Δεν ήταν τεθωρακισμένο, ήταν τρακτέρ: Ρωσικά fake news η ανατίναξη άρματος Leopard της Ουκρανίας; Η ανάλυση του Associated Press
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένα κακής ανάλυσης, ασπρόμαυρο βίντεο που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Ρωσία, προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι ο στρατός της ανατίναξε μερικά από τα πιο σημαντικά άρματα μάχης της Ουκρανίας, στην πραγματικότητα δείχνει την καταστροφή ενός τρακτέρ, σύμφωνα με την ανάλυση του Associated Press.
Τη Δευτέρα (05/06) η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις της χώρας είχαν «εξολοθρεύσει» οχτώ -γερμανικής κατασκευής - άρματα μάχης Leopard, που αποτελούν και από τα πιο προηγμένα και ισχυρά όπλα στη διάθεση της Ουκρανίας, μετά την παραχώρησή τους στη χώρα από το ΝΑΤΟ.
⚡️@mod_russia: On June 5, AFU lost in South Donetsk direction 28 tanks, including 8⃣ Germany-manufactured Leopard tanks, 3⃣ French-manufactured AMX-10 wheeled tanks and 109 armoured fighting vehicles.
— Russian Embassy in USA 🇷🇺 (@RusEmbUSA) June 5, 2023
🔗https://t.co/SvnVEwhrH3 pic.twitter.com/jzaG6wfDOc
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Τρίτη, ανήρτησε ένα βίντεο στο Telegram, το οποίο, όπως ισχυριζόταν, έδειχνε «πλάνα από την καταστροφή ξένων τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard».
Το βίντεο προβλήθηκε εκτενώς από ρωσικούς κρατικά ελεγχόμενους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι ανέφεραν ότι η καταγραφή έγινε από το σύστημα θερμικής απεικόνισης ενός επιθετικού ελικοπτέρου KA-52 Alligator. Στο οπτικοακουστικο υλικό διακρίνονται αρκετές μαύρες σιλουέτες οχημάτων, λίγο πριν το ελικόπτερο εκτοξεύσει έναν κατευθυνόμενο πύραυλο που πλήττει ένα από αυτά, προκαλώντας την έκρηξή του. «Άμεσο χτύπημα!», αναφέρει μία φωνή στην καταγραφή, μιλώντας στα ρωσικά.
Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 18 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, η οποία ελπίζει, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, να παραλάβει περίπου 100 τεθωρακισμένα, από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ. Τα Leopard 2 είναι από τα πιο ευέλικτα και βαριά θωρακισμένα άρματα μάχης στον κόσμο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία τους, Krauss-Maffei Wegmann, διαθέτουν πυροβόλα 120 χιλιοστών, ικανά να διαπερνούν τα ρωσικά άρματα της σοβιετικής εποχής, από απόσταση μεγαλύτερη των 4 χιλιομέτρων. Αυτή την εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν κάποιο από τα Leopard έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχη.
Σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του ρωσικού βίντεο στο διαδίκτυο, εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων και στρατιωτικοί bloggers άρχισαν να αμφισβητούν ότι ο πύραυλος του ελικοπτέρου έπληξε άρμα, πόσο μάλλον Leopard. Σύμφωνα με την οπτική ανάλυση του AP, τα οχήματα που φαίνονται στο βίντεο, το οποίο έχει καταγραφεί βραδινές ώρες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεγάλα κομμάτια σταθερών γεωργικών μηχανημάτων σταθμευμένα σε ένα χωράφι. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν αυτοκινούμενο ψεκαστήρα και δύο θεριζοαλωνιστικές μηχανές που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή καλαμποκιού και σιταριού. Το όχημα που χτυπήθηκε από τον ρωσικό πύραυλο έχει τέσσερις μεγάλους τροχούς και βρίσκεται αρκετά ψηλά από το έδαφος. Τα άρματα μάχης Leopard 2 είναι χαμηλά και έχουν «πέλματα», όπως μια μπουλντόζα.
Η ρωσική πρεσβεία ισχυρίστηκε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τρία γαλλικής κατασκευής ελαφριά άρματα μάχης AMX-10, τα οποία έχουν ρόδες. Ωστόσο, τα AMX-10 έχουν έξι τροχούς, όχι τέσσερις. Η μορφή του οχήματος που καταστράφηκε στο βίντεο φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αυτοκινούμενο ψεκαστήρα, έναν τύπο εξειδικευμένου τρακτέρ, συνηθισμένου στις σύγχρονες γεωργικές εργασίες.
Τα συστήματα θερμικής απεικόνισης, όπως αυτό του ρωσικού ελικοπτέρου, έχουν τη δυνατότητα να , ανιχνεύουν πηγές θερμότητας, ώστε να στοχεύουν εχθρικά άρματα και φορτηγά σε συνθήκες καπνού ή χαμηλού φωτισμού. Στο βίντεο, τα σταθερά οχήματα εμφανίζονται μαύρα, γεγονός που σημαίνει ότι, οι κινητήρες τους ήταν ψυχροί, δηλαδή δε λειτουργούσαν.
Συνήθως, τα πληρώματα των αρμάτων που επιχειρούν στις γραμμές του μετώπου κρύβονται στη βλάστηση ή πίσω από κτίρια. Εμφανίζονται μόνο για να κινηθούν και να πυροβολήσουν, εξήγησαν στο πρακτορείο δύο ειδικοί στα στρατιωτικά οχήματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο τα άρματα να σταθμεύουν σε ανοιχτό χώρο, όπου θα αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους εχθρούς τους.
«Μάλλον επρόκειτο για κομμάτι βαρέως γεωργικού εξοπλισμού»
Οι δύο εμπειρογνώμονες παρακολούθησαν το ρωσικό βίντεο και σημείωσαν ότι, το όχημα που χτυπήθηκε από τον πύραυλο του ελικοπτέρου δεν ήταν Leopard, ούτε και κανενός άλλου τύπου τεθωρακισμένο όχημα. «Η μορφή του συγκεκριμένου οχήματος ή αντικειμένου δεν φαίνεται ανάλογη με αυτήν που θα περίμενα για ένα άρμα Leopard», σημείωσε ο George Barros, ο οποίος ηγείται της ομάδας γεωχωρικών πληροφοριών για τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. «Συμφωνώ ότι μάλλον επρόκειτο για ένα κομμάτι βαρέως γεωργικού εξοπλισμού», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο ερευνητικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Atlantic Council, Valentin Chatelet, απέκλεισε κατηγορηματικά ότι τα οχήματα του βίντεο είναι άρματα μάχης Leopard. «Η θερμική κάμερα στρέφεται σε τρία οχήματα τα οποία φαίνεται να είναι θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Ο πρώτος στόχος που χτυπούν είναι πιθανότατα ψεκαστήρας», υπογράμμισε.
Κατά καιρούς, από την αρχή του πολέμου, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι, ο ρωσικός στρατός είναι διαβόητος για τους ισχυρισμούς περί μεγάλων νικών που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς. «Αν παρακολουθήσετε τι δημοσιεύουν και τι ισχυρίζονται, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πέσει εξωφρενικά έξω για πληθώρα διαφορετικών περιστατικών, είτε πρόκειται πρόκειται για χτυπήματα οπλικών συστημάτων που δεν είχαν ποτέ παραδοθεί, είτε για διαδοχικές, επίσημες ανακοινώσεις περί κατάληψης χωριών ή οικισμών στα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ», καταλήγει ο Barros.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr