Ερντογάν: Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο - Στην Ανατολική Μεσόγειο ο 6ος στόλος
Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Τουρκία, με τον Ερντογάν να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Φοβούμενη μήπως μείνει εκτός των ενεργειακών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιχειρεί να εισβάλει στο επίκεντρο των εξελίξεων όπως εκείνη ξέρει καλύτερα: Κατά τρόπο πειρατικό και ολομέτωπο, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα όπλα της καθώς και το σύνολο των γκρίζων διεκδικήσεών της από το Αιγαίο έως και τα νερά της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμη η τουρκική ηγεσία δεν χάνει πια ευκαιρία να τρίζει τα δόντια προς όλες τις πλευρές.
Μιλώντας από το βήμα της τελετής καθέλκυσης νέας τουρκικής κορβέτας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν «ληστή» να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, φωτογραφίζοντας προφανώς ως «ληστές» την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα αλλά και όσους τολμούν να συνεργάζονται μαζί τους.
Προγραμματισμένες γεωτρητικές έρευνες
Ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil αναμένεται ωστόσο, σε πείσμα των τουρκικών απειλών, να ξεκινήσει κανονικά τις προγραμματισμένες γεωτρητικές του έρευνες στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ μέσα στα επόμενα 24ωρα. Οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές εξέδωσαν σχετική NAVTEX (364/18), με την οποία δεσμεύουν την επίμαχη περιοχή από τις 10 Νοεμβρίου (από το ερχόμενο Σάββατο) έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2019.
Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να προκαλέσουν την Exxon, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσουν γενικώς. Ο Τούρκος πρόεδρος άλλωστε επιδεικνύει συχνά τις... άγριες διαθέσεις του.
«Δεν θα επιτρέψουμε πρωτοβουλίες που αγνοούν την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, με στόχο στην ουσία να υφαρπάξουν τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Όσοι υποθέτουν ότι θα μπορούσαν να δράσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας έχουν τώρα αρχίσει να καταλαβαίνουν πόσο σφάλλουν. Δεν θα αφήσουμε ληστές στη θάλασσα, όπως δεν αφήσαμε ατιμώρητους και τους τρομοκράτες στη Συρία», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.
Αμερικανικά πολεμικά πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο
Για παν ενδεχόμενο, ωστόσο, αμερικανικά πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου πλέουν ήδη στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως, άλλωστε, και δυνάμεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Βρετανίας, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα προς την πλευρά της Άγκυρας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να παρασυρθεί από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας.
Εδώ και ημέρες, η τουρκική πλευρά, πάντως, επιμένει, με πρόσχημα τη συζήτηση περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια (αν και η ίδια γνωρίζει καλά πως μια τέτοια επέκταση δεν πρόκειται να δρομολογηθεί άμεσα, ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο), να υπενθυμίζει στην Ελλάδα εκείνη την απειλή πολέμου (casus belli) του 1995, μια απειλή που, βέβαια, ποτέ δεν αποσύρθηκε από το τραπέζι.
Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση προ ημερών, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, δεν εξαπέλυσε, ωστόσο, μόνο απειλές κατά της Ελλάδας αλλά και μια... εκβιαστική πρόταση που έρχεται να εκφράσει τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας.
Ο Ακάρ «κάλεσε» συγκεκριμένα την Αθήνα να προσέλθει στο τραπέζι προς μια συνολική διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων της με την Τουρκία. «Τους λέμε “ελάτε να συζητήσουμε. Όχι όμως τμηματικά”. Να συζητηθούν όλα τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά. Οι ειδικοί ας τα επιλύσουν. Να μην εστιάζουμε μια ημέρα σε ένα πρόβλημα και την άλλη μέρα σε άλλο», διεμήνυσε ο ιδιαίτερα «ομιλητικός» ειδικά το τελευταίο διάστημα Τούρκος υπουργός Άμυνας, φανερώνοντας έτσι και την πραγματική στόχευση της Άγκυρας.
Το καθεστώς Ερντογάν θα ήθελε, αξιοποιώντας κατά τρόπο εκβιαστικό τις απειλές του σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να σύρει την Αθήνα σε μια διαπραγμάτευση επί του συνόλου των θεμάτων (βάζοντας στο ίδιο καλάθι, για παράδειγμα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη με τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων με την επήρεια του Καστελόριζου). Σε μια διαπραγμάτευση δηλαδή, από την οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr