Ισοπέδωσε τη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel: Εφιαλτική εκτίμηση για έως και 20.000 νεκρούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η διεθνής βοήθεια αρχίζει σιγά-σιγά να φτάνει στην κατεστραμμένη πόλη της Λιβύης Ντέρνα, καθώς υπάρχουν φόβοι για έως και 20.000 νεκρούς, μετά τη σαρωτική κακοκαιρία Daniel.
Τρομακτικές ελλείψεις, εκτιμήσεις για 20.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές
Δέκα χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι από τις επίσημες υπηρεσίες βοήθειας, όπως η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος, αλλά η δυσοίωνη υψηλότερη εκτίμηση για 20.000 θανάτους προήλθε από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου al-Bayda, Abdul Rahim Maziq.
Τα πτώματα εξακολουθούν να γεμίζουν τους δρόμους και το πόσιμο νερό είναι σε ανεπάρκεια. Η καταιγίδα έχει σκοτώσει ολόκληρες οικογένειες και, με την απομάκρυνση ορισμένων χωριών και τον υποτυπώδη χαρακτήρα της δημοτικής διοίκησης, θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.
Αλλά το μέγεθος της καταστροφής φάνηκε ακόμη χειρότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι αξιωματούχοι. «Η θάλασσα ρίχνει συνεχώς δεκάδες πτώματα», δήλωσε ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός πολιτικής αεροπορίας της διοίκησης που διοικεί την ανατολική Λιβύη, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα, την πόλη που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία. Ο ΔΟΜ πρόσθεσε ότι 6.085 είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης, ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Ήταν τέτοια η ανάγκη ταφής των πτωμάτων για να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών που εκατοντάδες θάφτηκαν ομαδικά σε έναν τάφο. Οι κάτοικοι της Ντέρνα εκλιπαρούν για ένα νέο νοσοκομείο, καθώς τα δύο υπάρχοντα νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νεκροτομεία.
Υπήρχε έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού και οι αρχές αγωνίζονταν να αποκαταστήσουν πλήρως το διαδίκτυο. Μια τεχνική επιτροπή για την εκτίμηση των ζημιών, που συγκροτήθηκε από την αρχή δρόμων και γεφυρών, ανακοίνωσε ότι η έκταση του οδικού δικτύου που κατέρρευσε στη Ντέρνα υπολογίζεται σε 30 χιλιόμετρα. Η έκταση που καταστράφηκε από τις πλημμύρες κάλυπτε 220 στρέμματα και πέντε γέφυρες είχαν εξαφανιστεί.
Οι οργανώσεις παροχής βοήθειας δίνουν μάχη για να φτάσουν στην πόλη των μόλις 100.000 κατοίκων, με εμπόδια λόγω της καταστροφής των δρόμων. Χρειάστηκαν ελικόπτερα, τα οποία παρείχε κυρίως η Αίγυπτος.
Ο Mohamed Eljarh, ένας Λίβυος δημοσιογράφος που ταξίδευε στη Ντέρνα, δήλωσε ότι οι διασώστες δεν είχαν ακόμη φτάσει σε ορισμένα τμήματα της πόλης, ιδίως στα ανατολικά, καθώς και στην κοντινή παραλιακή πόλη Sousse και στον δήμο al-Sahel. "Μέχρι αργά χθες το βράδυ, υπήρχαν εκκλήσεις από κάποιους επιζώντες κάτω από τα ερείπια", δήλωσε ο Eljarh στον Guardian, μιλώντας από την κοντινή πόλη Τομπρούκ.
Οι σοροί ορισμένων θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Τομπρούκ, 100 μίλια ανατολικά της Ντέρνα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ταφές και να καταγραφούν οι πολλοί νεκροί..
Διεθνής βοήθεια καταφθάνει από χώρες που συνδέονται ιστορικά με τη Λιβύη, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, όπου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Βοήθεια με τη μορφή φορτηγών και γιατρών αποστέλλεται από τη Δύση.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr