Για πρώτη φορά το Παρίσι έκανε απολύμανση για τα κουνούπια - τίγρης: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα δάγκειου πυρετού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι υγειονομικές αρχές του Παρισιού απολύμαναν για πρώτη φορά περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας για να εξοντώσουν τα κουνούπια – τίγρης. Πρόκειται για ένα είδος που μεταφέρει ασθένειες στον άνθρωπο και η ταχεία εξάπλωσή του στη βόρεια Ευρώπη πιστεύεται ότι επιταχύνθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι δρόμοι έκλεισαν και ζητήθηκε από τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους στο νοτιοανατολικό Παρίσι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς οι ειδικοί ψέκασαν με εντομοκτόνο δέντρα, χώρους πρασίνου και άλλα σημεία όπου αναπαράγονται από κουνούπια.
Το κουνούπι - τίγρης, μπορεί να μεταφέρει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του τσουγκούνια και του Ζίκα και είναι αναγκαία τα μέτρα για την εξόντωσή το.
«Ήταν η πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία», δήλωσε στην τηλεόραση BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Anne Souyris, υπεύθυνη για την πολιτική υγείας. «Η νότια Γαλλία πλήττεται από κουνούπια τίγρης εδώ και μερικά χρόνια», επισήμανε. «Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος», τόνισε, σύμφωνα με την Guardian.
Μια δεύτερη επιχείρηση απολύμανσης προγραμματίστηκε στο προάστιο Colombes βορειοανατολικά του κεντρικού Παρισιού, αφού δεύτερο άτομο νόσησε από δάγκειο πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.
Οι αρχές της πόλης προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη μιας αλυσίδας μετάδοσης στην περιοχή του Παρισιού, όπου ζουν περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι.
Εάν ένα κουνούπι τίγρης τσιμπήσει ένα άτομο που έχει εισάγει έναν ιό από το εξωτερικό, τότε γίνεται φορέας της νόσου.
Πότε ήρθε στην Ευρώπη το κουνούπι - τίγρης
Το κουνούπι τίγρης, έφθασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του αιώνα και έκτοτε πιέζει με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, εγκαθιδρύοντας τον ιό στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι ευδοκίμησε στην ήπειρο εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος καιρός μειώνει την περίοδο επώασης των αυγών του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.
Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2004, βρίσκεται πλέον σε 71 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και σε περιοχές κοντά στις βόρειες ακτές της Μάγχης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο τον Απρίλιο η Marie-Claire Paty, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης ασθενειών.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr