Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Τουρκίας να βγάλει στα ανοιχτά της Μεσογείου ξανά γεωτρύπανο - Το μήνυμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ξάφνιασε λίγο η ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας ότι το πιο καινούριο γεωτρύπανο και το πιο εξελιγμένο του στόλου θα βγει στη Μεσόγειο. Αν και είχε προαναγγελθεί από πέρυσι ότι θα έβγαινε, η κίνηση εν μέσω του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα ελληνο-τουρκικά να βγει τώρα ένα γεωτρύπανο, σηκώνει -όσο να ‘ναι- το «φρύδι» της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης.
Η περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο είναι αρκετά νότια από τις ακτές της Τουρκίας και αυτό ίσως δείχνει τις διαθέσεις της Άγκυρας. Αυτές που αποκάλυψε και ο Χακάν Φιντάν στους πρέσβεις.
Πάντως, παρά το καλό κλίμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει υποχώρηση στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Εκεί που τα γεωτρύπανα κινούνταν «συντηρητικά» εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή γύρω από τις ακτές της Τουρκίας, τώρα κατεβαίνει αρκετά πιο κάτω και πιο δυτικά το γεωτρύπανο. Κάτι που δείχνει ότι η Άγκυρα ‘ανοίγεται’ στη Μεσόγειο. Και θέλει να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα. Παρότι επιθυμεί να κάτσει και στο τραπέζι με τους γείτονές της.
Πιέσεις για έκθεση σχετικά με τις απελάσεις της Ίμβρου
Θέμα στην Τουρκία έγινε όμως και η ακύρωση έκθεσης σχετικά με τις απελάσεις στην Ίμβρο το ‘64, που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει στην Ίμβρο στις 17 Αυγούστου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η οποία ακυρώθηκε λόγω πιέσεων. Επρόκειτο για μία έκθεση με φωτογραφίες, που συνέλεξε η Τουρκάλα δημοσιογράφος, Μελικέ Τσαπάν, από ερειπωμένα Ρωμαίικα σπίτια για να τιμήσει τη μνήμη των απελαθέντων.
Η πρωτοβουλία της, ωστόσο, προσέκρουσε στις εθνικιστικές αντιλήψεις ορισμένων Τούρκων κατοίκων της Ίμβρου. Άρχισαν τις πιέσεις μέσω των social media. Στην πορεία βγήκε μια απειλητική ανακοίνωση εναντίον της δημοσιογράφου, ότι θα την οδηγήσουν στον εισαγγελέα για την έκθεση και την κατηγόρησαν ότι προδίδει το κράτος της, όταν η Ελλάδα στη Θράκη καταπιέζει, όπως ισχυρίστηκαν τους μουσουλμάνους εκεί, ενώ στην Ίμβρο ανοίγουν ελληνικά σχολεία.
Όλα αυτά οδήγησαν την Τουρκάλα δημοσιογράφο στην ακύρωση της πραγματοποίησης της έκθεσης. Το γεγονός αυτό άνοιξε ξανά μια συζήτηση για το πόσο τελικά είναι ανοιχτή η τουρκική κοινωνία στην αναγνώριση κάποιων λαθών της ιστορίας απέναντι στις μειονότητες.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr