Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα
«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη μουσουλμανική κοινότητα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επίθεση κατά της Ελλάδας για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απαντώντας σε ερώτημα της δημοσιογράφου Μαρίας Ψαρά για το OPEN TV στο πλαίσιο του 54ου Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και τη μουσουλμανική κοινότητα».
«Η Ελλάδα προς το παρόν δεν ελέγχεται και δεν επιτηρείται από την Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και τη μουσουλμανική κοινότητα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα. Οι Τούρκοι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την τουρκική τους ονομασία παρότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς αυτό». Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. «Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν για αυτό, αλλά το κάνουμε λόγω των δικών μας αξιών», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου έρχονται μετά το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Μογκερίνι: Πλήρης η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Κύπρο για την ΑΟΖ
Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μετά και τις τουρκικές προκλήσεις.
Η Μογκερίνι ανέφερε ότι κατά τη διάσκεψη, που μετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδεχόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως είπε, η ΕΕ είναι έτοιμη και διαθέσιμη να υποβοηθήσει την διαδικασία, όταν ο ΟΗΕ κρίνει πως μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου.
«Επαναλάβαμε τη θέση μας σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία σε σχέση με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», ανέφερε.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, «η ΕΕ επανέλαβε επίσης τη θέση της για τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της στον τομέα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr