέλη προσδοκούν από τη Δύση. Ο Κιλιτσντάρογλου θα κάνει μία στροφή προς τη Δύση, αλλά ταυτόχρονα δε θα διαταράξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ούτε θα επιχειρήσει να σβήσει τον αντιαμερικανισμό που υπάρχει στη γειτονική χώρα», σημειώνει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr