Το Κυπριακό στην ατζέντα της συζήτησης Φιντάν - Κλίβερλι στην Άγκυρα - «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντική θέση ως εγγυήτρια χώρα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι στην Άγκυρα αναφέρθηκε στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας.
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως η Κύπρος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Συρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντική θέση ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για όλα τα σχετικά ζητήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο νησί», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσον αφορά το Κυπριακό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Λιβύη
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια της Τουρκίας προς τη Λιβύη ανέφερε ότι «με βάση τις παρατηρήσεις του πρέσβη μας στην Τρίπολη και τα αιτήματα της λιβυκής πλευράς, έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλεται πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Αυτή η καταστροφή βιώθηκε στα ανατολικά και στα δυτικά της χώρας, αλλά οι Λίβυοι αδελφοί και αδελφές μας τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά έκαναν κοινές εκκλήσεις για βοήθεια από τη χώρα μας και έδωσαν την καλύτερη απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η ενότητα και η ακεραιότητα δεν μπορούν να διασφαλιστούν στη Λιβύη και ότι υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον της Τουρκίας. Αγκαλιάζουμε τον αδελφικό λιβυκό λαό στο σύνολό του σε αυτήν την καταστροφή».
Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολή-Ευρώπης
Αναφορικά με τον εμπορικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε εμμέσως την ενόχληση της Άγκυρας για τον αποκλεισμό της, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μία «αντανάκλαση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού».
«Αυτοί οι εμπορικοί δρόμοι έχουν γίνει σημαντικοί μετά από 3 γεωπολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές είναι η πανδημία. Οι γραμμές εφοδιασμού, οι οποίες προφανώς διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, επανάφεραν τις εμπορικές οδούς στην ημερήσια διάταξη. Η δεύτερη είναι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αυτός ο πόλεμος, και ιδίως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση και πάλι νέων εμπορικών οδών. Και το τρίτο είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ Αμερικής και Κίνας, Δύσης και Κίνας. Όταν εξετάζουμε αυτές τις τρεις, βλέπουμε ότι εκτός από τους νέους εμπορικούς δρόμους, επανέρχονται στην ατζέντα και άλλοι εμπορικοί δρόμοι που έχουν συζητηθεί και εξεταστεί και για τους οποίους έχουν γίνει θεωρητικές συζητήσεις και σκοπιμότητες. Όταν εξετάζουμε αυτούς τους τρεις λόγους, η πολιτική, η ασφάλεια και οι πραγματικές εμπορικές ανησυχίες διαπλέκονται. Με άλλα λόγια, μια εμπορική διαδρομή δεν σημαίνει μόνο την εξυπηρέτηση του εμπορίου και μόνο, αλλά αποτελεί επίσης και μία αντανάκλαση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτές τις λεπτομέρειες», δήλωσε αποφεύγοντας να μιλήσει πιο συγκεριμένα.
«Όταν εξετάζουμε το σχέδιο που υπογράφηκε πρόσφατα στη G20, το οποίο ξεκινά από την Ινδία, οι ειδικοί έχουν αμφιβολίες για το αν ο πρωταρχικός στόχος είναι ο ορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα. Εκτός από αυτό, ένα άλλο έργο διαδρόμου, το οποίο ήταν στην ημερήσια διάταξη ειδικά στις συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρός μας στη G20 και στις οποίες επιβεβαιώθηκε η υποστήριξή μας, είναι το έργο του δρόμου ανάπτυξης που θα διέρχεται από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Ιράκ. Η Τουρκία είναι επί του παρόντος απασχολημένη με το έργο αυτό. Ειδικά το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρός μας, ειδικά στη συνάντησή του με τον αρχηγό του κράτους των ΗΑΕ, συμφώνησε ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι τελικές επίσημες εργασίες για το θέμα αυτό, τουλάχιστον στα χαρτιά και θα τεθούν σε εφαρμογή. Μεταφέραμε επίσης την προκαταρκτική αυτή συνάντηση στις ιρακινές αρχές. Παρόμοιες εργασίες θα συνεχιστούν- θα είναι επωφελείς τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ανθρωπότητα».
Σουηδία - ΝΑΤΟ
Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρκέστηκε να σημειώσει ότι υπάρχει οδικός χάρτης, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η διαδικασία.
«Η Τουρκία είναι πιστή στις συμφωνίες που υπέγραψε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης τον Φεβρουάριο του 2020 και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους το 2023. Οι οδικοί χάρτες που καταρτίστηκαν εδώ, τα ζητήματα που αναμένονται από τα μέρη, οι υποχρεώσεις... Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα. Το θέμα προχωρά μέσα σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr