Ισραήλ: Προσφυγή κατά του νόμου που περιορίζει τις ίδιες τις εξουσίες του θα παρουσιασθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προσφυγή κατά του νέου νόμου που περιορίζει τις ίδιες τις εξουσίες του θα παρουσιασθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, φέρνοντάς το σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του που επιχειρούν ευρεία και επίμαχη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου υπερψήφισε στην Κνεσέτ τροπολογία της δικαστικής μεταρρύθμισης που περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξετάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις ως προς τον εύλογό χαρακτήρα τους, έχοντας την δυνατότητα της ακύρωσής τους. Την ψηφοφορία μποϊκόταρε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ενώ νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης οργανώνονται στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ακρόαση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο. Το Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση για αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου. Ο σχετικός νόμος ετέθη σε ισχύ σήμερα.
Ισραηλινή οργάνωση και ο δικηγορικός σύλλογος του Ισραήλ έχουν ζητήσει παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο νέος νόμος και η ευρύτερη δικαστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν ως στόχο την «εξισορρόπηση των εξουσιών» και ειδικότερα τον περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει γίνει «υπερβολικά» επεμβατικό.
Η ρύθμιση για τον «εύλογο χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων, η οποία ψηφίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση την νύκτα της 10ης προς την 11η Ιουλίου, ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για φορολογική απάτη, έπειτα από παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αλλες ρυθμίσεις της δικαστικής μεταρρύθμισης που προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες είναι εκείνες που τροποποιούν την διαδικασία διορισμού των δικαστών, η οποία επίσης έχει ψηφισθεί σε πρώτη ανάγνωση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής εναντίον του απόφασης.
Στο Ισραήλ εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.
Η μεταρρύθμιση έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία, έχει πυροδοτήσει πρωτοφανές πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας και έχει προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό για την κατάσταση της 75χρονης ισραηλινής δημοκρατίας.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr