Αυτό μάλιστα, είναι… youth pass: Πρόταση στην Ισπανία για 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η αριστερή υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz, πρότεινε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, δίνοντας σε κάθε νέο της χώρας 20.000 ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν για σπουδές, κατάρτιση ή ίδρυση επιχείρησης μόλις συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Sumar της οποίας ηγείται η Diaz, η πρωτοβουλία θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ, που θα συγκεντρωθούν από τη φορολόγηση των πλουσίων.
Το Sumar δήλωσε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή τα εισοδήματα των πολιτών. Οι πληρωμές, οι οποίες θα ξεκινούσαν από την ηλικία των 18 ετών και θα συνεχίζονταν μέχρι την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονταν από διοικητική υποστήριξη για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.
«Θα δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», δήλωσε ο Diaz σε συγκέντρωση ξένων ανταποκριτών στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τετάρτης.
«Προτείνουμε να δίνονται στους πολίτες 20.000 ευρώ, όταν γίνονται 18 ετών, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν, είτε σπουδάζοντας είτε ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση. Αυτό είναι το διακύβευμα της 23ης Ιουλίου», συμπλήρωσε.
Αντιδράσεις για το μέτρο και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος
Η Diaz επιβεβαίωσε ότι η πολιτική -που ονομάζεται «καθολική κληρονομιά»- θα είναι διαθέσιμη για όλους τους νέους Ισπανούς, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των ατόμων που κερδίζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το Sumar εκτιμά ότι θα κοστίσει 0,8% του ισπανικού ΑΕΠ.
Η υπουργός δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα της και να γίνει επιθεωρήτρια εργασίας, επειδή η οικογένεια της δεν είχε τα χρήματα να την στηρίξει.
«Το να γίνω επιθεωρήτρια εργασίας στην Ισπανία θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια» είπε. «Δεν είμαι επιθεωρήτρια, επειδή είμαι κόρη γονέων της εργατικής τάξης. Πρόκειται για ένα μέτρο αναδιανομής που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν μέλλον ανεξάρτητα από το επώνυμό τους».
Η πρόταση του Sumar έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. «Όποιος προτείνει τη χορήγηση επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς ή περιορισμούς που αφορούν τους στόχους, πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί, διότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια» δήλωσε η Nadia Calvino, υπουργός Οικονομικών του κυβερνητικού συνασπισμού.
- Δίκη για δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι
- Προγραμματικές δηλώσεις: Αυξήσεις μισθών, εφάπαξ, youth pass – Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη Βουλή
- Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες σε ειδικά μαθήματα και δοκιμασίες – Πώς θα τις δείτε
- Άλλο ένα θύμα των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ: Γυναίκα κατέληξε στη Λέσβο περιμένοντας το ασθενοφόρο
- Τρομακτική περιγραφή επιβάτη του αεροπλάνου που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Νάπολη: Όλοι γύρω μας ήταν σε υστερία, η άτρακτος έτρεμε
- Δωδώνη: Ζημιές 4,5 εκατ. έφερε η εκτόξευση του κόστους - Επενδυτικό σχέδιο 7,4 εκατ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr