Αμφιλεγόμενη απόφαση στη Φουκουσίμα: «Πράσινο φως» από την ΙΑΕΑ στη ρίψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
To σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον ωκεανό μέρος νερών που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα ενέκρινε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργριας (ΙΑΕΑ).
Μετά από διετή ανασκόπηση, οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως τα σχέδια της Ιαπωνίας ήταν συνεπή με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ότι θα είχαν «αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
«Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή νύχτα σήμερα», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα προτού του παραδώσει έναν παχύ μπλε φάκελο που περιέχει την τελική έκθεση.
Η Ιαπωνία δεν έχει καθορίσει ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, η οποία θα χρειαστεί περίπου 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα για την πυρηνική ενέργεια για το Tokyo Electric Power (Tepco) 9501.T. Η γνωμοδότηση της πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα υπέστη τριπλή καταστροφή την 11η Μαρτίου 2011 — όταν επλήγη από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα.
Το τσουνάμι προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.
Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε διαρροές ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.
Για αρκετές ακόμα δεκαετίες οι εργασίες απορρύπανσης
Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη, όμως οι αρχές της Ιαπωνίας είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, δηλαδή την αποθήκευση περίπου 1,33 τόνου υδάτων –από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες–, καθώς οι δυνατότητες για αυτό προσεχώς φτάνουν σε κορεσμό.
Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει αυτά τα νερά στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.
Η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.
Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.
- Ο εφιάλτης ξυπνά: Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν - Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά
- «Μας θύμισε την τραγωδία με το Helios»: Τι περιγράφει επιβάτης της πτήσης που προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στη Νάπολη λόγω βλάβης
- Σπίρτζης: Εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές για να έχουν χρόνο οι υποψήφιοι να απευθυνθούν στον κόσμο
- Γιάννης Κότσιρας στο ethnos.gr: «Κάθε πρόβα με τον Σταύρο Ξαρχάκο είναι μια συναυλία, μας διευθύνει με το ίδιο πάθος»
- Δημόσιο: Οι αυξήσεις που φέρνει το νέο μισθολόγιο - Πώς αλλάζουν μισθοί και επιδόματα από το 2024
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr