Σκληρό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Άγκυρα θέλει ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ το Ισραήλ τον προσκάλεσε στο Τελ Αβίβ για να συζητήσουν για θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι εδώ 1-1.5 χρόνο η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ για έναν αγωγό φυσικού αερίου, που θα περνάει από την ανατολική ΑΟΖ της Κύπρου. Θέλει να μεταφέρει το τεράστιο κοίτασμα του Λεβιάθαν εκείνη (η Τουρκία) στην Ευρώπη. Αυτή είναι η προσδοκία της Άγκυρας και την έχει προβάλει πολλές φορές.
Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι η κίνηση γίνεται από το Ισραήλ και προσκαλεί την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι: Το Ισραήλ, δηλαδή οι ΗΠΑ, θέλουν να εντάξουν ενδεχομένως την Τουρκία στα σχέδια της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία «γκρινιάζει» εδώ και χρόνια ότι την έχουν αποκλείσει.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ -φαίνεται- να αναλαμβάνουν τώρα ρόλο «κουμπάρου». Ώστε να εντάξουν σιγά σιγά και από μία πλαϊνή πόρτα στο παιχνίδι και την εξίσωση της Μεσογείου και την Τουρκία.
Κρίσιμη η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν για την Άγκυρα
H συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν χαρακτηρίζεται στην Τουρκία «κρίσιμη». Στο πλαίσιο της στροφής που έχει κάνει η Άγκυρα να τα βρει με τους γείτονές της για να στείλει μήνυμα στη Δύση και τις ΗΠΑ. Βασικά και από αυτή την πλευρά θεωρούν ότι είναι μία συνάντηση προπαρασκευαστική για να καθορίσουν τα βήματα που θα εξασφαλίσουν την προσέγγιση και την ατζέντα των προσεχών συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Δεν υπάρχει προσδοκία στην Άγκυρα ότι οι δύο υπουργοί θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο σε θεμελιώδη ζητήματα.
Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείεται να ανοίξει στον κ. Γεραπετρίτη όλη τη βεντάλια των ζητημάτων ξανά, δηλαδή θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και να ζητήσει στη Χάγη να παραπεμφθούν και άλλα ζητήματα. Θεωρείται εδώ ότι στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν θα τεθεί και η Χάγη και πώς μπορεί να προετοιμαστεί αυτό το βήμα.
Τελευταία βλέπουμε ότι η Άγκυρα περιβάλλει αυτές τις διεκδικήσεις με έναν μανδύα «προβάτου». Δηλαδή προβαίνει σε θετικές και φιλειρηνικές δηλώσεις αλλά μέσα από αυτές τις δηλώσεις παράλληλα διατυπώνει και τις πάγιες ανυποχώρητες θέσεις της.
Ο λόγος είναι για να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα, τον οποίο θέλει να επιδείξει στο Κογκρέσο ως εμπέδωση της στροφής της Τουρκίας προς την πιο ήπια διπλωματία. Και επίσης φαίνεται ότι προς το παρόν η τουρκική πλευρά δεν επηρεάζεται από απόπειρες του τουρκικού τύπου κυρίως και των εθνικιστικών κύκλων.
Παρεμπόδισης αυτής της νέας και φρέσκιας προσέγγισης που επιχειρείται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οποία μάλιστα κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία στην Τουρκία ότι ‘κουμπάρος’ και πάλι ήταν η Γερμανία. Υποστηρίζεται ότι το Βερολίνο έπεισε τον Ερντογάν να αφήσει πίσω του το «Μητσοτάκης γιοκ».
Γιατί το Βερολίνο δίνει μεγάλη σημασία στη μόνιμη μείωση των εντάσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«H πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων» - Τι λέει διεθνολόγος στο ethnos.gr για τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Kακουργηματικές διώξεις στο ζευγάρι των ηλικιωμένων - Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
Ακριβά φάρμακα στο σπίτι και από ιδιωτικά φαρμακεία για να μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Θετική εξέλιξη στην υγεία της Μαρινέλλας - Παίρνει εξιτήριο μετά από τέσσερις μήνες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr