Politico για την φωτιά στον Έβρο: Στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για την μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης ξεφεύγει από τον έλεγχο», σημειώνει το Politico σε άρθρο του αφιερωμένο στη μεγάλη φωτιά στον Έβρο η οποία καίει για 11η συνεχόμενη ημέρα ενώ αναφέρεται και στις σημαντικές ελλείψεις της χώρας μας όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα, αναφέρεται και στο περιστατικό με τον «σερίφη» που «συνέλαβε» μετανάστες και τους κατηγόρησε για εμπρησμό καθώς και τα θύματα στο δάσος της Δαδιάς.
Αναλυτικά, το Politico αναφέρει:
Τη Δευτέρα, οι πυροσβέστες αγωνίστηκαν για 10η συνεχή ημέρα για να περιορίσουν τις φλόγες που καταστρέφουν τη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, όπου πολλαπλές πυρκαγιές έχουν σχηματίσει μια θανατηφόρα κόλαση.
Οι Αρχές λένε ότι η αρχική πυρκαγιά κοντά στην Αλεξανδρούπολη πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό. Αλλά ενώ η οργή μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης. Και ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον που να φταίει.
Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στη σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές.
Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατηγόρησε τους «κακοποιούς εμπρηστές» για τις πυρκαγιές σε ένα οργισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα την περασμένη εβδομάδα. «Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε», είπε.
Με περισσότερα από 770.000 στέμματα να έχουν γίνει στάχτη - μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Νέας Υόρκης - η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 2000.
Είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που καίνε σήμερα στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γης. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η καταστροφή αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρή καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές (και) συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Janez Lenarcic, ο Επίτροπος της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων, με αφορμή την πυρκαγιά στον Έβρο.
Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενισχύσουν ιδιαίτερα τη διαχείριση των δασών τους, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα μέσα από μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει την πρόληψη, η αντίδρασή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.
Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ ξεσπούν από τους ανθρώπους. Είτε αυτό γίνεται σκόπιμα, είτε όχι. Ωστόσο, η έμφαση στο τι προκάλεσε τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους εμπειρογνώμονες.
Ο Victor Resco de Dios, καθηγητής δασικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Lleida της Ισπανίας, δήλωσε ότι η εστίαση στο ποιος ή τι προκάλεσε τη φωτιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «κατηγορούν για τις πυρκαγιές άτομα» και να μην παραδέχονται αποτυχίες στην πολιτική τους.
«Εάν η συζήτηση γίνεται γύρω από το τι έκανε τη φωτιά να εξαπλωθεί, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών - και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη θα μπορούσε να βαρύνει τους πολιτικούς», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει πως: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».
Σε όλη την Ελλάδα, οι πυρκαγιές - και η πολιτική εστίαση στην εξεύρεση ενόχων - υποδαυλίζουν τις υπάρχουσες εντάσεις.
«Οι ντόπιοι έδειξαν με το δάχτυλο μετανάστες και πρόσφυγες»
Στον Έβρο, οι ντόπιοι έδειξαν με το δάχτυλο μετανάστες και πρόσφυγες – καθώς η περιοχή, είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα, αποτελεί συχνό σημείο διέλευσης για όσους αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο Πάρις Παπαδάκης, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Ελληνική Λύση που εκπροσωπεί τον Έβρο. «Έχουν έρθει εδώ συντονισμένα και οι παράτυποι μετανάστες έβαλαν συγκεκριμένα φωτιά σε πάνω από 10 μέρη», υποστήριξε.
Αρκετές εφημερίδες έγραψαν εμπρηστικούς τίτλους που κατηγορούσαν τους μετανάστες.
Ορισμένοι ντόπιοι κυνήγησαν κυριολεκτικά τους αποδιοπομπαίους τράγους. Σε μια περίπτωση κλείδωσαν 13 αιτούντες άσυλο που κατηγορούσαν για εμπρησμό σε ένα φορτηγάκι. Η εισαγγελία της Αλεξανδρούπολης απήγγειλε στους 13 κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι απαγωγείς τους αναμένεται να δικαστούν.
«Δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμό - Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι»
Ακόμη, το Politico, επικαλείται και δηλώσεις σχετικές που έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και συνεχίζει:
Η Ελλάδα έχει συλλάβει δεκάδες ύποπτους εμπρηστές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.
Για παράδειγμα, τρία από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη αφέθηκαν ελεύθερα. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν στην κατοχή τους, οι οποίοι θεωρήθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν λειτουργούσαν, ενώ τα ύποπτα σπρέι αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αποσμητικά αυτοκινήτων. Ο τέταρτος ύποπτος είναι άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι στιγμής, κανείς -ούτε ντόπιος ούτε μετανάστης- δεν έχει καταδικαστεί για την πρόκληση πυρκαγιών γύρω από τον Έβρο. Όμως οι Αρχές είναι αρκετά σίγουρες ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στα δάση.
Ο Παύλος Παυλίδης, ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι δύο από τα 18 απανθρακωμένα πτώματα στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα ήταν παιδιά.
«Βρέθηκαν όλα σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων σε απόσταση 500 μέτρων», είπε, «προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr