Γιατί οι Πακιστανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους: «Πουλάνε χωράφια και χρυσαφικά για να αγοράσουν τον θάνατο τους»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Από την Αίγυπτο μας επιβεβαίωσαν ότι περίπου 368 άτομα είναι Πακιστανοί. Δώδεκα είναι αυτοί που διασώθηκαν και βρίσκονται στη Μαλακάσα. Δύο ήταν τραυματισμένοι και τώρα είναι καλά. Τα παιδιά που ήταν στο καράβι ήταν 12,14,15 και 18 ετών στην πλειοψηφία», σημείωσε μιλώντας πρόσφατα στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας-Πακιστάν, Syed Mohammad Jamil, αναφερόμενος στον αριθμό των θυμάτων που θρηνεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, το οποίο έγινε πριν από είκοσι περίπου μέρες, παραμένει όμως -και θα παραμένει-επίκαιρο.
Όπως έγινε γνωστό, περίπου οι μισοί από τους 800 ή 700 που επέβαιναν στο αιγυπτιακό αλιευτικό ήταν Πακιστανοί υπήκοοι. Οι διακινητές φέρονται να τους εξανάγκασαν να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κλειδωμένοι στο αμπάρι μαζί με τα γυναικόπαιδα, όπου οι πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ατυχήματος είναι λιγοστές.
Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου είναι το τρίτο, στο οποίο Πακιστανοί υπήκοοι χάνουν τις ζωές τους, τους τελευταίους πέντε μήνες στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Τι τους εξωθεί όμως να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο;
Αλλεπάλληλες κρίσεις
Το Πακιστάν τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο μια παρατεταμένη οικονομική και πολιτική κρίση. Το 2019 προσέφυγε για 22η φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνάπτοντας δανειακή σύμβαση 6 δισεκατομμυρίων. Μετά από περίπου τρία χρόνια ο τότε πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη Ιμράν Χαν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ο πρόεδρος του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου και μέλος της πολιτικής δυναστείας των Σαρίφ, Σεχμπάζ Σαρίφ.
Ο Χαν δεν αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τον στρατό ότι συνωμότησαν εναντίον του, επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του απομάκρυνε το Πακιστάν από τη σφαίρα επιρροής της Ουάσιγκτον. Αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης, που ξέσπασε, αποτέλεσε η σύλληψη του που είχε ως αποτέλεσμα βίαιες διαδηλώσεις να παραλύσουν τη χώρα.
Στο μέτωπο της οικονομίας ο γενικός πληθωρισμός έχει αγγίξει το 38%, ενώ η πακιστανική ρουπία απώλεσε το 20% της αξίας της μόνο το 2022. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου μετά από μια 8μηνη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατέληξε σε νέα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου 3 δισεκατομμυρίων.
H διττή κρίση έχει προκαλέσει μια μαζική έξοδο από τη χώρα. Υπολογίζεται ότι το 2022 οι μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκαν, με τον αριθμό των Πακιστανών υπηκόων που μετανάστευσαν να ανεβαίνει στις 800.000 από τις 225.000. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός, πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες άνθρωποι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εργασιακή Visa και έτσι αποφάσισαν να επιβιβαστούν σε σαπιοκάραβα, όπως το αλιευτικό που ναυάγησε στην Πύλο.
«Αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στο Πακιστάν είναι προβληματική. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ανεργία, ακρίβεια. Έτσι όχι μόνο από τα χωριά αλλά και μορφωμένοι νέοι, γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες, όλοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα», εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας-Πακιστάν και προσθέτει «Είναι τραγική η κατάσταση, ειλικρινά. Έχουν αρχίσει οι αυτοκτονίες, βάζουν φωτιές. Φανταστείτε ότι το μία ρουπία έχει φτάσει 315 ευρώ. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει φαγητό ή να πληρώσει το ρεύμα, που ακριβαίνει συνέχεια».
Μια επιπλέον παράμετρο αποτελεί η κλιματική κρίση. Το Πακιστάν παρά τη μικρή συμβολή του στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι η 8η πιο ευάλωτη χώρα στον κόσμο στην κλιματική κρίση. Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2022 συμπίεσαν περαιτέρω την οικονομία, μειώνοντας το ΑΕΠ του κατά 2,2%. Στο πέρασμα τους κατέστρεψαν καλλιέργειες και κρίσιμες υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης. Υπολογίζεται ότι συνολικά επηρέασαν 33 εκατ. πολίτες, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000 και τους εκτοπισμένους να ανέρχονται στα 8. εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Unicef έξι μήνες μετά, 20 εκατ. πολίτες χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν και 10 εκατ. δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι μουσώνες. Λιώνουν πάρα πολύ γρήγορα οι πάγοι στα βουνά από τη ζέστη και τον Ιούλιο θα γίνουν μεγάλες πλημμύρες. Θα γίνει ολική καταστροφή, καθώς είναι ήδη κατεστραμμένες οι περιοχές. Οι πολίτες φεύγουν από τα χωριά τους», σχολιάζει ο Syed Mohammad Jamil.
Νέες πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές
Εντωμεταξύ, λόγω της αυστηροποίησης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να ακολουθήσουν την οδό της Κεντρικής Μεσογείου. «Παλιά όλοι οι μετανάστες μαζεύονταν στην Τουρκία, αλλά τώρα έχουν μάθει ότι υπάρχει φράχτης και το μικρό σκάφος είναι επικίνδυνο, γι' αυτό διαλέγουν τον δρόμο από την Αίγυπτο και τη Λιβύη για την Ιταλία, που είναι πολύ πιο επικίνδυνος. Να σας πω ότι δεν ήταν μόνο αυτό το σκάφος. Έπιασαν άλλα δύο και ένα αγνοείται» επισημαίνει ο Syed Mohammad Jamil, συμπληρώνοντας «Πουλάνε χωράφια, χρυσαφικά, παίρνουν δανεικά με τόκους για να αγοράσουν τον θάνατο τους».
Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με το Al Jazeera, οι διακινητές πλέον ακολουθούν μια νέα πρακτική, που περιλαμβάνει την ημι-νόμιμη μετακίνηση των μεταναστών και περιορίζει τις δυνατότητες των πακιστανικών αρχών να παρέμβουν. Πιο συγκεκριμένα, με το αζημίωτο τους βοηθάνε να αποκτήσουν εργασιακή ή τουριστική βίζα για τη Λιβύη ή την Αίγυπτο, ενώ είθισται να μένουν εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επιβιβάζονται στα δουλεμπορικά με προορισμό την Ιταλία.
«Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Λιβύης και της Αιγύπτου να μη γίνει ξανά τέτοιο ταξίδι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.000 με 5.000 ακόμα στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, που περιμένουν για να ξεκινήσουν το ταξίδι, δυστυχώς», σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας- Πακιστάν.
Κλείνοντας, ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι θα κυρωθεί άμεσα η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Πακιστάν για τους εποχικά εργαζόμενους. Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση άδειων διάρκειας 9 μηνών σε πολίτες τρίτων χωρών, ωστόσο έχει επικριθεί, καθώς δεν τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια με την πάροδο των χρόνων, ούτε να φέρουν μαζί τους τις οικογένειες τους.
- Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: Η ατζέντα οικονομίας και ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»
- «Πουλάνε χωράφια και χρυσαφικά για να αγοράσουν τον θάνατο τους»: Γιατί οι Πακιστανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους
- Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα φάρμακα - Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις και οι στρεβλώσεις της αγοράς
- «Καμπανάκι» από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: Νέες επιστολές στον πρωθυπουργό - Τι ζητούν άμεσα και οι προτεραιότητες που θέτουν
- Συνταξιούχοι: Αυξήσεις με 4 κινήσεις - Τα οφέλη για εργαζόμενους και όσους έχουν προσωπική διαφορά
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr