Η Louis Vuitton χωρίς τον Αλέν Σεβαλιέ: Ιστορία πίσω από τη δόξα (pics)
Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του οίκου που αποχαιρετά τον Αλέν Σεβαλιέ, μέσα από ημερομηνίες-σταθμούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Οίκος Πολυτελείας Louis Vuitton επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα τον θάνατο ενός εκ των ιδρυτών του, του Αλέν Σεβαλιέ. «Έθεσε την ευφυΐα και το ταλέντο του στην υπηρεσία της πολιτικής και της βιομηχανίας συμβάλλοντας με το όραμα και την αποφασιστικότητά του στο να εγκατασταθεί η Γαλλία στην πρώτη θέση στον τομέα των ειδών πολυτελείας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία θανάτου ούτε την ηλικία του Σεβαλιέ.
Με αφορμή την απώλεια του Vuitton για τη διεθνή βιομηχανία της Μόδας, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην έως τώρα πορεία του πολυτελούς οίκου ρούχων και αξεσουάρ, με ημερομηνίες-σταθμούς.
- - Η φίρμα ιδρύθηκε το 1854 στη Γαλλία, από τον Louis Vuitton. Το πάθος του για τα ταξίδια, τον έκανε να σχεδιάζει είδη ταξιδιού, ξεχωρίζοντας πολύ γρήγορα και γνωρίζοντας μεγάλη αναγνωρισιμότητα.
- - Το πρώτο κατάστημα του Οίκου άνοιξε το 1885 στο Λονδίνο, ενώ η πρώτη γνωστή σειρά κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, με την ονομασία «Damier canvas». Ακολούθησε στη διαδοχή ο Georges Vuitton που έφερε τη σειρά «Monogram canvas» για να προστατεύσει το brand από την αντιγραφή.
- - Το 1998 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου ο Marc Jacobs, χρόνια πριν ιδρύσει το δικό του πολύ αναγνωρίσιμο πλέον brand.
- - Το 2003 ο Takashi Murakami έφερε το «multicolor monogram canvas» που αποτελείται από το μοτίβο σε 33 διαφορετικά χρώματα πάνω σε άσπρο ή μαύρο καμβά.
- - Το 1987 ο Louis Vuitton συγχωνεύεται με τον οίκο Moët Hennessy (από τότε τα αρχικά του είναι LVMH), πρόεδρος του οποίου ήταν τότε ο Ανρί Ρακαμιέ. Έκτοτε, ο όμιλος μετατρέπεται σε μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στον χώρο της Μόδας.
- - Ο LVMH έχει εργοστάσια στις εξής χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες. Διατηρεί, επίσης, εργαστήριο λίγο έξω από το Παρίσι (Αsnieres) για τις ειδικές παραγγελίες που φτάνουν τις 450 τον χρόνο.
- - Παρά την κυρίαρχη θέση που κατέχει στη βιομηχανία της Μόδας, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Louis Vuitton είναι οι απομιμήσεις. Η εταιρεία δηλώνει ότι μόνο το 1% των προϊόντων που κυκλοφορούν είναι αυθεντικά. Έχει στείλει στο δικαστήριο 13.000 υποθέσεις και έχουν τιμωρηθεί 1.000 εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις απομίμησης.
- - Παρά τις απώλειες από τα προϊόντα «μαϊμού», το Forbes αναφέρει ότι η αξία του Οίκου ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια (στοιχεία 2014).
- - Ο Οίκος μετρά περισσότερα από 460 καταστήματα παγκοσμίως, ενώ λειτουργεί σε περισσότερες από 50 χώρες.
- - Τα κέρδη του Louis Vuitton από τις πωλήσεις μόνο το 2017 ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ.
- - Στις αρχές του 2019, η εταιρεία αναμένεται να ανοίξει 16 νέα εργαστήρια με δέρματα, στη Γαλλία.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μπορεί κανείς να διαβάσει τα εξής: «Όταν ήταν 16 ετών, ο Louis Vuitton πήρε μια απόφαση που θα άλλαζε όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και των γιων του και των επόμενων γενεών: θα γινόταν ο "άρχοντας" της βαλίτσας». Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως ο στόχος του επετεύχθη - και με το παραπάνω.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr